Jump to content

belisima

Korisnik
  • Broj objava

    18
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ja smatram da baka ne može podmirivati Vaš dug ukoliko radite. Na Vašem bih mjestu potražila savjet "svog" odvjetnika. Vi ste dužni podmiriti dug i istodobno plaćati redovito uzdržavanje. Prema mojim saznanjima u takvim se slučajevima najčešće sklapala nagodba kojom je određeno kako će se isplate odvijati. Mislim da Vas njen odvjetnik "vesla". Sretno!
  2. 1. No dobro, ovo sad već prelazi u nadmudrivanje. Neda mi se to. Niste rekli ništa novo što već nije rečeno od početka prepiske. Samo ste isto napisali svojim riječima i napadačkim tonom. I to osobi kojoj nije u nadležnosti donošenje zakona i naputaka što je Vama jako dobro poznato. 2. Navodite slijedeće: "Kako smo skrenuli pozornost u početku ove teme da nije moguće iskorisititi savjet o privremenom uzdržavanju ako ne postoji pravomoćna odluka o udržavanju djeteta ili druga ovršna isprava, a ovim se forumom služe i ljudi koji takvo što imaju, dobro ih je informirati o njihovim dužnostima i mogućnostima, ali i dužnostima ustanova kojima se obraćaju." - Na drugim temama također nisu dane potrebne informacije svekolikom pučanstvu o dužnostima ustanova, pa se ni jedan moderator ne uzbuđuje zbog toga. Niti se bilo koga proziva. - Dajte molim Vas to što ste Vi shvatili da nije moguće iskoristiti savjet je Vaš problem kojega želite prikazati kao moj. Pa gdje sam po Vama spomenula da nije moguće „davanje savjeta o privremenom uzdržavanju“ bez gore po Vama navedene odluke? Davanje savjeta je jedno, a upravo zato jer sam gospođi željela uštedjeti kako Vi nazivate „davanje savjeta“ pred Centrom odmah sam je uputila što joj je činiti kako bi sa potrebnom dokumentacijom u jednom dolasku obavila ono što joj je potrebno. Tko želi radi mene slobodno može hodočastiti u CZSS po savjete i dobit će ih sa ili bez dokumentacije. Na pojedincu je odluka. Koristeći se ovim forumom stekla sam dojam da je poželjno prenijeti informaciju ako je imaš. No, prema Vašem stavu to je očito dopušteno samo Vama. Pa, sretno Vam bilo!
  3. Žalite se na presudu. Baki je uzdržavanje moglo biti određeno samo u vrijeme kada ga Vi niste podmirivali. Ako smatrate da se obveze uzdržavanja preklapaju, a rok za žalbu je istekao obavezno pokrenuti posupak pred sudom. Za to će Vam trebati odvjetnik.
  4. 1. Po pravomoćnosti presude kod suda zatražiti klauzulu pravomoćnosti. 2. Probati još jednom kontaktirati oca i upoznati ga sa pravomoćnosti presude i njegovim obvezama. Ako do toga ne dođe 3. Pokrenuti postupak ovrhe. "... sto mi je raditi kad presuda postane pravomocna za naplatu tog dugovanja koje stoji u presudi da se treba platiti u roku 15 dana?..." To je obveznik uzdržavanja dužan sam podmiriti u roku od 15 dana, kao što stoji u presudi. U protivnom izlaže se naplati kamata na dospjele a nepodmirene tražbine.
  5. 1. Nigdje nije navedeno da Centar glumi sud. No prema pravilima ZUP-a dužan je ispitati sve okolnosti slučaja pa tako i ispitati roditelje. OBA. A u nekim slučajevima i druge srodnike. (Da ne ulazim u detalje.) Dužan je utvrditi pravo činjenično stanje. Ni u jednom od svojim obraćanja nisam ulazila u postupak jer to gospođi, pokretačici ove teme nije niti bitno. Lako je teoretirizirati dok se isto ne počne sporovoditi u praksi. Činjenica da se ne plaća alimentacija je dovoljan razlog za kaznenu prijavu, no to je prije svega obveza svakog od roditelja a ne institucija. Institucije su tu za pokretanje postupka u slučajevima onih koji to zaista nisu u mogućnosti samostalno napraviti. Najlakše je svoje dužnosti i obaveze prebacivati na institucije a pozivati se na prava. Ponavljam, „tražiti alimentaciju“ nije pravo roditelja nego obaveza. U tim i takvim slučajevima zakazuju druge institucije a ne Centar. Svi su roditelji u postupku rastave obaviješteni po službenoj dužnosti o svojim obavezama tako da ono što oni ocijene da će učiniti ili neće učiniti vezano za prava djeteta, po meni spada u zaštitu djece i shodno tome sankcioniranju. Možda isključivo i pre rigorozno s moje strane, no tako je. S vremenom možda i ja otupim na takva „ponašanja“ i stavove istih pa mi bude svejedno. 2.Također, nigdje nisam spomenula da se privremeno uzdržavanje neće priznati od dana podnošenja zahtjeva. Ono samo ovisi o angažiranosti i interesu roditelja da zaštiti djetetova prava zajamčena Obiteljskim zakonom. 3. U praksi, način postupanja nije ujednačen niti u jednoj od institucija Lijepe Naše. Ne vjerujem da bilo koji Centar u RH sam propisuje svoje uvjete po kojima će raditi već to ovisi isključivo o središnjem tijelu.
  6. 1. Kaznena se prijava podnosi od strane roditelja jer u većini slučajeva roditelji smatraju da alimentacija nije pravo djeteta nego da ona pripada njima pa ju ili ne traže, kao što kaže gospođa u uvodnom postu, ili ne poduzimaju ništa u svezi iste kako bi djetetu omogućili ostvarivanje njegovog prava. Tek kada se dogode situacije u državi poput ove danas i u natrag nekoliko godina onda se sjete alimentacije. Ili taj institut koriste kao osvetu bivšem partneru ili što li sve već ne... Uglavnom, na roditelju je da poduzme sve kako bi svojem djetetu osigurao pravo koje mu pripada. Centar ne može znati da se obveza uzdržavanja ne poštuje. Da bi Centar podnosio kaznene prijave protiv neispunjenja obveze prema djetetu, i roditelju s kojim dijete živi bilo bi potrebno izreći neku od mjera za zaštitu djeteta. Za to bi bio potreban u svakom Centru po jedan stručni tim. A na snazi je zabrana zapošljavanja. 2. Potvrda o pohađanju škole jedan je od priloga zahtjevu. Zašto? Ni meni nije jasno, no tako je kako je.
  7. Sve gore navedeno je uz pretpostavku da je riječ o braku koji je razveden u kojem slučaju bi obveza uzdržavanja trebala biti određena od strane suda u izreci, zato sam i navela da je jedan od priloga zahtjevu presuda o razvodu braka. Ukoliko nema te odredbe u presudi, naravno da je potrebno prvo pokrenuti postupak pred sudom kojim se traži određivanje uzdržavanja djeteta od strane roditelja - obveznika uzdržavanja s kojim dijete ne živi. Osim ako isti nije razveden ili je bila riječ o izvanbračnoj zajednici kada bi trebalo prvo pokrenuti i okončati postupke povjere djeteta pred sudom i određivanje alimentacije, da bi se mogao podnijeti zahtjev pred Centrom.
  8. 1. Da li ste Vi pokrenuli bilo kakav postupak pred sudom nakon prestanka izvanbračne zajednice? 2. Kada je prestala izvanbračna zajednica? 3. Što je on pokrenuo pred sudom? Kakav postupak? Vaš otac ne mora dozvoliti Vašem bivšem izvanbračnom suprugu da dolazi u njegovu kuću pa makar ste tamo Vi.
  9. Možete još požuriti pokretanje postupka pred sudom.
  10. Sa svojim problemom morate se obratiti Centru za socijalnu skrb koji će onda pred sudom predložiti pokretanje postupka za lišavanje poslovne sposobnosti ukoliko za to ima elemenata. U svakom slučaju takvoj se osobi u postupku određuje poseban skrbnik, a po okončanju istoga određuje joj se skrbnik.
  11. U Centru za socijalnu skrb možete podnijeti zahtjev za privremeno uzdržavanje djeteta. Taj iznos isplaćuje se na teret državnog proračuna. Kao prilog zahtjevu morate priložiti osim presude odnosno odluke gdje je dijete povjereno vama na brigu i odgoj, presudu kojom je brak razveden, potvrdu da pohađa školu, prijedlog za ovrhu - dovoljno je da je pokrenut kod suda nije potrebno da bude i sproveden i kaznenu prijavu protiv obveznika uzdržavanja podnijetu kod MUP-a ili kod državnog odvjetništva. Na sudu podnosite tužbu. U oba postupka, dakle i prijedlog i tužbu možete podnijeti u svoje ime.
  12. Svatko tko prihvati stručno osposobljavanje bude pozvan od strane Zavoda za zapošljavanje na potpisivanje ugovora i tamo mu budu objašnjena sva prava i obveze koje proizlaze iz ugovora. Ono što smatram izuzetno bitnim napomenuti je da svatko u bilo kojem trenutku može prekinuti ugovor o stručnom osposobljavanju i za to ne mora vraćati primljenu naknadu, a doprinosi su mu plaćeni sukladno njegovoj struci u punom iznosu. Znači teče radni staž. Dakle, u tom se smislu ništa ne gubi nego samo dobiva. Godišnji odmor je plaćen sukladno Zakonu o radu. Zavod za zapošljavanje iz evidencije briše svaku osobu koja radi i ne vidim razlog zašto to ne bi bilo tako i zašto bi bilo tko želio biti prijavljen na zavodu ako radi???? Nitko nakon godinu dana rada, pa tako nitko nakon odrađenih godinu dana na stručnom osp. nema pravo na naknadu sa Zavoda. Ako si na porodiljnom prekida se stručno i po povratku sa porodiljnog imaš pravo ostatak do punih godinu dana stručnog osposobljavanja odraditi, naravno ako želiš. Na povrat poreza nema pravo nitko na stručnom osp. jer se porez niti ne plaća. Plaća se samo porez na plaću, a naknada nije plaća. Božićnica i ostala davanja koja se spominju u postu ispod ovise o poslodavcu. To ni jedan poslodavac nije dužan dati niti u jednoj firmi u RH osim ako je za isto potpisan kolektivni ugovor kojim je to uređeno pa ne vidim zašto bi se božičnice i uskrsnice, k15 i ostala dodatna dodatna davanja trebala gledati kao obaveza poslodavca. Ja sam dnevnice dobivala od poslodavca kao što sam opisala u prethodnim postovima ali one također ovise o poslodavcu.
  13. Poslodavac isplaćuje dnevnice u gotovini na temelju potpisanog i odobrenog putnog naloga. Za više detalja obratite se odgovornoj osobi kod poslodavca.
  14. Ne sklapa se ugovor između praktikanta i poslodavca, nego između praktikanta i Zavoda za zapošljavanje. Praktikantu naknadu isplaćuje zavod za zapošljavanje a ne poslodavac. Što se tiče dnevnica njih poslodavac isplaćuje praktikantu na temelju putnog naloga koji mora biti potpisan i odobren od strane ravnatelja odnosno odgovorne osobe u pravnoj osobi.
  15. Nazovite Zavod za zapošljavanje i pitajte ih. Ili se prošetajte tamo do njih.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija