Jump to content

G-man

Moderator
 • Broj objava

  21786
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  215

Sve što je G-man objavio

 1. G-man

  Pomoc molim !

  Nema problema. Svako dobro i Vama. Lp
 2. G-man

  Pomoc molim !

  Moja sugestija vam je da nazovete uređujućeg suca i objasnite situaciju te zatražite da raspravu na kojoj bi vas se ispitalo zakaže za termin u kojem ćete vi ionako biti u RH (recimo vrlo mnogo naših ljudi dolazi za Sve svete i pred Božić, pa recimo negdje u tom terminu). Svjedočenje je obveza, no ne trebate se bojati uhićenja i problema u SR Njemačkoj zbog toga. No, kod nas biste mogli imati problema, zato sam vam dao gornju sugestiju. Svaki razuman sudac će poštovati to i prilagoditi se okolnostima. Tko zna, možda i odluči da se vas neće morati ponovno ispitivati već se samo pročita vaš raniji iskaz ukoliko su ispunjene zakonske pretpostavke. Putem Skypea ne možete davati iskaz, jedina similarna opcija bila bi da naš sud zatraži međunarodnu pravnu pomoć od nadležnih tijela SR Njemačke pa vas se ispita putem audio-video linka, a posredstvom njemačkog suda, no to je vrlo dugotrajna i komplicirana procedura, kojoj se pribjegava kada nema apsolutno nikakve druge mogućnosti. Uglavnom, javite se sucu, objasnite sve i dogovorite termin kada budete doma i problema ne bude.
 3. G-man

  Pomoć molim

  Otprilike bi to bio najraniji termin.
 4. Po meni, povreda ugleda i časti ne mora nužno biti uvjetovana javnim saznanjem iste, a u konačnici, vrlo često se dešava upravo na internoj razini (između dvoje ljudi).
 5. G-man

  Pomoć molim

  Da, nažalost je drugo dijete onda već uzeto u obzir, pa ovaj spomenuti zahtjev za obnovom kaznenog postupka ne bi imao smisla. Pomilovanje je isto tako dvojbeno, stoga trenutno ne vidim druge doli pričekati polovicu kazne, pa ići s prijedlogom za uvjetni otpust.
 6. O kaznenom djelu lažnog prijavljivanja kaznenog djela ovdje nema govora (za isto je potrebna izravna namjera, dakle da znate da čovjek kojeg prijavljujete nije kriv, a kod vas to nije slučaj). U teoriji s kazneno-pravnog aspekta, moglo bi se govoriti o verbalnom deliktu ovisno o točnom sadržaju, ali s dosta upitnim uspjehom. Ono glede čega bi čovjek mogao imati pravo je tužba zbog povrede prava osobnosti (ugled i čast), a koja tužba bi bila usmjerena na naknadu štete.
 7. G-man

  Pomoć molim

  Uz navedeno, jedino što mi još pada na pamet bila bi molba za pomilovanjem Predsjedniku RH, no ne znam u kojoj fazi je njegova Komisija za pomilovanja budući se aktualni Predsjednik vrlo negativno izrazio o toj svojoj ovlasti (insinuirajući da se on tom ovlasti i ne misli služiti). Drugo bi bilo, ali samo ukoliko to nije uzeto u obzir tijekom suđenja, zahtjev za obnovom kaznenog postupka - poradi rođenja 2. djeteta, pa se moguće skine mjesec s kazne. Ostalo vrijedi kako je Ruby navela.
 8. Tuži vas za što točno?
 9. U biti teče od izvršnosti presude, no problem je u tome što taj datum nigdje nije brojčano fiksno određen (jer ima više mogućih vremenskih momenata kada nastupa), stoga vam ne gine redovito kontrolirati važenje. U budućnosti vidim potrebu za zakonskom izmjenom trenutnog rješenja, jer je pravno nesigurna.
 10. G-man

  Spis

  Ukoliko je tako, onda jedino što još preostaje jest medijska eksponiranost, no za to se prije svega morate zapitati jeste li spremni na taj korak. To je individualno pitanje.
 11. G-man

  Prijetnja tužbom

  Razumijem, no sve što vam je ovdje rečeno, rečeno je radi vaše dobrobiti. Nažalost, postoje već i osude za ranije kazneno djelo teškog sramoćenja (koje je u međuvremenu s razlogom maknuto) za vrlo slične situacije. Sada ne vidim osnovu za kazneno-pravnu odgovornost, no mogli bi vas tužiti za naknadu neimovinske štete (povredu prava osobnosti), pa imajte to na umu. Ponekad je bolje ne ulaziti u rasprave s budalom, jer nepristrana treća osoba možda neće uspjeti razlikovati dvoje.
 12. Moguće, iako zavisi od toga kako bi se tumačila punomoć. Osobno bih radije išao na krađu, no DORH ionako nije vezan pravnim navodima prijave, tako da je bitno da se opiše sam događaj, a nakon toga će si oni posložiti za dalje.
 13. Ključ vam je u tome zapošljavaju li se novi radnici na istim poslovima radi prestanka potrebe za kojima ste vi utvrđeni viškom.
 14. G-man

  Spis

  Bolje da ne napišem što stvarno mislim. Uz Rubyn savjet, sugeriram vam da pišete predstavu predsjedniku suda, predsjedniku višeg suda, predsjedniku VSRH-a i ministru pravosuđa u kojoj ćete opisati slijed događaja. Ovdje postoji previše "čudnih stvari" da bi baš sve bile slučajnosti. Također, i medijska eksponiranost (ako ste na to spremni) može biti od pomoći.
 15. G-man

  Prijetnja tužbom

  Slažem se s Ruby, bolje ne pribjegavati "uličarskom" rječniku, jer nema smisla. Također ne vidim neku osnovu za kazneno-pravnu odgovornost, no moguće bi postojala građansko-pravna (povreda prava osobnosti). Odvjetnica radi svoj posao i štiti stranku, međutim nije ona ta koja je zadužena za održavanje reda u sudnici, to je posao suca.
 16. Iako shvaćam analogiju sa ugovorom o radu, ipak smatram da bi se u ovom slučaju prije radilo o prijevari i/ili zlouporabi osiguranja (čl. 236. i 240. KZ-a). Pronevjera je, po mom mišljenju, rezervirana isključivo za radno-pravne odnose, a ovdje to ne bi bio slučaj. Svakako je prvi korak podnošenje kaznene prijave mjesno nadležnom općinskom DORH-u kako je Ruby savjetovala, uz detaljan opis predmeta (a oni će si sami posložiti daljnji tijek predmeta) i uz prilaganje dokaza o otuđenoj imovini (zlatnini i svoti novca). Prije same prijave, doduše, sugerirao bih (uz opoziv punomoći, kojeg je otac vjerujem već učinio) pisani poziv (poštom preporučeno s povratnicom) dotičnoj "dami" kojim joj se daje rok od 8 dana da vrati otuđeno uz jasan navod da ukoliko to ne učini, protiv nje bude podnesena kaznena prijava i tužba za naknadu štete. Ovo iz razloga jer DORH vrlo često kod ovakvih vrsta djela želi dokaz da se oštećenik pokušao namiriti drugim pravnim putem, ali nije uspio. I kao što je rečeno, punomoć ne daje osobi kojoj je izdana neograničene ovlasti jer nalogoprimac odgovara nalogodavcu i ne smije mu načiniti štetu.
 17. Što smatram u redu za onaj inicijalan korak. No, ukoliko ta osoba dokaže da je prije počinjenja prekršaja prestala biti vlasnikom, to bi se moralo uvažiti. U svakom slučaju, uvijek je najbolje kod prijenosa napraviti odjavu i "mirna Bosna"...
 18. G-man

  poništena presuda

  Pišite požurnicu i predstavku na rad glede konkretnog suca predsjedniku suda.
 19. Da, vidio sam to. Srećom, još uvijek imam staru Nokiu 3210, pa da vidim dal će uspjeti skinuti app kad je stavim u uporabu.
 20. Neće vam proći, to su osnove na koje se pazi.
 21. Ako pitate vezano uz očinstvo, nažalost ne.
 22. Glede očinstva, treba voditi računa o maksimalnom roku do kojeg dijete može podnijeti tužbu za utvrđivanje/osporavanje očinstva, a to je 25 godina života djeteta. Kćer žrtvi nitko ne može oduzeti samo tako, to su komplicirani postupci, koji se koriste samo kad nijedna druga opcija ne dolazi u obzir. Silovanje smo već pojasnili i ako žrtva želi pravdu, prvi korak joj je podnošenje kaznene prijave.
 23. G-man

  sudska praksa

  Objedinjene prakse nema, no evo nekih poveznica, pa možda bude od pomoći - praksa VSRH-a (i drugih sudova RH, koji je objavljuju) praksa USRH-a praksa ESLJP-a u odnosu na RH (znači, samo odluke po tužbama podnesenim protiv RH) praksa ESLJP-a (cjelokupna praksa) praksa Europskog suda pravde (suda EU) Glede prakse RH sudova, postoji i specijalizirani portal Ius info, međutim, za pristup istoj, morat ćete se registrirati, a registracija kod njih se naplaćuje.
 24. Po mom mišljenju - da.
×
×
 • Napravi novi...