Jump to content

Svemirka

Korisnik
  • Broj objava

    24
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Poštovani, Javljam se opet, ali sada sa molbom za uputama što i kako dalje. Moj je predmet, napokon gotov , tj. Rješenje o nasljeđivanju je postalo pravomoćno. Sada imam nekoliko pitanja, jer niti naš odvjetnik nije bio siguran kako da nas uputi. 1. Rješenje o nasljeđivanju je postalo pravomoćno i ovršno 02/06. 2. Rješenje o nasljeđivanju sa žigom, na kojem piše datum kada je postalo pravomoćno (02/06), ima žig da je izdano 21/06. 3. Od kojeg datuma se računa rok za prijavu poreza na nasljedstvo u poreznoj upravi ? Od 02/06 - datum kada je Rješenje postalo pravomoćno (ali mi nismo imali saznanja o tome), ili od 21/06 - datum koji piše na Rješenju da je tada izdano rješenje? Tj. taj datum 21/06...piše U gradu y...21/06. Iznad toga piše Datum pravomoćnosti rješenja 02/06. 4. Kada Sud šalje Rješenje o nasljeđivanju nadležnim institucijama - sa datumom pravomoćnosti ili sa datumom kada su nam lupili žig na Rješenje? 5. S obzirom na to, da je jedna pokretnina i osobni automobil star 12 godina, da li se i na njega plaća porez na nasljedstvo. Naime, čitala sam upute objavljene na stranici Porezne uprave "Oporezivanje nasljedstva i darova", i moram reći da mi ništa nije jasno. Tamo piše, da ukoliko je naslijeđen rabljeni osobni automobil (a naravno da je to rabljeni osobni automobil, za koji smo nakon smrti ostavitelja morali u poreznu vratiti tablice), vrijednost mu je ispod 50,000,00 kn - da li se onda i na njega plaća porez na nasljedstvo od 5% ili ne. Ali, treba se prijaviti u Poreznu kao naslijeđeni osobni automobil, zar ne? 6. Da li se prijavljuje kao nasljedstvo u poreznu upravu i pravo korištenja grobnog mjesta ili ne? Ako da, da li se i na to plaća porez na nasljedstvo? napominjem, da nasljednik nije u krvnom srodstvu sa ostaviteljem. Unaprijed se zahvaljujem svima na odgovorima i savjetima, kao i na onima koje ste mi davali u protekle 3 godine i kojima ste mi uvelike pomogli.
  2. Hvala svima na odgovorima. Sada imam još jedno pitanje, vezano na moj slučaj. Naime, Rješnje o nasljeđivanju, nepravomoćno, poslano je svim strakama tijekom svibnja. Prošlo je15 dana, i u tom se roku suprotna strana očitovala da se "Slaže sa iskzivanjem pravomoćnost" - po meni to znači da se ne žale. No sutkinja je zapisala, da će spis uzeti u obradu tek početkom srpnja....a to je mjesec i po dana kasnije. Zašto? Odvjetnik će napisati požurnicu, ali poučena prijašnjim iskustvom to ništa ne znači. Zašto se mora tako dugo čekati na iskazivanje pravmoćnosti Rješenja o nasljeđivanju. Kakvo je to naše pravosuđe?
  3. Hvala na brzim odgovorima. U Rješenju je sve točno napisano kako je u zemljišnim knjigama - ali kako je kod nas u RH to još sve neusklađeno, u zemljišnim knjigama se nekretnina vodi kao oranica, a u katastru u posjedovnom listu kao kuća. Katastarska općina je točno navedena. Posjedovni list iz katastra je isto tako točan, ali piše: kat. općina xy, ulica xy, naziv nekretnine (kuća broj 56), ulica xy broj 56,. Na Rješenju piše sve kao i u zemljišnim knjigama (kuća broj 56), i kao u posjedovnom listu, ali piše ulica xy broj 76. Mene brine sada taj broj ulice.
  4. Znam, zato sam i zbunjena. U posjedovnom listu piše: broj katastarske čestice xxxx/y (točno) adresa katastarske čestice (ime ulice)(točno) , i Način uporabe katastarske čestice/Način uporabe zgrade,kućni brojevi zgrade, naziv zgrade : KUĆA BR.xy (točno) ZGR., Zagreb, naziv ulice i broj xy (tako je u stvarnosti) , ali taj broj uz naziv ulice je krivo napisan u Rješenju o nasljeđivanju. Nadam se da sam malo pojasnila o čemu se radi. Znači upitan je taj broj ulice na Rješenju, a broj zgrade (što je u stvari broj ulice) je točno.
  5. Poštovani, Moju situaciju koju sam već dosta puta opisivala, i dobivala vaše korisne savjete, ne bih sada opisivala. Ukratko da podsjetim - postoji oporučni nasljednik i zakonski nasljednik - a to je lokalna samouprava. Nakon niza situacija, ostavinske rasprave kod javnog bilježnika, pa na sudu, sutkinja općinskog suda je napokon napisala Rješenje o nasljeđivanju, za koje čekamo sada da postane pravomoćno. No, vidjeli smo jednu pogrešku - i sada ne znam, tj. nismo sigurni kako postupiti. Naime, u opisu nekretnina za nasljeđivanje, dobro je napisan posjedovni list, katastarska čestica, kućni broj zgrade, ali je krivo napisan kućni broj ulice (tek sada smo vidjeli da je to napisano već kod prve ostavinske rasprave kod javnog bilježnike). S obzirom, da pretpostavljamo, toplo se nadamo da se lokalna samouprava neće žaliti na to rješenje o nasljeđivanju, jer nisu niti pokrenuli parnicu u koju su bili upućeni prije 6 mjeseci, niti se žalili na odluku suda da je usmena oporuka pravovaljana, što nam je sada činiti? Da li taj krivo napisani kućni broj ulice, a kućni broj zgrade je dobro napisan, predstavlja neki problem za upis u gruntovnicu? Da li tražiti sutkinju ispravak rješenja o nasljeđivanju, prije nego što postane pravomoćno? Što ako to ne tražimo, i rješenje postane pravomoćno, da li se onda naknadno može tražiti ispravak Rješenja o nasljeđivanju (samo broja ulice) ili to onda ide neki novi postupak? Ne bih željela da onda ide novi postupak (naknadno pronađena imovina) kao što sam vidjela u jednom postu. Znači - problem je što je krivo javni bilježnik napisao kućni broj ulice, a kućni broj zgrade, posjedovni list, zk uložak..sve je točno. Kako to riješiti na najbezbolniji način, jer smo već svi ludi od čekanja i odugovlačenja svega? Hvala na odgovoru i savjetu.
  6. Poštovani G-man, Hvala na odgovoru. Ali bih molila još nekoliko pojašnjenj - da li je sutkinja postupila krivo kada je ponovo pisala Grad da se očituje - hoće li ili neće podignuti parnicu? Tj da li je to sudska praksa, ili je to ona krivo napravila? Ukoliko je napravila pogrešku - prijaviti ju Predsjedniku suda? Ali, taj dopis je već otišao u Grad i što sada? Čekati (uz podnašanje podneska prije sa traženjem da se napiše Rješenje o nasljeivanju), ili čekati da ona uzme spis iz pisarice nakon mjesec dana kako si je ona signirala? Da li uopće ići i u Grad i razgovarati sa njima - jednom prilikom ste mi napisali da to nema smisla - ali ipak... Hvala na odgovoru,
  7. Ponovo se javljam. Dakle, danas sam išla na Sud vidjeti koje je stanje našeg predmeta. copy paste iz gornjeg dopisivanja ("Upućuje se Grad da u roku od 30 dana po pravomoćosti ovog rješenja pokrene parnicu protiv xy, a utvrđenje činjenice da usmena oporuka nije istinita i pravovaljana iz razloga što ne zadovoljava uvjete propisane čl 37 ZN-a".9. " Rokovi za žalbu i pokretanje parnice su prošli krajem siječnja 2016. Kada sam danas bila kod sutkinje (već treće po redu !!!), ona mi je rekla da je ponovo poslala dopis Gradu u stilu "hoće li oni pokrenuti parnicu ili ne". Objasnila mi je , da je to kao bolje, jer se oni mogu žaliti nakon donošenja Rješenja o nasljeđivanju... Koliko sam shvatila iz ZN to mogu učiniti u roku od 10 godina!!!! Zar ćemo čekati 10 godina da vidimo hoće li oni pokrenuti parnicu ili ne??? Kakvo je to sudstvo, čega se boje? Zašto ne postupaju po rokovima? Pretpostavljam da je onaj rok od 30 dana, koji je sud sam napisao i dao, ZAKONSKI , i da bi se trebao poštivati. Nije me briga, ako Grad, ili općina ili bilo koje drugo državno tijelo je sporo, i ne postupa po Rješenjima (bilo kakvima), a mi obični smrtnici moramo. Ako zakasnimo samo i jedan dan u nečemu, već stiže kazna!!! Moje je pitanje - odvjetnik će podnijeti podnesak, ali poučena prošlim iskustvom, nakon podnošenja podneska i dalje se čeka - zar ne? Prošli put smo čekali 3 mjeseca!!! Čemu onda podnescci, ako se po njima ne postupa??? Kome se žaliti? Ima li to uopće smisla? Zašto sud ne poštuje sam svoje rokove, već opet pita Grad (kao da ih moli) hoće li ili neće pokrenuti parnicu. Ako nisu do sada, a danas je 2 mjeseca od kada su zaprimili prvobitno Rješenje u kojem se oni upućuju da pokrenu parnicu, onda valjda više i neće. Čemu čekati? Zašto? Kakav je to onda rok u Rješenju? Nisam pravnik, pa se ne razumijem u te tzv. rokove... inkluzivni, prekluzivni i sl....molim objašnjenje tog roka. Što učiniti? Ako idemo kod Predsjednika suda, samo ćemo zakomplicirati situaciju. Zar je jednino rješenje - čekanje, i to koliko godina?
  8. hvala svima na odgovoru. Ali, mislim da sam ja krivo postavila pitanje. Pitaje je: Zašto Grad ima naputak da svaku oporuku, u slučjevima kada su oni ZAKONSKI NASLJEDNICI, automatski odbijaju, niti ne čitaju papire koje su dobili na uvid. Svaki slučaj je specifičan, i zbog toga sam mislila da nekome kažem da čitaju papire, a ne se držati nekih naputaka koji veze s vezom nemaju. I što se u pravilu događa - Grad ili lokalna samouprava pokreću parnicu, koja traje godinama, i na kraju gube...a parnične troškove oni plaćaju, što opet ide na teret, nas građana. Naravno da oni mogu ići u parnicu, nikome se ne može zabraniti pristup sudu, ali zašto se prije pokretanja parnice, stranke ne mogu naći i ljudski se popričati, i pokušati razjasnti stvari unaprijed. Takav razgovor bi uštedio vrijeme i troškove svima.
  9. Hvala na brzom odgovoru. Zbog čega bi oni željeli srušiti oporuku, kada je sve napravljeno po zakonu? Onu su ju samo osporili, a kada sam to saznala išla sam ih pitati "zašto". Odgovor je bio da po defaoultu oni uvijek osporavaju oporuku. To nije u redu, i kome bi se mogla žaliti na to? Gradonačelniku? Ima li smisla razgovarati sa njima, još dok traje rok za pokretanje parnice, tj. dok još nisu pokrenuli parnicu?
  10. Poštovani, Evo mene opet, a da ne opisujem ponovo cijeli slučaj, nastavljam se na moja pitanja od prošle godine. Dakle: Nakon 3 mjeseca Grad se očitovao na Oporuku, tj. NIJE JU PRIZNAO. U očitovanju nije pisalo zašto nije prznao oporuku, samo "Kao zakonski nasljednici ne priznajemo oporuku"...datum/potpis Nakon toga 3 mjeseca smo čekali da Općinski sud napiše Rješenje o obustavi ostavinskog postupka. U Rješenju piše "Upućuje se Grad da u roku od 30 dana po pravomonoti ovog rješenja pokrene parnicu protiv xy, a utvrđenje činjence da usmena oporukuanije istinita i pravovaljanja iz razloga što ne zadovoljava uvjete propisane čl 37 ZN-a". Prema tom Rješenju, Općinski sud smatra da usmena oporka zadovoljava formalne uvjete valjanosti propisane u čl. 37 ZN, te upućuje Grad u pokretanje parničng postupka. Prije nekoliko dana sam saznala da Grad nije podnio žalbu na doneseno Rješenje, te da je Rješenje postalo pravomoćno. Sada čekmo još rok od 30 dana da vidimo da li će Grad pokrenuti parnicu. Moje je pitanje:S obzirom na to da nisu podnjeli Žalbu na Rješenje, znači li to da neće pokretati parnicu. Da li Rješenje Općinskg suda koji je priznao usmenu oporuku kao pravovaljano ima "težinu" na odluku Grada o pokretanju parnice (možda ju onda niti ne pokrenu?).
  11. Poštovni G-man. Hvala na odgovoru. Požurinica je poslana, ali još odgovora nema. Do kada se treba čekati odgovor? Zar je državna uprava u boljem položaju nego, mi obični smrtnic....nama kada je dan rok, moramo ga poštivati - tolerira se malo zakašnjnje, ali ne mjesec - dva.... Ok, shvaćam sutkinju....ali do kada? Pa ako se i napiše Rješenje, zar ne postoji ZAKONSKI ROK za žalbu od 15 dana..... Ne mogu shvatiti toliku toleranciju državnoj upravi . Jer po ovome što ste napisali, u njihovim smo rukama...i to može trajati i trajati.... Niste mi odgovorili, zašto se rok koji je dan Gradu za oćitovanje, smatra instrukcijski. Hvala na odgovoru.
  12. Poštovani G-man. Moram priznati da je cijeli slučaj vrlo čudan, sa različitim tumačenjima. Kao prvo - vezano uz Zakonske nasljednike - to su sestrične pokojnika, kojima su zajednički bili pradjed i prabaka. Kada sam prošle godine pitala na forumu, kako to da one nisu zakonske nasljednice, mislim da ste mi baš Vi odgovorili da nisu. A i kod drugih kod kojih sam se raspitivala, dobila sam isti odgovor (budući da su sestrične u 4. koljenu), nisu zakonske nasljednice. Znači - postoji samo oporučni nasljednik prema usmenoj oporuci (koja je kako sam već opisala dana zaista u izvanrednim okolnostima). Sudska savjetnica je napisala Rješenje nakon proteka od 6 mjeseci traženja nasljednika u Narodnim novinama i na oglasnoj ploči Suda - ali, njezina šefica nije to htjela potpisati. Citiram jedan izvadak koji sam pronašla, pa pretpostavljam da je ona (šefica) postupila po tome: "Ako se na oglas za nepoznate nasljednike u roku 6 mjeseci nije javio nitko, ne može se ostavina uručiti poručnom nasljedniku koji nije srodnik ostavitelja,već treba zakazati raspravu, a umjesto zakonskih nasljednika pozvati predstavnika ošasne imovine tj. Grad , uz oporuku kako bi se mogao očitovati. Ukoliko je ne priznaje, spis treba vratiti sudu radi donošenja odluke o prekidu ostavinskog postupka. E sad, mi smo imali ostavinsku raspravu, kao što sam dolje napisala, i Grad se nije u roku od 30 dana očitovao. Sudska savjetnica je napisala Rješenje, i njezina šefica OPET NIJE HTJELA POTPISATI RJEŠENJE. Traži da se Grad pismeno očituje. Da li je to pravilno ili ne? Pretpostavljam da je mišljenje Sudske savjetnice kod koje je predmet meritoran, jer ona smatra da je sve u redu. Zašto? Da li ona favorizira Grad? Kome se žaliti? Što napraviti? Do kada se neki rok smatra "instrukcijski", tj. do kada čekati očitovanje Grada? Također, nije mi jasno - ukoliko postoji oporuka, a ne postoje zakonski nasljednici, zar je onda uvijek Grad ili lokalna samouprava nasljednik očasne imovine? Zašto se onda pišu / daju oporuke? Da li ići kod nadređenog te šefice pa njezinog šefa pitati da li je to u redu ili ne? Što treba raditi? Hvala na odgovoru.
  13. Poštovani, Prošle godine u 8. mjesecu opisivala sam slučaj, tako da ne bih sada u detalje. Prije nego što postavm pitanje, ukratko ću opisati slučaj.Ostavitelj je usmenom oporukom svoju imovinu ostavio nasljedniku. Usmenoj oporuci svjedočila su dva svjedoka,te su u zakonskom roku istu prenijeli (nisam sigurna da li se to točno tako kaže) javnom bilježniku, zapisali su je... Ostavtelj je umro slijedeći dan (dan nakon izricanja oporuke). Na ostavinskoj raspravi bili su pozvani oporučni nasljednik, zakonski nasljednici (za koje se poslije ispostavilo da nisu nasljednci), kao i svjedoci oporuke - koji su bili i saslušani. Javni bilježnik je oporuku progasio pravovaljanom. Tada zakonski nasljenici su osporili oporuku "da pokojnik nije znao govori", te je predmet upućen na rješavanje na Općinski sud. Tamo je zaključeno da su ti nasljednici 4. zakonski red, pa u stvari i nisu nasljedici, već je zakonski nasljednik Grad (očasna imovna). Sudska savjetnica je po zakonu (jer je javni bilježnik to previdio) dala Oglas u Narodne novine i na oglasnu ploču suda, te nakon proteka od 6 mjeseci i još 3 mjeseca (9 mjeseci), budući da se nitko nije javio (znam da umrli nije imo nikakvh nasljednika) piše Rješenje o nasljeđivanju, koje njezina šefica nije HTJELA potpisati, već traži Ostavinsku raspravu, na koju će biti pozvan predstavnik Grada. To je i učinjeno. Grad je predstavljala punomoćnica. Na Rješenju, tj. u Zapisnku je napisano :"Prisutna pun.Grada obvezuje se u roku od 30 dana dostaviti u spis očitovanje na oporuku Odluka pisanim putem nakon očitovanja Grada. Prisutnoj pun Grada dati će se preslika sve relevantne dokumentacije iz spisa radi očitovanja" Napominjem, da je sudska savjetnca, usmeno rekla da je po njoj sve u spisu uredno (tako i oporuka). Protekom od 30 dana + 2 tjedna (sveukupno 6 tjedana), Grad se nije očitovao, te sudska savjetnica piše Rješenje o nasljeđivanju, koje OPET ŠEFICA NIJE HTJELA POTPISATI, jer ona (njezina šefica) traži pismeno očitovanje. Nakon toga je zvana punomoćnica Grada, koja šalje požurnicu za očitovanjem - sada je prošlo već 2 mjeseca i očitovanja još uvijek nema. Moja pitanja su: 1. Da li je to na Zapisniku bio zakonski rok za očitvanjem? Po jednoj informaciji to je "instrukcijski rok" - što to točno znači? 2. Da li se žaliti na odluku sutkinje tj. na nepotpisivanje Rješenja? 3. Do kada čekati očitovnje Grada - spis može biti u ladici mjesecima. Molim savjete, odgovore i eventualna iskustva. Hvala
  14. Da, da.. promijeniti ću članak u Predugovoru.. Znači treba glasiti ovako: Prodavatelj dozvoljava upis hipoteke u korist banke po uplati dogovrene kupoprodajne cijene stana u iznosu od..... na račun Prodavatelja.. Ili... molim točnu formulaciju
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija