Jump to content

neretva1953

Korisnik
 • Broj objava

  149
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  2

neretva1953 je zadnji put osvojio dan lipanj 25 2014

neretva1953 objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

O neretva1953

 • Status
  Veteran

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. Drzavljanstvo se nedobija samom udajom. Prvo ide privremeni boravak na 5 god pa stalni i tek onda se moze podnijeti zahtjev za hr drzavljanstvo.Nije vam potrebno imati hr drzavljanstvo za odlazak u Njemacku mada bi to olaksalo proceduru jer vam nebi trebala boravisna dozvola. Moj vam je savjet da se vjencate u HR ili u BiH jer je jeftinije i jednostavnije nego to raditi u Njemačkoj. Nakon sto se vjencate ,izvadite medjunarodni vjencani list i mozete u Nj zatraziti boravisnu i radnu dozvolu pod uvjetom da vas buduci suprug ima radnu dozvolu ili ugovor o radu ukoliko spada u kategoriju osoba
 2. Ukoliko majka posjeduje hr drzavljanstvo ,napravite joj osobnu iskaznicu i osigurajte ju preko sebe u Hr. Medjutim,ukoliko nema hr drzavljanstvo,onda njeno bh osiguranje mozete prenijeti u HR pod uvjetom da odjavi prebivaliste u BiH te donese dokaze da joj je u Hr odobren privremeni boravak temeljem spajanja obitelji. Znaci prvo joj treba biti odobren boravak u Hr te nakon toga moze dobiti obrazac u bh sa kojim se prijavljuje na zdrastveno u HR. Za to vrijeme bilo bi uputno da uzmete neko putno osiguranje u trajanju negdje oko 2 mjeseca. Jedna napomena,ovo vrijedi za Federaciju BiH ali pret
 3. internaconalni vjencani list se nemora prevoditi samo im trebate ukazati da objasnjenja postoje i na njemackom. Prevoditi se mora samo obicni. Sto se tice prijave na hr adresu po meni nema potrebe za tim sobzirom na odlazak u Nj. To bi vam naime moglo stvoriti financijski problem jer da bi dobila boravisnu iskaznicu morali bi ste joj uplatiti jednokratno oko 6000 kn za zdrastveno osiguranje jer stranac na privremenom boravku mora placati doprinose za zdrastveno ukoliko neradi.
 4. Nije bitno gdje ce te se vjencati,bitno je da ste u braku jer Njemacka nepriznaje izvanbracnu zajednicu kada su u pitanju radne dozvole. Znaci,nakon vjencanja sa internacionalnim vjencanim listom se mora prijaviti u opcini(Rathausu) u Nj di ste i vi prijavljeni i nakon toga morate zakazati termin u uredu za strance kako bi dobila boravisnu i radnu. Boravisna se dobiva na 5 god a radna je neogranicena. Oboje morate biti prijavljeni na istoj adresi. Buduci da ste vi eu drzavljanin,vasa supruga nece morati polagati ispit iz poznavanja njemackog jezika i svu proceduru ce moci zavrsiti u Njemac
 5. Najbolje bi bilo nazvati konzulat u Sarajevo i pitati njih. Mislim da se to moze obaviti i preko njih ukoliko nemate prijavljeno prebivalište u HR. Nadalje, ukoliko ste napravili prijepis rodnog lista iz Bih u Hr, kontaktirajte taj matični ured pa će vam oni objasniti proceduru.
 6. Vi ne morate nikuda ići, svu papirologiju rješava poslodavac.Procedura je ista kao i za hr državljanina.Ono sto vi morate uraditi je da nakon što vas poslodavac prijavi na zdravstveno, morate sa tim papirom i tiskanicom1 koju kupite u narodnim novinama odjaviti svoje zdravstveno koje pretpostavljam plaćate.
 7. Vi mozete podnijeti kaznenu prijavu DORHU protiv majke zbog krsenja pravomocne presude u pogledu vidjanja djeteta i zbog preseljenja u drugu drzavu bez vase suglasnosti.Naime po novom zakonu za promjenu prebivaliste je potreban suglasnost i drugog roditelja stim da ukoliko roditelj nezeli dati tu suglasnost,onda se mora traziti suglasnost CZSS-a. Za t o vam netreba odvjetnik,mozete sami osobno podnijeti prijavu dorhu ili pisemnim putem.Sa druge strane mozete i angazirati i odvjetnika da vam to napise,dosta njih to radi za 200 kn. Medjutim,bilo bi dobro da porazgovarate jos jedanput sa bivso
 8. Ovo vam je link zakona o strancima https://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CBwQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.zakon.hr%2Fz%2F142%2FZakon-o-strancima&ei=pGskVOi4GIK_ywPn-YDIDA&usg=AFQjCNFfYTbvfeMEtzf9xCCZyPstjsdoGA Ja bih vam svejedno savjetovala da se ako moze strpi jos tih 9 mjeseci da dobije stalni.
 9. Ne mora biti.Naime,od 1.7.2013 je na snazi novi zakon koji je regulirao i to podrucje kad su u pitanju stranci. Ona moze zadrzati pravo svoj status stanca na privremenom boravku u slucaju razvoda ukoliko je zaposlena ili je samostalni djelatnik(ima firmu ili obrt) ili ako ima dovoljno sredstava za uzdrzavanje sebe i clanove svoje obitelji u HR sa kojima zivi pod uvjetima da je u braku najmanje 3 god satim da od te 3 g minimalno 1 godinu boravi na teritoriju RH. To se posebno odnosi ako ima i djecu koja su su joj bilo sporazumno bilo sudskom odlukom povjerena na odgoj i cuvanje. Pogledajt
 10. Koji status cura ima? dali je stranac naprivremenom boravku ili na stalnom? ako je na privremenom,kad stejece uvjeti za stalni boravak? cije drzavljanstvo ima?
 11. Najjednostavnije bi bilo da suprugino dijete zakonski posvojite kako sam vam vec prije objasnila u privatnoj poruci. Ukoliko ta mogucnost ne postoji,opcija da dijete ide preko vas misljenja sam da moze proci buduci da ste vi ocuh a ocuh se koliko mi je poznato smatra uzim clanom obitelji.U tom slucaju dijete ce dobiti privremni na 5 god.Od papira ce vam trebati samo internacionalni izvod iz maticne knjige rodjenih za dijete. Procitajte si malo cllanak 56 zakona o strancima https://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CBwQFjAA&url=h
 12. Koliko je meni poznato,ta potvrda se vadi u maticnom uredu u HR. Jedna napomena,nakon sto sklopite brak u BiH vas suprug treba napraviti prijepis vjencanog lista u HR.
 13. Mislim da se mozete vjencati kao drzavljanka BiH u HR ali u maticnom nemojte spominjati da imate i hr drzavljanstvo. Sto se tice upisa u maticu rodjenih u HR to bi trebaju uraditi svi oni koji su rodjeni u inozemstvu a posjeduju hr drzavljanstvo.
 14. Vasa supruga ce ukoliko se nezaposli morati placati doprinose za zdrastveno osiguranje u iznosu oko 357 kn mjesecno. Placanje pocinje od dana odobrenje privremenog boravka. Rjesenje kao i uplatnice ce vam izdati porezna uprava na cijem podrucju zivite. Koliko je meni poznato doprinosi se neuplacuju unazad osim ako nije doslo do nekih promjena zadnjih mjeseci. Vama nepreostaje nista drugo nego cekati rjesenje porezne.
 15. Kako znate da vam predmet nije rijesen? dali ste provjeravali osobno na sudu ili vam je to odvjetnik rekao da predmet jos nije rijesen?
×
×
 • Napravi novi...