Jump to content

matija543

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je matija543 objavio

  1. Poštovani, susjed ( rođak) formirao je novu česticu i izdvojio svoj dio zemljišta s kućom sa čestice na kojoj smo godinama bili suvlasnici. Za ulaz u svoje dvorište koristio je klizna vrata koja povlači na sada samo našu česticu( usko dvorište, pa smo mu zbog jednostavnosti dopustili da napravi klizna vrata ). Obzirom da se situacija promijenila te susjed prodaje kuću zanima me da li mogu tražiti da se naša čestica više ne koristi za tu namjenu? Prostora za normalno otvaranje vrata ima. Puno hvala na odgovoru.
  2. Ali problem je što je pola kuće-mamin dio- kupljen novcima od prodaje stana koji je otac darovao majci još devedesetih godina a dar koji jedan bračni drug učini drugome predstavlja vlastitu imovinu obdarenika čl. 257.st.2.ObZ-a . Znajući to ja sam zaključila ugovor o dosmrtnom uzdržavanju sa majkom. Dakle otac nije imao nekretninu.
  3. Kad smo kupile svaka pola kuĆe, tako se i provelo u kupoprodajnom ugovoru a i uknjižile smo se u omjerima 1/2.
  4. Pozdrav! Nakon odluke Županijskog suda o djelimičnoj ništetnosti ugovora o dosmrtnom uzdržavanju kojim je majka prenijela svoj dio kuće meni u vlasništvo, a za koji su tvrdili da je bračna tečevina i da nije smjela raspolagati očevim djelom, zanima me koje postupke dalje mogu poduzeti. Napominjem da je majka jedina bila upisana kao vlasnica polovice kuće i da smo zajedno kupile svaka pola kuće i da je to učinila iz svoje imovine tj. novcima koje je dobila od prodaje stana koji joj je darovao otac još devedesetih godina. Papire o darovanju imam , ona je jedina bila uknjižena na stan.Otac je znao za ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, s tim se slagao što čak i nije bitno jer je novac za kupnju polovice kuće bio majčin.Kad smo zaključile ugovor ja nisam imala razloga sumnjati da je pola kuće bračna tečevina ( jer po papirima i nije ) a da je i bila bračna tečevina moralo bi se primjeniti načelo zaštite povjerenja u zemljišne knjige.-čl.124.st.1 ZV-a jer sam stekla vlasništvo u dobroj vjeri. Spomenula bi i da smo nakon kupnje kuće a prije ovog ugovora suprug i ja digli kat svojim sredstvima a sada se ovom odlukom zadire u cijeli kat koji smo nadogradili.Uskoro se nastavlja ostavinski postupak, što poduzeti? Hvala na odgovoru!
  5. Suprug je supruzi darovnim ugovorom darovao stan. Nakon više godina stan je prodan i supruga je kupila drugu nekretninu i upisala se kao vlasnica te nekretnine.(napominjem da su cijelo vrijeme supružnici u braku i žive skupa) Da li se nova nekretnina može prikazati kao bračna tečevina?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija