Jump to content

lasta300

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav, molim ako mi mozete odgovoriti na postavljeno pitanje. 2008. godine umrla mi je baka. Na ostavinskoj moj otac i teta odricu se nasljedstva u korist svojeg oca, mojeg djeda. 2009. umire moj otac. Djed 2010. daruje darovnim ugovorom tetinom sinu gradevinsko zemljiste, bez da smo brat i ja znali za to. 2014. mene i brata zove djed da gradevinsko zemljiste nije bilo u ostavinskoj iza smrti bake i trazi da se kod biljeznika brat i ja odreknemo u njegovu korist, s obzirom da je nas otac umro. Tako smo i ucinili, to se vodilo kao naknadno pronadena imovina. Djed je umro prosle godine i nas se bratic upisao na to gradevinsko zemljiste na temelju darovnog ugovora iz 2010. Brat i ja bili smo u gruntovnici te smo dobili na uvid taj darovni ugovor iz 2010., rjesenje o nasem odricanju u korist djeda iz 2014. i rjesenje po kojem je bratic upisan kao vlasnik. Pitanje: kako je djed 2010. mogao darovati gradevinsko zemljiste kad tada nije jos bio vlasnik toga zemljista, nego je postao 2014. kada smo se mi odrekli u njegovu korist. Mozemo li pobijati taj darovni ugovor?
  2. Molio bih nekoga ako zna da li možemo nekretninu dati u najam, tj. može li otac raspolagati sa svojom 1/10?
  3. Koliko sam razumio najbolje bi bilo pokrenuti izvlastenje oca I kupit njegov dio na drugoj drazbi za 50% procijenjene vrijednosti. 1. Sto ce se dogoditi s njegovim dugom nakon smrti? Da li dug automatski nasljedujem ja Ili se nekako mogu toga rijesiti? 2. Posto je prizemlje kuce poslovni prostor da li bez problema mozemo otvoriti obrt ili dati u najam s obzirom na uknjizbu porezne na njegovu 1/10?
  4. Poštovani, vlasnik sam 9/10 obiteljske kuće. Otac je vlasnik 1/10 na kojoj je zabilježena ovrha Porezne uprave još 2012. godine. Ujedno to mu je jedini dio nekretnine koji posjeduje. Zabilježba na njegovoj 1/10 je u iznosu od 200.000 kn što je višestruko veća cijena od vrijednosti te desetine kuće. Zanima me na koji način mogu doći do njegove 1/10 kako bi postao jedini vlasnik nekretnine bez ikakvih zabilježbi? Zašto porezna ne pokrene postupak ovrhe? Možemo li nekretninu dati u najam, tj. može li otac raspolagati sa svojom 1/10?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija