Jump to content

Mala Garava

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, nedavno je mojoj mami stiglo godišnje izvješće o stanju kredita moje sestre (mama joj je jamac). Pošto se radi o još dugom nizu godina (oko 14 godina), zabrinula sam se i za svoju guzicu. Naime, mama je stara i možda umre za nekoliko godina. Guglam i vidim da nasljednici mogu nasljediti i dugove, no na nekim temama ljudi pišu da samo nasljednici originalnog podizatelja kredita (zadužnika ili kako se to zove) mogu nasljediti dugove? Da se to ne odnosi na nasljednike jamca! No, opet vidim i ljude koji pišu upomoć, koji su nasljednici jamaca i opet ih zove banka i traži!!! Ne znam jel znači išta ako sebe zaštitim, kad --ako je i jedan kredit na ime sestre (to moram provjeriti), može li ona imati pravo na podjelu nasljedstva samnom, nakon smrti majke, pa se svejedno banka može naplatiti sjedanjem na nekretninu u kojoj JA živim s mužem?? I kako bi se sve to moglo spriječiti? Dakle, imamo kuću i dvorište koja je u procesu legalizacije, mama 1/2, ja drugu 1/2. U katastru i gruntovnom je već upisano vlasništvo samo zemljišta na kojoj je kuća (vodi se pod 'oranicu' dok ne prođu po terenu ovi šta provjeravaju legalizaciju). Mama je jamac za oba sestrina kredita, s tim da sestra plaća ovaj veći kod PBZ, a mama kao jamac plaća manji kod RBA. *************************************** Dobila sam savjet da sklopim s majkom ugovor o zajmu sa upisom založnog prava, na neki veliki iznos (tipa milijun kuna), tako ako bi ikada došlo da banka potražuje dugove, taj ugovor bi imao prvenstvo nad njihovim potraživanjem?? I da to ovjerim i upišem u gruntovno valda? Ima li netko drugačiji savjet? Je li ovo dobar savjet? zahvaljujem na pomoći!
  2. Stari mi ima sagrađenu kuću na temeljima od drvene kuće. Ta drvena kuća je izgorila u nesreći. A naravno, drvena kuća je bila sagrađena prije 1968.g. Je li to neki presudan faktor da ne mora legalizirati ili???
  3. Situacija je ovakva. Prije par godina (2007.) moja pametna baba je išla tužiti državu za cestu koju su izgradili na njenoj zemlji i nisu joj platili ili što već (cesta je izgrađena prije 30-ak god.) Nebitno. Izgubila je sud i RH je za sudske troškove oduzela najmanju česticu zemlje do ceste koju je imala (uska, dugačka čestica uz samu cestu). Međutim, ta čestica je zapravo 80% našeg dvorišta i tako je ono bilo ograđeno od pamtivijeka jer je stvarni raspored i oblik čestica malo zeznut. I sad, baba je umrla i onda smo mi tek saznali da je izgubila sud i sve to, te da sad moramo nešto napravit s tim. Što se može napraviti? Može li se otkupiti od države i kojim postupkom? Išli smo pitati u općinu, oni nemaju baš puno pojma o tome. Rekli su da će možda trebati tužiti... Molim bilo kakvu info!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija