Jump to content

algida

Korisnik
  • Broj objava

    38
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Terasa od 15,5 m2 u stambenoj zgradi, dvorišna strana, je legalizirana i želimo li je zatvoriti PVC stolarijom zbog buke susjeda. Trebamo li ishoditi kakve dozvole? Hvala
  2. U statutu škole piše: Školski odbor može za zamjenika ravnatelja imenovati člana učiteljskog vijeća koji nije član školskog odbora i koji se prethodno suglasi s imenovanjem. Ima li postojeći zamjenik ravnatelja pravo na kandidaturu za Školski odbor? Je li ovim stavkom statuta postojećem zamjeniku ravnatelja onemogućeno članstvo u školskom odboru? Hvala!
  3. Po nastanku obaveze za plaćanje komunalne naknade čija je obveza prijave: novog korisnika ili bivšeg vlasnika nekretnine za promjenom osobe obveznika? Kupili smo stan, novi, od investitora i tek nam je ove godine u ožujku stiglo rješenje o obvezi plaćanja kom. naknade, koju uredno plaćamo za 2012. Sad kad je prodavač stana dobio opomenu za neplaćanjem kom. nakn. za 2011. istu je dostavio nama, jer smo mi 2011. živjeli u stanu. Tvrdim da je obveza dostavljanja promjene vlasnika bila njegova, a ne naša- Jesam li u pravu? Hvala
  4. Pozdrav anamih i hvala na pomoći i pojašnjenjima.
  5. Moram priznati kako ni meni nije jasna cijela priča s potpisivanjem novog KU; pratila sam i stranice Preporoda i ostah uskraćena za isto. O povjerenicima znam isto i još to da su većinom (i kod mene povjerenik) birani samo da sebe zaštite pred neupućenim djelatnicima i poslodavcima. Jer samo takvima mogu prezentirati što im odgovara i pogoduje. Nasmijah se komentaru o mojem donkihotstvu No ne mogu drugačije kad mi se maše "pred nosom" sa sindikalnim vijećništvom (u gore napisanim uvjetima) kojim se nerazjašnjenom i netumačenom primjenom KU i ZOR-a ista poziva na veća prava od mojih zbog čl.112. KU-a. Moram stoga sve istražiti Hvala anamih na odgovorima. Nekako imam još uvijek potrebu doći do svih postavljenih odgovora, kako god mi oni nagrđivali dane.
  6. BTW: Kako idu prijave inspekciji? Pisanim potpisanim ili ne podneskom, telefonskim prigovorom ili mejlom??? Na što najbrže i najviše raegiraju u smislu provjere navoda?
  7. anamih hvala. puno. vezano uz navode, jesam li u pravu? (mandat ZV, ovlasti vijećnika, prava vijećnika?!)
  8. ZV zamijenjeno sindikalnim povjerenikom/povjerenicima birano je u svibnju!!! 2008. godine u OŠ. Isteklo je tri godine mandata u kojemu nije poštovan čl. 140. sada, prije 141. o ravnomjernoj zastupljenosti svih org. jedinica i skupina zaposlenika, niti čl. 140. sada, 143. prije. I dalje sindikalni vijećnici, s obzirom da tada nije izabrano Zaposleničko vijeće, primaju naknade za "dužnosti" u vidu 3 sata prekovremenih po tjednu (ne 6 kako jer su se dogovorili i podijelili??? Mutno je i to jer svaki ima pravo na 6 sati tjedno). Najprije, jesam li u pravu s navedenim? Ako jesam, a vjerujem da jesam, kako dalje postupiti? I još: Ovlasti Zaposleničkog vijeća u smislu sindikalnog povjerenika ima sindikalni povjerenik koji je takvim postao zbog neizabranog ZV u školi SAMO u mandatu Zaposleničkog/Radničkog vijeća ili ... Sindikalni povjerenik ima mandat na 4 godine, onaj koji je sindikalni predstavnik?! A ostali nazvani povjerenici, s obzirom da su sind. vijećnici u mandatu Zaposleničkog vijeća? Pojednostavljeno, izabran je sindikalni povjerenik. S obzirom da nije utemeljeno RV ovlasti i prava preuzeo je sindikat pa je shodno ZOR-u izabrano još djelatnika, koji su postali vijećnici, a samim time i sind. povjerenici. Objasniti ne zna ni pravnica u SHU!!! MOLIM pomoć Vas stručnjaka, hvala
  9. E sad ga ja Newbie ne znam jel' ti to ozbiljno pričaš ili ... Citirat ću te da se mogu "nadovezati":Ako je svrha osnivanja podružnica ostvarivanje osobih povlastica povjereniku na svako 5 članova, šteta zapravo da ima tako malo sindikata, treba ih imati barem 15tak u nekoj osrednje velikoj školici Očito jest svrha osnivanje više sind. podružnica u jednoj školi da povjerenici budu zaštićeni od mogućnosti tehn. viška!!! Dakle, da još jednom postavim pitanje jer ne znam jesam li li ispravno iščitala tvoje odgovore između redova: Je li svaki od sind. povjerenika u jednoj školi zaštićen po odredbama KU iz čl. 80 i samim time ZOR-a čl.190.(konkretno od tehn. viška i/ili premještaja na drugo radno mjesto unutar iste škole?)
  10. Newbie, možda i nije to lijepo reći naglas, ali tako govori sam sind. povjerenik!!! Nije mi jasno primjenjuju li se sve odredbe TKU i Dodatka I. i na drugi sindikat koji je supotpisnik samo Dodatka II. Kolektivnom ugovoru za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama??? Znači li to da su oni naknadno pristupili kolektivnom ugovoru???
  11. U KU čl. 1 stavak 2 se navodi: (2) Ovaj ugovor obvezuje sve osobe koje su ga sklopile te sve osobe koje su naknadno pristupile kolektivnom ugovoru. Dakle, ako niti jedan drugi sindikat nije pristupio KU na njega se niti ne odnose stavke iz njega??? Konkretno one o zaštiti sind. povjerenika. Zbunjujući mi je DODATAK II. KOLEKTIVNOM UGOVORU ZA ZAPOSLENIKE U OSNOVNOŠKOLSKIM USTANOVAMA jer se u njemu navode i SHU i Savez školskih sindikata. Dakle, odnose li se SVE odredbe KU i na Savez školskih sindikata ili samo one iz Dodatka II. ???
  12. Da, pet je članova dovoljno za osnivanje podružnice sindikata. Osnovane su s tom namjerom da njihovi sind. povjerenici budu zaštićeni. I svaki od tih povjerenika manje brojnih sindikata ima pravo na 2 sata prekovremenog u tjednu. To nije sporno. No, ostaje pitanje, jesu li oni baš zaštićeni KU, odn. ZOR-u??? Dakle, nije određen način (ni u KU ni u ZOR-u) na koji bi se utvrđivao broj sind. povjerenika koji uživaju sindikalnu zaštitu. Što u ovom slučaju?
  13. Zaposleničko vijeće je izabrano. Njegovi su članovi iz najbrojnijeg sindikata (cca 60% svih djelatnika su članovi tog sindikata). Što je sa zaštitom sindikalnih povjerenika drugih dvaju školskih sindikata koji nisu tako brojni s članstvom (imaju 5 ili više članova)??? Jesu li i oni zaštićeni prema ZOR-u i KU???
  14. ZOR čl. 199 navodi osobe koje obvezuje kolektivni ugovor. U ZOR-u čl. 190 i KU-u za osnovne škole u čl.80 govori se o zaštiti sindikalnog povjerenika. Konkretno, je li sindikalni povjerenik sindikata Preporoda ili HOOS-Partner zaštićen na temelju čl. 80 KU i čl. 190 ZOR-u??? KU iz 2002. potpisan je samo od strane Vlade RH i SHU. Tek se u Izmjenama KU za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama iz 2005. navodi i Savez školskih sindikata. Mogu li se odredbe KU vezane uz zaštitu sindikalnog povjerenika čl. 80 (pisano u jednini) odnositi na više njih? Nadalje, postoje određene nejasnoće s terminologijom zaposleničkog vijeća, sindikalnih vijećnika i sindikalnog vijeća. Može li mi to tko pojasniti?
  15. Privremena spriječenost za rad zbog upale bubrega.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija