Jump to content

licanka

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je licanka objavio

  1. Hvala na odgovorima, jasno je da poslodavac želi ovim štediti a obzirom da nam već duguje tri plaće neki misle da neće ni to isplatiti a kamoli ove plaće po odkaznom roku. Ovo što ste rekli o obračunima plaće ne znam kako ostvariti jer nam obračune ne dostavlja nikada, dali to zatražiti u računovodstvu i mora li nam to dostaviti na traženje? Još ako možete da nam pojasnite u vezi otpremnina da ih bar pokušamo dobiti kakav bi bio postupak, što moramo napraviti konkretno? Još da napomenem da Otkaze neki nismo još potpisali jer nismo baš informirani a poslodavac nas preko nekih svojih poltrona želi zastrašiti i uvjeriti da potpišemo i pristanemo na otkaz bez otkaznog roka.
  2. Poštovani molim vas pomoć, radi se o Otkazu o radu u kojem je navedeno da je otkaz zbog gospodarskih razloga i temeljem 8 godina staža u toj tvrtci otkazni rok počima teći od 01.01. 2014. i traje do 15.03. 2014. Poslodavac se po svim stavkama poziva na članke Zakona o radu jer Ugovorom o radu ništa nije specificirano ni o otkazu ni o pravu na otpremninu. Poslodavac nije isplaćivao plaću zadnjih 5 mjeseci s tim da je dvije plaće za Badnjak isplatio u gotovini, dakle ostaje dužan još tri plaće i otkazni rok. Inače da odmah pojasnim poslodavac je jedan od onih "zaštićenih" i krši prava radnika već godinama. Platnu listu nikada nisu ni vidjeli ni potpisali, radnu knjižicu još nisu dobili itd, itd. Kako je u Otkazu navedeno da radnici nisu dužni odraditi otkazni rok ali da su se u tom vremenskom razdoblju dužni odazvati na poziv prema potrebama poslodavca on im sada predlaže da ne odrađuju taj otkazni rok nego da im preinači Odluku o otkazu i napiše da ih odjavljuje sa 08.01. da bi se mogli odmah prijaviti na Biro i zdrav.zaštitu. Neki od njih su pristali jer su smatrali i tako im je rečeno da im i tako otkazni rok neće biti plaćen pa su smatrali da im je bolje uzeti naknadu sa Biroa nego ništa. O otpremnini ni riječi i niko se ne usudi ni pitati. Kako postupiti i što predlažete?
  3. Poštovani, molim ako ima netko tko mi može pomoći da se javi. Radi se o starijoj osobi koja ima Rješenje o 100% slijepoći koja je nastala kao posljedica bolesti stoga joj nije priznat invaliditet nego je 2007. tražila i dobila od Centra za socijalnu skrb Rješenje u kojem joj se priznaje pravo na doplatak za pomoć i njegu u punom iznosu 100% što je iznosilo 400,00 kn. Doplatak je redovito primala ali je nakon smrti muža morala otići u Dom za stare i nemoćne gdje plaća za smještaj 3200,00 kn. Taj iznos je svojom i naslijeđenom muževom mirovinom, te gore rečenim doplatkom mogla plaćati ali joj sada nakon pola godine boravka u Domu Centar uskraćuje objašnjenjem da je sada u Domu i nema potrebe za dopatkom ali ona sada više neće biti u mogućnosti boraviti u domu jer joj nedostaje tih famoznih 400,00 a nema joj tko namirit razliku. Zatekla sam ju danas kako plače i neznam kako joj mogu pomoći, možda netko od vas zna.
  4. Hvala vam puno na odgovoru i savjetima jer zaista nisam znala odkud i kako krenuti. Sad smo susjed (koji je u sredini i treba počet radit kuću usaglasili da ostavimo postojeće međe ali čekamo odgovor treće strane tj. njegove lijeve susjede koja je rekla da će se složiti ali još čekamo da "nađe" vremena pa da pozovemo geodetski ured da izađe na teren. Iako je taj dogovor još neizvjestan odgovarao bi svima. Zanima me ako se to provede dali je dovoljno da iziđe geometar koji njemu pravi podlogu i vrši parceliziranje kuće i koji bi snimio međe ili moramo te međe potvrditi putem suda da to onda bude konačno i pravilno ?
  5. Vidim da nitko ne odgovara pa predpostavljam da tema nije dovoljno izazovna ili slično, prošla sam forumom i našla samo nekoliko sličnih tema ali iz njih nisam mogla zaključit što bi mogla poduzet i zato se ispričavam i molim vas ako itko zna nešto o ovome ili je prošao slično da mi odgovori...
  6. Poštovani,pojavio mi se jedan problem koji neznam sama riješiti pa vas molim za pomoć. Naime na susjednoj parceli susjed želi praviti kuću, tijekom postupka prilikom izdavanja dozvole izašao je mjernik na teren i bila sam pozvana. Na čuđenje mene i susjeda a i ostalih prisutnih odredio je među koja odstupa od međe koja se uživa i smatra međom od 1967. a koja se razlikuje u početku parcele pri cesti za 6 metara i čitavom dužinom za 4-5 metara da bi na kraju razlika bila dodrih 4 metra. Susjed s kojim sam inače u korektnim odnosima i nebi mu htjela radit zapreke (tim više što mu država radi kuću i plaća nemalo sve i materijal i dozvole,sve osim rada) je isto ostao zatečen. Međutim na lijevoj strani njegove parcele također su utvrdili odstupanje od uživajuće međe za bar 4 metra, znači praktički se njegova parcela povukla prema mojoj ( naravno na moju štetu ) i njemu ostaje više-manje isti ćhv ali ja smatram da sam puno oštećena da bi na to pristala. Moja pok.majka je tu parcelu na kojoj je i naša kuća gruntovno i katastarski sredila 1/1 pri čemu su isto izlazili mjernici. Osim svega mjernik je uztvrdio da pri cesti 6 metara na početku i 2 na kraju pripadaju gradu jer tu je navodno išla Austro-ugarska cesta koja se vremenom pomakla za toliko na drugu stranu (inače je to županijska cesta mislim ), tako da se ja i nakon tri dana još čudom čudim jer kuda se smanjila čestica u širinu tud i u dužinu. Inače je to građevinska čestica i nebi se olako htjela pomirit s tim, bar dok ne čujem vaše cijenjene savjete. Napomonjem da je mjernik to obrazložio starom Austro-ugarskom kartom kojom se on služi i koja je kako sam ga shvatila takva i amen. Da napomenem da bi susjed bio voljan da za mjerodavnu uzmemo postojeću među ali neznamo mišljenje njegovog lijevog susjeda koji je praktički dobitnik jer mu se proširila parcela ( samo se zadovoljno smješkao ). Molim vas lijepo da mi date savjet i upute, dali ja to moram prihvatiti u odnosu na susjeda i u odnosu na grad u vezi te ceste????
  7. Hvala puno, moram reći da mi je pao kamen sa srca jer radi se o kazni od 5000,00 do 15000,00 što bi nas zimus bacilo u financijski šok (zimi i tako ne radimo zbog vremenskih uvjete pa ono što čuvamo za te mjesece otišlo bi za kaznu). Kad smo dobili poziv za prekršajni sud malo smo se napravili ludi i zvali dotičnu P.P. i pitali što je sada to a oni su nam rekli da napravimo prigovor i da malo tko to plati. U svakom slučaju napravit čemo prigovor tj.obranu po vašoj sugestiji. Hvala još jedanput!
  8. To bi bilo super ali u zapisniku po kojem je već kažnjen teretili su ga po članku 154 stav 2 a sada ga terete po članku 154 stav 4 , pa neznam dali onda stoji ova vaša tvrdnja ili ne? Ako da molim vas da mi potvrdite jer bi onda postupila kao što ste rekli. U svakom slučaju hvala na odgovoru!
  9. Hvala vam, to ću i napravit uz pojašnjenje okolnosti jer drugo neznam što bi napisala u obrani. Nadala sam se da ima još sličnih slučajeva na ovom forumu ali ništa nisam pronašla. Imam još tjedan dana vremena možda još nešto saznam.
  10. Muž mi je obrtnik autoprijevoznik i početkom ove godine imao je prometnu nezgodu - rasipanje tereta po cesti. Naime radi se o prijevozu drva tj. teretno vozilo otvorenog tipa. Teret tj.drva su bila pravilno povezana kao i mnogo puta do tada a 10 km prije mjesta nezdode prekontrolirao je vezove. Drva su bila sirova i dugo su stajala na -10 stupnjeva i dolaskom u toplije predjele (Dalmacija) vjerovatno su se otaljivala i tako je došlo do urušavanja jednog reda. Materijalne štete po druge vozače nije bilo. Policija je izišla odma i napravila zapisnik temeljem kojeg je mog muža koji je vlasnik obrta i sam vozi, kaznila na licu mjesta zbog prekršaja iz čl.154 st2 ZSPC-a kažnjivog po članku 154 st.6 sa 1000,00kn i troškovima prekršajnog postupka 310,00kn. Međutim ta Polic.postaja sada je pokrenula optužni prijedlog kod Prekršajnog suda temeljem prekršaja iz čl. 154 st.4 ZSPC-a. Koliko smo mi shvatili sada nas terete kao pravnu osobu a kazna koja je plaćena odnosla se na vozača ali je onda trebala iznositi 500,00kn kako piše u dotičnom članku. Kako je on sada pozvan na sud a može iznijeti i pisanu obranu molim vas ako neko zna da nam pomogne oko sadržaja te obrane. Mi ne negiramo krivnju ali bar neko ublažavanje kazne jer smo mali obrt koji jedva preživljava.
  11. Molim za pomoć ako neko zna kako da riješim problem.Naime nakon smrti moje bake njezin dio nasljedila sam ja (iza pok.oca) i moja dva strica,o čemu imamo rješnje o nasljeđivanju na temelju kojeg smo uknjiženi u gruntovnici kao suvlasnici (radi se o velikoj suvlasničkoj zajednici).Tako je bilo dok se jedan od suvlasnika nije izdvojio iz zajednice na svom dijelu i tada kao temeljem njegova riješenja mi smo izbrisani iz gruntovnice dok su svi drugi suvlasnici ostali.Međutim njegovo rješenje razvrgnuća zajednice nikako ne može biti temelj tog brisanja jer takvo nešto ne kaže Presuda a niti je on to tražio nego nas je tužio kao i dr.suvlasnike da bi sredio svoj dio što mu nitko nije osporavao.Pokušavala sam sama doć do rješenja ali nije išlo pa sam potražila pomoć odvjetnika koji je odmah utvrdio da se radi o greški gruntovnice gdje smo mi jednostavno ispušteni iz suvlas.zajednie.Sada bi mi morali tužibom dokazivat pravo vlasništva niti krivi niti dužni.Dali bi se to moglo riješiti nekako drugo (tako kako su nas ispustili neka nas i vrate)a ne da mi sada snosimo troškove za tuđe greške.Dali možemo eventualno tužit njih pa da oni snose troškove.Molim pomozite!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija