Jump to content

marin7

Korisnik
  • Broj objava

    140
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je marin7 objavio

  1. Molim savjet, -naime roditelji su mi 26.05.2011. podnijeli Sporazumni zahtjev za rastavu braka i imali su ročište 01.09.2011., međutim još nismo dobili pravomoćno rješenje o razvodu... -ono što me zanima je vezano za bračnu stečevinu??? Roditelji su napravili Sporazum o podjeli bračne stečevine, gdje su sva svoja međusobna potraživanja uredili. Taj Sporazum je potpisan i ovjeren kod javnog bilježnika, Pitanje: - je li to dovoljno, je li s tim Sporazumom rješeno sve ili ipak moraju pred sudom pokrenuti postupak koji će taj njihov Sporazum pravomoćno potvrditi... - naime na sudu jedni kažu da moraju, da su to mogli istodobno podnijeti sa zahtjevom za rastavom braka, drugi pak kažu da ne moraju da je dovoljno ako oni to potpišu kod javnog bilježnika... - treći kažu da mora ići na sud kako bi bilo vidljivo da je u pitanju rastava zbog plaćanja poreza na nekretnine kasnije itd.itd.itd... sto mišljenja, sto savjeta-pomozite
  2. evo, kako još nema nekog odgovora da aktiviram pitanje još jednom, pa ako netko ima nekakvo mišljenje, savjet.... ili ako je kojim slučajem netko expert za pitanja iz tog podučja, biću zahvalan!!!
  3. Poštovani, imam slijedeći problem, davne 1989 g. je osoba iz moje uže obitelji dobila rješenje o korištenju stana iz stambenog fonda poduzeća u kojemu je radila, u samom rješenju stoji da navedena osoba već duže vrijeme živi s obitelji u stanu i da se rješenje o korištenju stana donosi kako bi se njen status pravno regulirao... u rješenju je stajalo da će se naknadno i sklopiti Ugovor o korištenju koji međutim nikad nije sklopit, osoba s četveročlanom obitelji je tijekom tih svih godina kao investitor uložila značajna sredstva od renoviranja kompletnog stana, uvođenja plina..garaža...itd... međutim valja spomenuti da uz kolegicu postoji još desetak obitelji koji imaju istu situaciju u navedenim dvorišnim stanovima... većina stanara uključujući i moju rođakinju su u međuvremenu postali umirovljenici... navedene nekretnine se znači nalaze u stambenom fondu tog poduzeća koje se u međuvremenu privatiziralo, sporne nekretnine nisu neko vrijeme bile ni upisane u zemljišne knjige...kao stanovi, nego je to vođeno kao dio firme, neka skladišta koja su naknadno pretvorena u stanove za radnike poduzeća... stanari su nekoliko puta htjeli legalizirati, postojeće stanje, uknjižiti se kao vlasnici, otkupiti stanove itd... kako je firma privatizirana rođakinja se boji može li biti deložirana s obitelji, (postoje naznake firme za takvo što)zajedno za ostalim stanarima... pitanje-zapravo je li njeno pravo korištenja, dovoljna zaštita da se takvo što ne desi... je li pravo korištenja iz starog sistema izjednačeno sa pravom vlasništva, koji su potezi koje bi trebala, napraviti... molimo za savjet ako ima tko stručan iz područja stvarnog prava.... Unaprijed hvala!
  4. kolegice, može i na mail... imam i ja ponešto presuda, uglavnom dobro da se javlja neko poput mene, da nisam sam u problemima
  5. Kolege! kako vidimo pismeni dio pravosudnog ispita, je postao prava prepreka i problem za razliku od prethodnih godina... pošto kao pravnik dolazim iz ustanove, naravno taj dio mi je malo nepoznat ili da se izrazim sigurno mi pisanje presuda i primjena zakona pri pisanju istih i sve ostalo nije radna svakodnevnica i nešto što odradjujem bez problema... ovaj post pišem čisto iz razloga što me je strah pada na pismenom dijelu, pisanju presude iz gore navedenih razloga... zbog toga sam mislio potražiti nekakve instrukcije, pomoć sudaca u mirovini ili sudskih savjetnika, kako bi se što bolje pripremio za pismeni dio ispita stoga kao ideju imam ako postoje kolege koje muče isti problemi i koji imaju pravosudni za koji mjesec, da ako imaju ideju ili da udružimo ili organiziramo zajedničke neke instrukcije ili zajedničko pripremanje oko presuda da se jave....eto prednost ima osijek i slavonija čisto iz tehničkih razloga !!! Lijep pozdrav!
  6. znači možemo padati do mile volje ajde bar nešto hehe....
  7. ..od muke nakon povratka s godišnjeg odmora i novog pravilnika, kojeg jos nisam spreman proucavati barem tjedan dana... koliko vidim nije regulirano koliko se puta može polagati pravosudni, odnosno postoji li određeni broj puta koliko se može izlaziti na ispit???
  8. i ja hvatam kraj roka, barem se nadam, iako vidim da ih je dosta poslalo prijave za lipanj, čak i u ožujku, ja sam svoju poslao pocetkom travnja pa se eto nadam da ce mi ipak moci biti udovoljeno prijavi??? a u naletima učenja mi prođe kroz glavu ona pomisao od par postova gore, o tome da bi ispitni rok u lipnju mogao poceti ranije nego sredinom mjeseca, sto bi bilo ravno katastrofi no razmisljacemo pozitivno i drzati se propisane sredine mjeseca, zar ne a dotad pozdrav svima koji ce i ovu noc, kao i vjerujem slijedece provesti uz hehe...
  9. eto, da se jos jedan kandidat za lipanj malo pozali... posto nas jedino na ovim stranicama mogu shvatiti jedan dan ucenja, dva ide super,ono bas dize,euforija i onda jedan dan, dva kao danas..katastrofa, da covjek odustane od svega i tako opet sutra i ponovo i uff... nisam ni na pola puta , a vec smo u dramama svi..
  10. može li se desiti, ako u prijavi stavimo dane u mjesecu srpnju da ne priznaju prijavu, jer je to ispitni rok u lipnju???
  11. i ja sam mislio tako poslati ovih dana, a nakon toga 2,5.-3. mj uz knjigu
  12. kolege, kad je najbolje poslati prijavu za polaganje ispita u 6.mj., odmah sada na početku travnja ili sredinom travnja, ili krajem travnja da šaljemo,(zbog rasporeda) kada prave rasporede, jel bolje poslati na pocetku dok jos ima mjesta ili pred kraj, da nas ne zapadnu prvi dani ispitnog roka???
  13. jel netko zna, od kolega sta se sve mjenja u novom nacinu polaganja, imamo li mi koji smo stekli uvjete za polaganje pravosudnog ispita po starom važećem zakonu, priznaju li nam se ti uvjeti i za polaganja po novom zakonu ?
  14. kolege, koliko ranije prije ispitnog roka dobijemo potvrdu, odnosno informaciju kada smo stavljeni kojega datuma... i drugo, može li se saznati taj datum telefonskim putem nesto ranije, recimo u 5 mjesecu, da si znamo godisnji namjestiti za ispit pozdrav! PS. da se i ja pozalim, ucenje uz posao, katastrofa, malo po savovima puc....
  15. postoji li mogucnost da saznamo prije nego nam dostave rjesenje o datumu polaganja pravosudnog ispita, primjerice telefonskim putem jedno mjesec dana prije pocetka ispitnog roka nazvati i pitati za koji smo datum stavljeni???
  16. to bi mozda bilo najbolje rjesenje..da nemam istu put u 06 mj., dva seminara na koje sam obvezan ici zbog posla , a jedan u 05. mj , jedan u 06.mj, znam samo da moram i jedno i drugo , tako da mi najvise odgovara taj datum izmedju dva puta, ali hvala na savjetima
  17. elaborat o diobi, posto se radi o vise stambenih jedinica, tip kuće, spojene sa susjednom kućom i tako u nizu od 15 stambenih jedinica (svi stanari su u istoj poziciji) pretpostavljam da bi taj elaborat trebao izraditi vlasnik stambenog fonda (poduzece)????
  18. molim savjete!!! situacija je slijedeca, imam rjesenje o pravu koristenja, stana iz stambenog fonda moga poduzeca, rjesenje imam preko 20 godina, a u samom stanu živim s obitelji oko 25 godina, stan se kao takav vodi u stambenom fondu moga poduzeca, medjutim problem sto nekretnina ne postoji u zemljisnim knjigama, odnosno taj dio gdje je premetna nekretnina se vodi kao oranica, naravno ja bi htio sebe i obitelj osigurati, odnosno izvrsiti otkup stana i sebe uknjiziti kao vlasnika, sve bih to htjeo sto prije napraviti, kako bih se osigurao od nezeljenih posljedica kakva su moja prava nakon 25 godina, imam li se pravo uknjiziti kao vlasnik, traziti otkup...odnosno kako traziti otkup i uknjizbu kad nekretnina kao takva ne postoji u ZKnjigama mora li moj poslodavac pokrenuti takvo sta, a s druge strane naravno da njima ovakav odnos odgovara i mogu li u konacnici zavrsiti na ulici, odnosno koliko me to rjesenje o pravu koristenja stiti od takvih stvari i imam li pravo na zamjenu nekretnina ukoliko poslodavac na toj adresi planira izvrsiti rusenje nekretnine, imam li pravo na drugi stan ako netko ima vise iskustva molio bih vas savjete Hvala!!!
  19. hvala, u svakom slucaju cu navesti otegotne okolnosti... npr. da sam pocetkom roka na sluzbenom putu ili tako nesto, kad sam pricao s Ministarstvom i pitao mogu li staviti datume 04. 05. 06. lipnja, koji se odnose na ispitni rok u svibnju , naravno da su mi rekli da se ne moze navoditi datume iz lipnja, ako se radi o ispitnom roku u svibnju, zato me taj dio zbunio , pa sam mislio navesti samo kraj ispitnog roka, kao krajem ispitnog roka u svibnju pa kad bude , bude ovako cu ipak navesti otegotne okolnosti, i datume u lipnju, te zamolbu , ako ikako me mogu staviti na kraj ispitnog roka svibanj/lipanj sto je najgore, sluzbeni put mi je upao prije neki dan i stvarno idem na njega u svibnju, ali ne znam tocno datum negdje sredinom, i jos ne znam koliko dana
  20. uzecu za primjer ispitni rok u mjesecu svibnju, htjeo bih polagati npr. pravosudni ispit u 05. mj. , ali bih zapravo da mi polaganje pismeni i usmeni avosudnog ispita bude u samom 6 mjesecu, negdje oko 05.06, naravno ako bude toliko ispitanika, pa ako se bude odrzavalo i u 06 mj...znaci ispitni rok svibanj od-do 15.05. - 15.06. pošto vidim da kolege imaju problema da ih stavljaju i na sami pocetak pravosudnog , prvi dan , posto nisu u obvezi da uslise nase zelje zanima me na koji nacin bi se trebalo navesti u prijavi, primjerice, je li bolje navesti npr. polagao bih ispit krajem ispitnog roka u mjesecu svibnju ili je bolje navesti, recimo polagao bih ispit pa navesti 27, 28, 29. 05 ,pa se nadati da cete staviti u 06 mj. i na kraju prijava za svibanj se podnosi tijekom ozujka, da bi se zelje iz gore navedene prijave uslisile kad je najpametnije poslati prijavu, pocetkom ozujka, sredinom ili krajem... eto lijepo molim sve koji imaju ikakvih iskustava s prijavljivanjem polaganja pravosudnog ispita, neka pomognu, unaprijed hvala
  21. Znači čekanje, standardno nitko ne zna, zanima me pošto sam naravno stekao navedene uvjete za pristupanje pravosudnom ispitu po dosadašnjem, starom zakonu ne može se desiti da se nešto iskomplicira a i da znamo do kojega roka imamo vremena za izlaziti po starom propisu
  22. ..jedno pitanje, nama koji smo stekli uvjete prije 01.01.2009.g. po starom zakonu, se priznaju isti uvjeti, polažemo po starom zakonu, zar ne...sve do 01.09.2009.g. kada se novi zakon počinje primjenjivati ..zanima me popravni , izašao bih u lipnju i to krajem roka zbog posla...pa me zanima, ako bi slucajno imao popravni , da li bi onda imao taj dio po starom zakonu u 09 mj... ..ili moramo biti iz prve efikasni i položiti sve u 06. mj
  23. ...evo još jedan koji ide u 02 mj.... ...krenuo sam s učenjem još prije mjesec, dva ali uz posao.. ...tako da to, ko zna koliko vrijedi ....pošto vidim da koliko god prelazim, ono staro zaboravljam... ...nadam se tako neće biti na ispitu ))) ...da je to sve negdje spremljeno i čeka da izadje....
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija