Jump to content

maverick25

Korisnik
  • Broj objava

    14
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. U mom slučaju, to narušavanje nije problem niti mi je išta potrebno zbog toga. Znači, mene zanima ako meni mama uplati taj iznos na tekući, a ja ništa ne prijavim - može li mi se nakačit neki porez, makar sam kao potomak oslobođen poreza na to?
  2. Pozdrav, imam situacija gdje moja mama prodaje kuću svojih (pokojnih) roditelja, te će joj za prodaju sjesti novci na tekući račun. Pošto moja sestra ostaje živjeti u kući roditelja (ne u toj koja se prodaje), a ja sam otišao u stan, mama bi htjela jedan dio (novaca) meni dati. Radi se o svoti nešto većoj od 100 000 kn. Zanima me, moram li ja (ili ona) tako nešto prijavljivati i jel to oslobođeno od plaćanja poreza?
  3. Pozdrav, Imam stambeni kredit koji bi htio refinancirati u kunski. Najveći problem mi predstavlja naknada za zatvaranje od 4%, koji bi htio izbjeći, a to mogu samo u jednom slučaju. Taj slučaj je članak 11a, stavak 6 Zakona o potrošačkom kreditiranju, koji kaže: (6) Ako se uslijed promjene ugovorene promjenjive kamatne stope treba provesti povećanje kamatne stope, vjerovnik je dužan potrošaču dostaviti obavijest o takvom povećanju 15 dana prije njegove provedbe. U roku od tri mjeseca od primitka takve obavijesti, potrošač ima pravo na prijevremeno vraćanje kredita bez obveze plaćanja bilo kakve naknade vjerovniku uključujući i ugovorenu naknadu za raniji povrat kredita. U tom slučaju vjerovnik nema pravo na naknadu štete zbog ranijeg povrata. Dakle, to je moguće ukoliko Euribor (uz koji mi je promjenjiva kamata vezana) naraste, ali on konstantno pada. Pala mi je napamet ideja da prestanem biti klijent banke te izazovem rast kamate, i onda uletim s refinanciranjem kredita. Moje pitanje je, da li ću, s pravne strane gledajući, na taj način moći izbjeći plaćanje naknade za zatvaranje?
  4. Pozdrav, da li netko zna koliko bi iznosila naknada u slučaju da supruga ostane trudna? Naime, načula je da u firmi ne produžuju ugovore na određeno u slučaju trudnoće pa me zanima koliku bi naknadu dobivala.... Npr. njoj ugovor traje do kraja 6. mjeseca i ona sad ode na održavanje. Dok je zaposlena, znam da ima pravo na prosjek plaće. No, što se događa od 1.7. pa do rođenja djeteta s naknadom? Što je s naknadom prvih 6 mjeseci nakon rođenja? Hvala.
  5. To sam i ja radio sa suprugom. Prijavit te može odmah i to je bitno za mjesečnu plaću (neoporezivi dio raste za 50%). Ako čitavu godinu živite skupa (prijavljeni na istoj adresi), on u godišnjoj prijavi može staviti tebe kao olakšicu za cijelu godinu (ili od dana kada ste na istoj adresi).
  6. Pozdrav, trenutno sam u borbama da stambeni kredit u eurima i s promjenjivom kamatom refinanciram kunskim kreditom s promjenjivom kamatom da se riješim valutnog rizika. Od tada proučavam promjenjivu kamatnu stopu i o čemu ovisi, pa sam došao i do zakona ali tu sam zapeo jer nisam pravnik. Dakle, za kredite dignute nakon 31.12.2009. s promjenjivom kamatom ne smije postojati naknada za prijevremenu otplatu. No, to se ne odnosi na kredite dignute prije, a tako je i moj (početkom 2009.). U tom zakonu sam našao i da je maksimalna kamatna stopa na stambene kredite ograničena i da je manja od zatezne pa me i to zanima. Dakle, 2 pitanja: Pitanje 1) Članak 11a o promjenjivoj kamati, stavak 6 kaže :"(6) Ako se uslijed promjene ugovorene promjenjive kamatne stope treba provesti povećanje kamatne stope, vjerovnik je dužan potrošaču dostaviti obavijest o takvom povećanju 15 dana prije njegove provedbe. U roku od tri mjeseca od primitka takve obavijesti, potrošač ima pravo na prijevremeno vraćanje kredita bez obveze plaćanja bilo kakve naknade vjerovniku uključujući i ugovorenu naknadu za raniji povrat kredita. U tom slučaju vjerovnik nema pravo na naknadu štete zbog ranijeg povrata." - ja sam to shvatio tako da ukoliko se kamata promijeni naviše, ja imam pravo u roku od 3 mjeseca zatvoriti taj kredit bez naknade, bez obzira kada je kredit dignut? Naime, nigdje nisam pronašao da je ta stavka ograničena na određeno razdoblje podizanja kredita...također, to bi zatvorio kreditom iz druge banke, ali ne vidim da je to bitno za ovu situaciju. Molio bih tumačenje za ovo. Pitanje 2) Isti zakon, članak 11b govori o maksimalnim stopama na stambene kredite, ali ne razumijem šta to znači, pa ako netko zna....ne bih sada c/p, jer je veći članak pa evo link. http://www.zakon.hr/z/517/Zakon-o-potrosackom-kreditiranju Hvala!
  7. Pozdrav, supruga je trenutno na porodiljnom. Od 30.6. joj nije produzen ugovor sto znaci da je nezaposlena. 25.8. istice prvih 6 mjeseci te se onda mora prijaviti na HZZ. Nakon toga ce biti i na onih drugih 6 mjeseci porodiljnog uz smanjenu naknadu. Ono sto mene zanima je da li je ja nakon 25.8. mogu prijaviti na svoju poreznu karticu kao uzdrzavanu osobu? Takodjer, kod porezne prijave, cime dokazujem da ona nije imala vise od 10 000 kn primanja u 2013. god?
  8. I jos jedno pitanje da se nadovezem - sto se dogadja s radnim stazom? Da li joj traje do isteka rodiljnog i roditeljskog dopusta ili do kraja ugovora?
  9. Pozdrav, Supruga je trenutno na rodiljnom dopustu. Dijete je rodjeno u veljaci a prije stupanja na komplikacije imala je vise od 12 mjeseci neprekidnog staza. Cini se da joj nece produziti ugovor koji istice krajem ovog mjeseca. Trenutno prima punu naknadu place (sat je oko 17,5 kn) Pitanja su sljedeca: 1. Koliku ce naknadu dobivati nakon sto joj istekne ugovor? 2. Koliku ce naknadu dobivati nakon navrsenih 6 mjeseci djeteta, s obzirom da nece bit u radnom odnosu? 3. Da li je nakon isteka ugovora nuzna prijava na zavod za zaposljavanje radi naknade, s obzirom da je na rodiljnom dopustu? 4. Koliki je trosak poslodavca za nju dok je na roditeljskom dopustu, odnosno ima li uopce troska? Sto ako ju netko zaposli a ona je na roditeljskom dopustu?
  10. Poštovani, najljepsa hvala na pokusaju odgovora, no to nije bilo moje pitanje. Jasno mi je kao dan da ne mogu utjecati kada ce supruga ostati trudna, no mogu kada nece . Takodjer, vec je imala spontani pobacaj, pa ce vrlo lako dobiti komplikacije. S obzirom da je na ugovoru na odredjeno do 31.10, pa ce joj produziti za valjda 6 mjeseci, moja pitanja su vrlo jasna....dakle, molim izravan odgovor na pitanja. 1) Koliko supruga mora biti u radnom odnosu prije odlaska na bolovanje da bi dobijala punu naknadu na bolovanju te tokom trudnickog? Da li je to 6 mjeseci, 12 mjeseci ili nema veze? 2) Koliko prije isteka ugovora bi morala otici da bi joj tokom citavog trudnickog i bolovanja isao radni staz? Ako mozete potkrijepiti linkovima na zakon o tome. Hvala lijepa.
  11. Pozdrav, supruga i ja bi uskoro htjeli imati dijete. Ona je zaposlena na odredjeno i htio bih vidjeti kako je najbolje postaviti stvari tako da prima skroz iznos place jer nam njen prihod znaci puno. Naravno, prima 2500kn place. Moja pitanja su sljedeca: 1) Koliko vremena prije isteka ugovora bi bilo dobro da ode na komplikacije kako bi dobijala punu naknadu na bolovanju i za vrijeme porodiljnog, kao i da joj skroz ide radni staz? Nesto sam nacuo da bi morala otici 45 dana prije isteka odredjenog ugovora. 2) Da li mora biti neko vrijeme prije toga u neprekidnom radnom odnosu, npr. 6 ili 12 mjeseci? Ako da, koliko? Nadam se da ste shvatili sto me zanima, dakle ugrubo, voljeli bi da od odlaska na bolovanje pa do godine dana prima 2500 kn, pa me zanima da li je to moguce i kako je moguce. Hvala.
  12. Pozdrav, da objasnim situaciju. Na odredjenoj cestici je sagradjena zgrada i trenutno je u tijeku postupak etaziranja, koji bi trebao biti gotov kroz 2-3 tjedna. No, ta se cestica jos uvijek vodi kao zemljiste. Uporabna dozvola je dobivena i neki dan postala pravomocna. No, investitor je u problemima i od prije mjesec dana, zbog smrtnog slucaja djelatnika, postoji privremena mjera zabrane otuđenja, opterećenja i raspolaganja. To je postavila njegova obitelj, ali na iznos koji je 60 puta manji od vrijednosti novoizgradjene zgrade. Dakle, ta plomba je na zemljistu. Nas investitor uvjerava da cemo dobiti kupoprodajne ugovore do sredine mjeseca i da cemo se onda uredno moci uknjiziti kada se uvedu podulosci na cestici, ali ostaje ta plomba a oni ce se obvezati tabularnom izjavom da skinu tu plombu. Takodjer, investitor ima blokiran racun i bojimo se da im uskoro prijeti stecaj. Stanovi su svi placeni i isplaceni davno. Moja pitanja su sljedeca. 1. Da li je stvarno moguce uknjiziti se ako trenutno postoji ova mjera nakon sto se cestica raspise po poduloscima? 2. Ukoliko investitor (koji je d.) ode u stecaj, sto se dogadja sa stanovima koji su svi isplaceni, postoje predugovori, postoje dokazi placanja no jos ne postoji kupoprodajni ugovor? Ulaze li ti stanovi u stecajnu masu? 3. Da li je moguce da se npr. banka jos nakaci na to ako im ovi duguju, bez obzira sto nije zemljiste pod hipotekom? 4. Ukoliko ipak (sto ne mogu i ne zelim vjerovati da je moguce u nasoj drzavi) sve ode pod zapljenu, koliko je dobar meni dokaz priznanice, predugovor, kredit od banke da ja dokazem da sam ja taj stan platio i da li je moguce da ga oni prodaju na drazbi i jedan dan mi pokucaju na vrata i kazu da je ovo njihov stan a ja taj stan platio? Nadam se da ste dobili dojam sto me muci i zanima me koliko je ovo opasno da bih izgubio stan i trebam li se bojati. Dakle, koji su moguci scenariji. Hvala puno.
  13. Bok! Ne znam vise gdje bi pitao i trazio, ali ne mogu naci, pa ako moze pomoc da li netko zna odgovor, ili gdje se moze pronaci, a da je u digitalnom formatu. Trazi se iz predmeta "Lokalna samouprava", NACELO KONZULTACIJE. Da li netko zna? Hvala. P.S. Ovo je hitno, sutra je usmeni, pita ono sto se nije znalo na pismenom a to je jedina stvar koja se nije znala.
  14. Pozdrav, za ispit mi treba gore navedena definicija, profesor to cesto pita a nitko ne zna tocno odgovor, pa ako netko moze copy/pasteat odnekud.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija