Jump to content

Potočnica

Korisnik
 • Broj objava

  514
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  14

Potočnica je zadnji put osvojio dan srpanj 29 2018

Potočnica objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

1 pratitelj

O Potočnica

 • Rang
  Veteran

Nedavni posjetitelji profila

4444 pregleda profila
 1. Ukoliko nakon isteka ugovora na odredjeno nastavite raditi, nije vas odjavio, smatra se da imate ugovor na neodredjeno, minimalno po uvijetima iz prethodnog ugovora. Dakle, ukoliko vas nije odjavio u stalnom ste radnom odnosu, ostalo su tehnikalije, instucijama treba par dana da provedu kroz sistem. Mozete poslodavca traziti da vam i ugovor i potvrdu o promjeni na mirovinskom posalje na mail (u ex firmi smo koristili i whatsup, za prvu ruku dok se ne razmijene originali). Visina place se ne stavlja kod prijave, to cete vidjeti u ugovoru, zatim na platnoj listi, a tek onda u obrascima tipa JOPPD.
 2. Ni na koji nacin niste duzni "vratiti" poslodavcu vise iskoristenog GO. Otkazni rok je prema ugovoru/zakonu o radu, sporazumno se mozete dogovoriti drugacije - no opet, ne smije vas zadrzati duze kao naknadu za vise iskoristenog GO.
 3. Radom ste ostvarili pravo na određeni broj dana godišnjeg, to da. No stvar je u tome da je poslodavac taj koji određuje raspored korištenja istog, u skladu sa potrebama organizacije rada. Ono što poslodavac mora je to da vam do kraja godine omogući korištenje GO najmanje dva tjedna u komadu (ako na toliko ostvarite pravo), te da vam omogući korištenje jednog dana kada vi to želite (prethodno pisano najaviti 3 dana unaprijed). To je po ZOR-u, a provjerite i kolektivni/pravilnik o radu.
 4. Dodala bih da za 2020. necete imati pravo na puni GO vec razmjerno mjesecima koliko ce te biti zaposleni u firmi.
 5. ...uz napomenu da onda nemate pravo na puni GO, vec samo na razmjerni dio (jedna dvanaestina za svaki mjesec koji ste u radnom odnosu)
 6. Dajte jos provjerite sa HZMO, al mislim da bi vas novi poslodavac trebao moci prijaviti nakon sto ste pokrenuli postupak, bez obzira sto nije okoncan.
 7. Imate pravo na puni GO. Poslodavac je taj koji odredjuje kada cete ga koristiti, s tim, kako su vam vec rekli - 2 tjedna u komadu vam mora omoguciti ove godine, a ostatak do 30.6.2020.
 8. Imate pravo na 4 tjedna godišnjeg. Tjedan se sastoji od radnih i od slobodnih dana, što znači da vaših tjedan dana godišnjeg mogu biti 3 dana GO + 4 slobodna dana (što je 12 dana godišnjeg za 4 tjedna), mogu biti 5 dana GO + 2 slobodna dana (što je 20 dana godišnjeg), a mogu biti i 6 dana GO + 1 slobodan dan (što je onda 24 dana godišnjeg). Sve u svemu, razlike nema, stvar je u tome da ako imate manje dana godišnjeg, onda srazmjerno imate više slobodnih dana i obrnuto.
 9. Radnik ima pravo na12 dana razmjernog godišnjeg odmora - računa se do zadnjeg dana radnog odnosa.
 10. Samo da nadopunim odgovor, ostalo je "visiti u zraku" Ne možete vi odlučiti hoćete li iskoristiti GO ili biti isplaćeni. Možete reći poslodavcu svoje želje, ali odluka je na njemu.
 11. Ako cete raditi do kraja godine, onda imate pravo na puni GO, no ako ce biti prekida radnog odnosa (npr. istek ugovora na odredjeno), onda samo na razmjerni dio.
 12. https://www.adut.com.hr/13-12-2018-koristenje-osobnih-odbitaka-za-radnika-kojem-se-obracunava-zadnja-placa-po-prekidu-radnog-odnosa-misljenje-pu/ Ovo je fora od početka godine, da se na zadnjoj plaći ne obračunavaju olakšice No vi ste, ako dobro kužim , odjavljeni sa 10.9.18, dakle zadnja će vam plaća biti za rujan, isplaćena u listopadu. To znači da se olakšice ne bi trebale obračunati na plaći za rujan, dok bi morale biti uzete u obzir na plaći za kolovoz. Odite s odjavom u knjigovodstvo i tražite da vam to isprave i isplate razliku. Naslućujem da vam je plaća za kolovoz isplaćena iza 10.9.? "U slučaju odjave radnika s obveznog mirovinskog osiguranja temeljem radnog odnosa, poslodavac od toga trenutka više ne može koristiti osobni odbitak pri isplatama koje će slijediti nakon dana odjave " - moguće da je tu došlo do nesporazuma od strane knjigovotkinje (jer kaže "isplate nakon odjave". Smisao zakona je sprječavanje da dva poslodavca istovremeno koriste olakšice, a vi ste u kolovozu definitivno radili samo kod jednog poslodavca. Probajte još jednom razgovorom izvući svoje, ako ne ide - šaljite Zahtjev za zaštitu prava, preporučeno s povratnicom.
 13. Ako će vam radni odnos prestati ove godine, onda ćete ostvariti pravo samo na razmjerni dio GO, upravo zbog čl.78.st.2. ZORa. Članak 82. kaže da vam je poslodavac dužan isplatiti razliku GO kojeg niste iskoristili, ukoliko takva razlika postoji.
 14. Realno mu ne treba, jer ima sve potrebne podatke za kolovoz (uostalom, može ju kopirati). No imajte na umu da poslodavac ima rok od 15 dana od prestanka radnog odnosa za povrat dokumentacije, a novom poslodavcu PK neće trebati do obračuna plaće za rujan. Također, papirnate PK se povlače iz upotrebe, Porezna ih e-sustavom šalje poslodavcima - trebalo bi još provjeriti, ali mislim da će ju automatikom poslati vašem novom poslodavcu kada vas prijavi.
 15. Da, ne možete istovremeno biti prijavljeni na puno radno vrijeme kod dva poslodavca, ali... vaš je ugovor istekao 31.8, s tim vas je datumom poslodavac odjavio, dakle od 1.9. ste slobodni zasnovati novi radni odnos. Što se papirologije tiče, za novu prijavu vam nije potrebna obrađena Odjava, dovoljna će vam biti i potvrda da je odjava predana, tu potvrdu stari poslodavac normalno može isprintati sa e-mirovinskog. Zato slobodno kod starog poslodavca, objasnite situaciju, zamolite svoje papire, a umjesto odjave tražite potvrdu da su odjavu predali, dok ćete po samu odjavu doći kad vam jave da je obrađena... i to je to.
×
×
 • Napravi novi...