Jump to content

neretva1953

Korisnik
  • Broj objava

    149
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    2

Aktivnosti reputacije

  1. haha
    neretva1953 je dobio reakciju od bob25274 u Nekoliko pitanja o stjecanju drzavljanstva RH udajom   
    Za sklapanje braka u HR potrebni su joj medjunarodni izvod iz maticne knjige rodjenih,potvrda o slobodnom bracnom stanju te putovnica.medjutim najbolje bi bilo da se raspitate detaljnije u maticnom uredu gdje se namjeravate vjencati dali ce joj sta jos trebati mada mislim da se nije nista po tom pitanju mjenjalo od 1.7.
     
    Sto se tice stjecanja drzavljanstva,ono se moze steci tek nakon dobijanja stalnog boravka.
    Procedura je sljedeca: prvih 5 god supruga ce biti na privremenom boravku.nakon isteka tih 5 godina podnijet ce zahtjev za stalni boravak i tek onda po odobrenju stalnog moze aplicirati na hr.drzavljanstvo.Strani drzavljani koji traze drzavljanstvo na temelju braka sa drz.hr netrebaju se za sada odricati svog drzavljanstva.
     
    Za vrijeme privremenog boravka stranac ako neradi mora uplacivati sam sebi doprinose za zdrastveno u iznosu oko 360kn.
    Ne moze biti osiguran preko supruznika.
     
     
    Sto se tice ovog zadnjeg, mislim da HR i SRB imaju potpisan ugovor o zdrastvenom osiguranju ali kako to funkcionira i pod kojim uvjetima neznam.
  2. Zbunjen
    neretva1953 je dobio reakciju od Milan64 u Osobni podaci   
    probajte na ovim stranicama
    https://www.facebook.com/groups/265801670158174/
     
    https://www.facebook.com/groups/pokidaneveze/
  3. haha
    neretva1953 je dobio reakciju od G-man u Brak sa stranim državljaninom   
    obje informacije su tocne,no buduci da ste predali zahtjev za vizu za ukazak u HR,cekajte odobrenje i kad dodjete u RH podnesite zahtjev za izdavanje boravisne iskaznice(obrazac2B). Ukoliko zahtjev nebude rijesen a viza bude istekla ,u tom slucaju vasa supruga moze ostati do okoncanja postupka,znaci nece morati napustiti HR.UKoliko supruga dodje cim dobije vizu,vrlo vjerojatno ce njen zahtjev biti rijesen u tih 90 dana. Obavezno neka supruga izvadi uvjerenje o nekaznjavanju na Kubi jer ce joj to trebati za prilikom podnosenja zahtjeva. To uvjerenje cete morati prevesti i ovjeriti kod sudskog tumaca u Hrvatskoj.Bilo bi dobro ako mozete to uvjerenje dobiti na engleskom jer cete puno lakse naci tumaca za engleski nego za spanjolski jezik.isto tako ukoliko ste brak sklopili na KUBi ili negdje u inozemstvu,to morate prijaviti maticnom uredu prema mjestu prebivalista u Hrvatskoj. Morate izvaditi medjunarodni vjencani list i to predloziti zahtjevu za upis braka u maticnom uredu u Hr.
    Vasa supruga mora promjeniti svoje prezime u svojoj putovnici ukoliko je uzela vase prilikom braka ili ako ima dvojno.Sto se tice razlike izmedju privremenog,autonomnog i stalnog ,te kategorije od 1.7.2013 vise ne postoje u tom obliku. Naime,boravisan iskaznica(obrazac2B) zamjenjuje privremeni boravak. Stalni boravak se dobiva nakon 5 punih godina neprekidnog boravka u Hr. Autonomnog boravka vise nema. On se izdavao strancima u slucaju smrti supruznika koji hr drzavljani pod uvjetom daje taj brak trajao najmnaje 3 god u HR.
    Inace,vazno za napomenuti je da se boravisna iskaznica izdaje po novome na 5 god.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija