Jump to content

betelges

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Mogu li supružnici, staviti u predbračni ugovor da će jedan drugome isplatiti 300.000 kn odštete onome bračnom partneru koji nije pokrenuo brakorazvodnu parnicu u idućih 20 godina braka, i da poslin parnica ide normalno bez obzira na to? Ovo bi bila neka odštetna klauzula za prekid braka slično ka što imaju nogometaši ako žele prijevremeno prekinit ugovor sa klubom mogu imat te klauzule. Može još u ugovor stavit šta sve partneri trebaju ispunjavat i ako sve to ispunjavaju a drugi supružnih traži rastavu aktivira se ova klauzula. Bili sve to bilo u skladu sa zakonom?
  2. Ne može se koristiti nezakoniti dokazi, tipa kad nekome prisluškivaš telefon ili snimaš razgovor u kafiću koji se dešava stol do tebe, ali ako snimaš razgovor koji je namjenjen tebi to nije nezakonito, pa prema tome nije ni nezakonit dokaz. Postoje primjeri iz prakse kad su takvi snimci prihvaćeni. Prihvaćena je snimka snimljena digitalnim fotoaparatom u dvorištu kuće, na jednom navijačkom forumu sam čitao da su sa snimkom sa mobitela uspijeli pobiti izjavu dvi osobe i spasiti navijača sigurne kazne zatvora. U jednom slučaju je snimka seksa prihvaćena kao dokaz, pa i slučaj suđenja sanadera di je snimljen u restoranu, a nitko ga nije upozorija da se snima i da se to može koristiti kao dokaz na sudu. Po toj logici bi i svjedočenje na sudu također trebalo biti nezakoniti dokaz jer je to veće kršenje privatnosti jer je svjedočenje samo "snimka" pohranjena u umu, odnosno reprodukcija događaja koja teško može biti vjerodostojna zbog toga što dvi osobe često krivo dožive isti događaj zaborave neki detalj, a moguće je iskrivljavanje činjenica, mogće je da da se nešto krivo čulo i razumjelo, a moguće je da su sve to izmišljeno .Na nogometnoj utakamici sudac koji je potpuno stabilna fizički i psihički stabilan, jer mora proči testove često svjedočenjem događaja na terenu potpuno pogrešno procjeni činjenice pa poslije pregledom snimke prizna grešku, a sve to na snimici nije moguće ona je daleko vjerodostojnije svjedočenje. Korištenje snimke da bi se poduprlo vjerodostojnost iskaza nikako ne bi moglo biti shvaćeno kao kršenje privatnosti, jer je kršenje već nastupilo svjedočenjem.
  3. članak 143 stavak 4. nema kaznenog dijela ako su radnje iz stavka jedan i dva učinjene u javnom interesu ili drugom interesu koji je pretežitiji od interesa zaštiti privatnosti snimane ili prisluškivane osobe. po meni bi ovo značilo da se može koristiti kao dokaz, jer je dokazivanje istine na sudu veći interes od interesa privatnosti neznam kako to sudci gledaju.
  4. Ok, znači šefovi ne smiju se obracat gledat ili komunicirat sa podređenima, kao i obraćanje recimo nekome ko je ovisan o kavi i cigareti, znači zakon štiti osobe koje nezdravo zive ugrozavaju sebe i druge, a ostale građane ne.
  5. Tko spolno uznemirava drugu osobu kojoj je nadređen, ili koja se prema njemu nalazi u odnosu zavisnosti ili koja je posebno ranjiva radi dobi, bolesti, invaliditeta, ovisnosti, trudnoće, teške duševne ili tjelesne smetnje, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine. Spolno uznemiravanje je svako, verbalno, neverbalno ili fizički neželjeno ponašanje spolne naravi koje ima za cilj ili stvarno predstavlja, povredu dostojanstva osobi, koja uzrokuje strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje. Kazneno djelo iz stavka 1. podnosi se po prijedlogu. Ovde su praktično uključene sve osobe jer svaki ima neku ovisnost, nigdi ne piše da treba biti teža ovisnost. A sad šta znači ovo verbalno i neverbalno ponašanje spolne naravi prema Dodatku II. Preporuke Rec (2002) 5 Odbora ministara Vijeća Europe državama članicama o zaštiti žena od seksulanog nasilja prenosim dio koji se odnosi na spolno uzemiravanje seksualno izrugivanje i zadirkivanje, zurenje, nepoželjne komentare, egzebicionizam, uvredljive telefonske pozive, nepoželjne seksualne prijedloge. I sad kako nema drugog tumačenja mogli bi sudci-inje uzet ovo, pa recimo netko može završit u zatvoru zbog gledanja ili komentara ili recimo pitaš partnera-icu za seks završiš u zatvoru jer je to neželjeni seksualni prijedlog. U biti treba pogađat misli partnera-ice, inače činiš kazneno dijelo. Šta mislite kako ce se provodit ovaj zakon.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija