Jump to content

ivap

Korisnik
  • Broj objava

    35
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. pa da za sada je spajanje obitelji, ali ona je za sada djevojka tj. zaručnica, brak još nije zakazan, da li je to problem? mislim može li se reči da ima namjeru "spajanja u obitelj" jer baš mora biti u braku,ako nije mislim tko će joj vjerovati?
  2. prije 10 dana liječnička povjerenica je rekla kako nezaposleni imaju pravo biti na bolovanju do max 30 dana, i to ide na teret HZZO što se tiče pitanja stvarno, ako primaš novčanu pomoć zašto bolovanje?? možda samo da se osoba opravda da je privremeno nesposobna za rad??
  3. Zanima me što sve od dokumenata treba imati i kako se može zaposliti osoba iz BIH u RH (osoba namjerava se doseliti u RH dakle imati će privremeno boravište, na adresi u RH) može li dobiti Osobnu za Stranca, Radnu knjižicu?? Može li se uopće (legalno) zaposliti BIH državljanin u RH
  4. hvala! vezano za otpremninu;;; postojala je firma gdje sam radila 10 godina, tu firmu je kupio privatnik, te sam nastavila raditi kod njega narednih 15 godina, zanima me da li će mi se obračunati otpremnina za svih 25 godina ili samo za zadnjih 15 otkako je novi vlasnik? ista firma samo drugi vlasnik koji je ime firme promijenio?? i molim vas što točno znači, citiram; Otpremnina Clanak 125. (1) Radnik kojem poslodavac otkazuje nakon dvije godine neprekidnoga rada, osim ako se otkazuje iz razloga uvjetovanih ponašanjem radnika, ima pravo na otpremninu u iznosu koji se odreduje s obzirom na dužinu prethodnoga neprekidnoga trajanja radnog odnosa s tim poslodavcem. (2) Otpremnina se ne smije ugovoriti, odnosno odrediti u iznosu manjem od jedne trecine prosjecne mjesecne place, koju je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu rada kod toga poslodavca. (3) Ako zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije odredeno drukcije ukupan iznos otpremnine iz stavka 2. ovoga clanka ne može biti veci od šest prosjecnih mjesecnih placa koje je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu. da li to znači ukratko da postoji max. iznos otpremnine?? tj 6 prosječnih mjesečnih plača? hvala!
  5. hvala, imam li tada pravo na otpremninu i kako seona obračunava po zakonu jer nemamo nikakav kolektivni ugovor??
  6. Pozdrav. Dobila sam privremeno rješenje za invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad. Što to točno znači, kome se sada trebam javiti i što dalje napraviti? Imam sveukupno 25 godina radnog staža i od toga sam posljednje 3 godine na bolovanju. Imam 58 godina. Što znači isplata predujma, zna li se koliko bi mi minimalno mogla biti mirovina? Pozdrav
  7. znam da su to druga primanja, ono što me zanima a obrazac svatko može skinuti sa interneta, pa me konkretno zanima; upisujem li to pod 4.6. drugi dohodak.... strana 5?
  8. Molim pomoć, radi se o ispunjavanju obrasca DOH u stalnom radnom odnosu sam, osim pk, u obrascu trebam ispuniti da sam dobivala nadnadu kao predstavnih kućnog savjeta koja ide iz pričuve. Na ovoj potvrdi su stavke o ukupnom primitku, dohotku, uplaćenom doprinosu i porezu i prirezu. Sve ostalo znam ispuniti (koo što su olakšice za naočale ili kamate za stambeni kredit) ali gdje ovo točno upisujem?? na koju stranicu i pod koji stavak? Hvala!
  9. http://www.hzz.hr/default.aspx?id=4075 mozda pomogne
  10. Poštovani, zanima me ukoliko u prometnoj nezgodi sudjeluje vozilo oružanih snaga RH, od koga se naplačuje osiguranje zbog načinjene štete?
  11. molim pomoć makar okvirno, kuća je sagrađena 1972, evidentirana i ucrtana, (uplanjena) u katastru 1975, no kuća nema građevinsku dozvolu,sada za kupovinu tj, podizanje stambenog kredita zahtjevaju građevinsku dozvolu, kako doći do nje , gdje , da li je dovoljno kuću legalizirati ili baš treba građevinska, koliko to košta?? kuća ima cc 60 m2 uplanjenih, a stvarnih 100 kvadrata. hvala
  12. ovo mi se super previše čini, ajd 30 cm pola metra , metar, ali 3, mislim da je to ipak previše, sta onda u slučaju da je plac 9 m širok? 3 sa jedne strane, 3 sa druge i ostane ti 3 m za širinu kuće, nema logike. imamo mi i česticu i plan i sve, ali kako dokazati a ne ponovo premjeravati, da baš je tu granice, a ne 5 cm dalje?? 25 godina se nije nitko bunio a sadase posvađaju radi grozda! grozno, zat ne bi volili da kazu da naš krov pada na njihov dio....
  13. bok, zanima me da li je određeno koliko točno mora nekretnina biti odmaknuta od granice tj, susjednog posjeda? i od koje godine to vrijedi?
  14. poštovani, zanima me da li je zakonom utvrđeno, da li postoji dodatak na staž? konkretno da li osoba koja ima 7 godina ima pravo na neki dodatak na staž na plaći, ili koliko minimalno mora imati staža da ostvaruje to pravo? ne radi se o državnoj firmi. hvala
  15. poštovani, na stranicama jednog sindikata sam pročitao ovo; "Jednokratni dodatak Nezaposlenoj osobi kojoj je radni odnos prestao zbog poslovno ili osobno uvjetovanog otkaza, uz utvrđenu visinu novčane naknade pripada pravo i na jednokratni dodatak u iznosu: dvije najviše mjesečne novčane naknade ako je provela na radu kod posljednjeg poslodavca 20 i više godina, četiri najviše mjesečne novčane naknade ako je provela na radu kod posljednjeg poslodavca 25 i više godina, šest najviših mjesečnih novčanih naknada ako je provela na radu kod posljednjeg poslodavca 30 i više godina. To pravo, pod gore navedenim uvjetima, ostvaruje i osoba koja je stekla pravo na invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad ali nema pravo na razliku do utvrđene visine novčane naknade budući je iznos mirovine veći od tog iznosa. Navedeni dodatak isplaćuje se prilikom prve isplate novčane naknade." moje pitanje; moj otac je već 3 godine na birou jer mu je firma u kojoj je 34 godina radio otišla u stečaj, nema godina za prijevremenu mirovinu kao ni staža. nismo znali za ovaj jednokratan dodatak. Moze li se sadapodnijeti kakav zahtjev ili je kasno? hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija