Jump to content

Alluvia

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav svima, zanima me može li se ikako riješiti sljedeća situacija: Moj je otac preminuo prije 7 godina i ostavio poprilično kaotičnu imovinsku situaciju. Moje dvije polusestre (iz očevog prvog braka) imaju riješena stambena pitanja i žive u različitim gradovima. Moja majka živi u kući koju je otac ostavio u 70% njenom vlasništvu, te 10% u vlasništvu svakog djeteta. U pitanju je velika stara kuća koja je bila namijenjena turizmu, ali u koju sada treba mnogo novaca ulagati da bi uopće bila funkcionalna. Moja majka je u toj kući cijelu godinu i održava ju. Budući da sa polusestrama nismo u dobrim odnosima, pokušali smo prije par godina to riješiti tako da se dogovorimo sudski da kuća ide na prodaju i da se od prodaje dijeli u postotku kako je navedeno u oporuci. Svi smo se složili oko prodaje, te to i s odvjetnicima riješili. Oglasi za kuću su postavljeni i na hrvatskim stranicama za oglašavanje nekretnina i na inozemnim stranicama. No ne znamo koliko će trebati vremena da se kuća proda. U međuvremenu, jedna moja polusestra uporno svako ljeto dolazi u kuću i zahtijeva sobe za ljetovanje. Budući da se moja majka nema gdje maknuti ili otići kad se ona pojavi, jer živi u toj kući, situacija postaje napeta i pokušala sam s njom to prošlo ljeto ispregovarati da ne uznemiravamo jedni druge dok se situacija s kućom ne riješi, no međutim, ništa od toga, ona ovo ljeto opet dolazi i dovodi cijelu obitelj i svoje sinove sa njihovim curama. Ne plaća ništa. Sve moja majka čisti nakon njih i plaća troškove potrošene struje i vode. Majka je na rubu živaca lošeg srca i više to ne može izdržati, jer se nema kamo maknuti. Postoji li način da joj se nekako zabrani ulazak u kuću dok mi majka tamo živi. Znam da je polusestra 10%-ni vlasnik kuće i da ima pravo na 10%, ali ona svoje stambeno pitanje ima riješeno i ima svoj stan i nitko ju ne dolazi uznemiravati. Može li se tražiti zabrana pristupa zbog psihičkog uznemiravanja ili nešto slično tome? Unaprijed hvala na savjetima.
  2. Pozdrav, radim na jednom EU financiranom projektu. Institut koji nas isplaćuje smješten je u Beču. Budući da radim više različitih poslova, potpisala sam i više ugovora (o autorskom djelu). Pred 1. uplatu su nam poslali invoice(račun) u koji smo morali upisati svoje podatke i br. računa, naziv projekta i cifru koja nam treba biti uplaćena za tu 1. uplatu. Ispod toga je pisalo ovo: NO VAT: Net amount - Service not subjected to VAT - article 39 (1) i of the Value Added Tax Law (Official Gazette of the Republic of Croatia 73/13) - Service provider not subjected to VAT - article 90 (2) of the Value Added Tax Law (Official Gazette of the Republic of Croatia 73/13) Tražila sam u Narodnim novinama ove članke i evo ih: 1. Oslobođenja za određene djelatnosti od javnog interesa Članak 39. i) obrazovanje djece i mladeži, školsko ili sveučilišno obrazovanje, stručno osposobljavanje i prekvalifikacija, uključujući s time usko povezane usluge i dobra, koje obavljaju tijela s javnim ovlastima ili druge osobe, koje imaju slične ciljeve 1. Posebni postupak oporezivanja za male porezne obveznike Članak 90. (2) (1) »Malim poreznim obveznikom« u smislu ovoga Zakona smatra se pravna osoba sa sjedištem, stalnom poslovnom jedinicom, odnosno fizička osoba s prebivalištem ili uobičajenim boravištem u tuzemstvu, čija vrijednost isporuka dobara ili obavljenih usluga u prethodnoj kalendarskoj godini nije bila veća od 230.000,00 kuna. (2) Porezni obveznik iz stavka 1. ovoga članka oslobođen je plaćanja PDV-a na isporuke dobara ili usluga, nema pravo iskazivati PDV na izdanim računima i nema pravo na odbitak pretporeza. Ja i kolegice koje radimo isti posao (vezan uz stručno osposobljavanje i prekvalifikaciju) smo u roku 8 dana na tu 1. uplatu platile porez u skladu s ugovorom o autorskom djelu koji smo potpisale. No ovi članci me i dalje zbunjuju. Jesmo li trebale platiti porez ili smo oslobođene plaćanja poreza? Sada nam uskoro treba stići 1. uplata za 2. posao koji radimo na istom projektu, pa smo opet dobile račun s ovim člancima ispisanim ispod računa. Molila bih za pomoć, ako mi netko zna odgovoriti. Unaprijed hvala.
  3. Pozdrav svima, pokušavam razjasniti jednu situaciju, pa bi mi trebali vaši savjeti i pomoć. Ubrzo krećem raditi na jednom EU projektu kao lektorica (točnije, 4 nas je u timu lektora). Budući da će nas isplaćivati jedna inozemna firma, nismo sigurni koji tip ugovora je moguć. Na dziv.hr stranicama sam pročitala kako se lektoriranje ne smatra autorskim djelom, iako u praksi lektori često rade na ugovore o autorskom djelu. Zanimaju nas također i doprinosi, porez, prirez, tj. koliko ćemo novaca morati dati državi na kraju? Neki su mi već rekli kako ću pola iznosa morati dati za poreze, pa se pitam postoji li kakav način da umanjim taj iznos kojeg moram dati. Može li se možda otvoriti obrt, pa na taj način proći bolje? ili lošije? Bila bih zahvalna na bilo kakvim savjetima ili ako me možete uputiti kome da se obratim.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija