Jump to content

kantajz

Korisnik
  • Broj objava

    49
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je kantajz objavio

  1. Poštovani! Premješten sam na slabije plaćeno radno mjesto i poslodavac je donio odluku da mogu zadržati plaću s bolje plaćenog radnog mjesta.Razlog je umanjena radna sposobnost zbog ozljede na radu. Problem je u tome što mi uzimaju bruto prosjek zadnjih 6 mjeseci prije nego sam nastradao.I sve bi bilo u redu da u tih 6 mjeseci nisam imao isplaćen terenski dodatak koji su prikazali na platnoj listi i isplatili ga ali je terenski dodatak obračunat i isplaćen u neto iznosu,znači na njega nisu plaćeni doprinosi i porez.Poslodavac mi hoće predočiti da za prosjek se uzima samo bruto iznos a ne i navedeni terenski dodatak.Ako mi neuzmu terenski dodatak u prosjek to mi umanjuje buduću plaću za otprilike 500 kuna.Molim savjet!
  2. možeš mi odgovoriti na ovaj dio prijave inspekciji rada.
  3. rješenjem invalidske komisije utvrđena mi je neposredna opasnost od nastanka invalidnosti.malo da pojasnim:radio sam na poslovima šumskog radnika sjekača na kojima sam i pretrpio ozljedu na radu(posjekotina motrnom pilom po nogi).ozljeda je uredno prijavljena i poslan sam nakon završetka liječenja na procjenu radne sposobnosti na invalidsku komisiju.tamo su utvrdili gore navedeno i donijeli zaključak da moram promjeniti radno mjesto da nebi došlo do pogoršanja zdravstvenog stanja i invalidnosti.invalidska komisija me šalje u centar za profesionalnu rehabilitaciju i oni sudjeluju u pregovorima s poslodavcem oko promjene radnog mjesta jer za sjekača više nisam sposoban.na dogovoru oni pitaju dali za radnika ima posla s obzirom na zdravstveno stanje te utvrđuju uvjete pod kojima poslodavac mora organizirati posao s obzirom na gore navedeno.donesen je zaključak da mogu raditi i :40%osmostnog radnog vremena ,poslovi koji se obavljaju u stojećem položaju,30%vremena u sjedećem položaju,5%vremena u pognutom i prinudnom položaju te ostalo odmor,te podizanje tereta ne većeg od 10kg odjednom i 100 kg za vrijeme osmosatnog radnog vremena.sve je to na dogovoru poslodavac prihvatio no kad sam počeo raditi to se uopće nije poštivalo te sam prilikom podizanja većih tereta od gore propisanih završio na operaciji kičme.zaboravio sam ti napomenuti da po dogovorenim uvjetima izmjenjen mi je ugovor o radu na slabije plaćeno radno mjesto.prenosim ti u cjelosti članak kolektivnog ugovora koji govori o ovoj temi:RADNIKU KOJEM JE PO KONAČNOJ OCJENI MEDICINSKOG VJEŠTAKA HRVATSKOG ZAVODA ZA MIROVINSKO OSIGURANJE UTVRĐENA PROFESIONALNA NESPOSOBNOST ZA RAD ODNOSNO NEPOSREDNA OPASNOST OD NASTANKA INVALIDNOSTI POSLODAVAC JE DUŽAN PONUDITI SKLAPANJE UGOVORA O RADU ZA OBAVLJANJE POSLOVA KOJI ODGOVARAJU NJEGOVOJ ZDRAVSTVENOJ ODNOSNO PREOSTALOJ RADNOJ SPOSOBNOSTI U SKLADU S POTREBAMA I MOGUĆNOSTIMA POSLA,ODNOSNO POSLOVA ZA KOJE JE SPOSOBAN,A KOJI ŠTO JE VIŠE MOGUĆE MORAJU ODGOVARATI POSLOVIMA NA KOJIMA JE RADNIK PRETHODNO RADIO.U SLUČAJEVIMA KADA JE RADNIKU UTVRĐENA PROFESIONALNA NESPOSOBNOST ZA RAD ODNOSNO NEPOSREDNA OPASNOST OD NASTANKA INVALIDNOSTI,KOJE SU POSLJEDICA PROFESIONALNE BOLESTI ODNOSNO OZLJEDE NA RADU A POSLODAVAC MU,POSTUPAJUĆI SKLADU SA STAVKOM 1.OVOG ČLANKA PONUDI OTKAZ UGOVORA O RADU S PONUDOM IZMJENJENOG UGOVORA NA SLABIJE PLAĆENO RADNO MJESTO,RADNIK IMA PRAVO NA PLAĆU KOJU JE PRIMAO DO TRENUTKA KADA MU JE UTVRĐENA PROFESIONALNA NESPOSOBNOST ZA RAD OD NASTANAK NEPOSREDNE OPASNOSTI OD NASTANKA INVALIDNOSTI ITD.
  4. pretrpio sam ozljedu na radu i rješenjem invalidske komisije utvrđena mi je neposredna opasnost od nastanka invalidnosti.premješten sam na drugo radno mjesto u čemu je sudjelovao i centar za profesionalnu rehabilitaciju gdje su u dogovoru s poslodavcom utvrđeni uvjeti rada da nebi došlo do pogoršanja zdravstvenog stanja.znači podizanje tereta do 10 kg,prenošenje tereta ne većeg od 100 kg za vrijeme osmosatnog radnog vremena itd.vraćam se na posao i sve gore navedeno poslodavac ne poštuje te završavam na operaciji kralježnice.ZANIMA ME DALI MOGU TRAŽITI ODŠTETU OD POSLODAVCA JER SE NISU DRŽALI PREPORUKA CENTRA ZA PROFESIONALNU REHABILITACIJU A NA ISTE SU PRISTALI.DALI SE OVA OGRANIČENJA ODNOSE DA NEBI DOŠLO DO INVALIDNOSTI I NA DRUGE DIJELOVE TIJELA(KRALJEŽNICA) ILI DA NEBI DOŠLO DO INVALIDNOSTI NA DIJELU TIJELA(NOGA) ZBOG KOJE MI JE INVALIDSKOM KOMISIJOM I UTVRĐENA NEPOSREDNA OPASNOST OD NASTANKA INVALIDNOSTI.NADALJE PREBAČEN SAM NA SLABIJE PLAĆENO RADNO MJESTO A KOLEKTIVNIM UGOVOROM MI JE ZAJAMČENO AKO JE ZBOG OZLJEDE NA RADU RJEŠENJEM INVALIDSKE KOMISIJE UTVRĐENA NEPOSREDNA OPASNOST OD NASTANKA INVALIDNOSTI IMAM PRAVO ZADŽATI PROSJEK PLAĆE KOJU SAM OSTVARIVAO DO PREBACIVANJA NA SLABIJE PLAĆENO RADNO MJESTO.POSLODAVAC SE I NA OVO OGLUŠUJE.MOLIM SAVJET POGOTOVO UZ OVAJ DIO O NASTANKU INVALIDNOSTI.
  5. za invalidsku mirovinu moraš imati trećinu radnog staža nasparam godina starosti.kako imaš VSS računa ti se od 23 godine života pa do sada.npr.ako imaš 50 godina života minus ove 23 godine to je 27 godina .moraš imati 9godina radnog staža da bi ostvario prava iz zakona o mirovinskom osiguranju.što se tiče parametara oni su objavljeni u jedinstvenoj listi tjelesnih oštećenja koja je mislim sada objedinjena od1.1.2015 godine i zove se lista oštećenja organizma.tu možeš orijentaciono po svojim dijagnozama naći koliki je postotak i dali se uopće nalaze tvoje bolesti koje bi ti bile priznate za invalidsku mirovinu.zanimljivo je još naglasiti da se sad vještači prvotno preostala radna sposobnost ako je ima,profesionalna nesposobnost za rad -te će te tu odbiti za odlazak u inv.mirovinu.znači moraš imati opću nesposobnost za rad da bi otišao u invalidsku mirovinu,
  6. ja sam član zaposleničkog iliti radničkog vijeća.da,svaki sastanak ili seminar mi poslodavac uredno plati.radničko vijeće može u pregovorima uputiti poslodavca u stvari koje su u domenu radničkog vijeća ali to za poslodavca nije obavezujuće jer radničko vijeće je samo po sebi kao savjetodavno tijelo.primjer ti je kad poslodavac želi otpustiti radnika i veće firme to mogu napraviti samo uz suglasnost radničkog vijeća koje takve stvari uvjek odglasaju u korist radnika.ako je poslodavac naumio dati otkaz radniku on će to i napraviti u arbitražnom postupku pred sudom.
  7. obolio sam od sindroma karpalnog kanala koji sam i operirao.na listi profesionalnih bolesti se gore navedena bolest nalazi.radio sam 14 godina s motornom pilom i neki dan dobijem rješenje od hzzo-a da mi nije priznata profesionalna bolest.nadalje u mišljenju specijaliste medicine rada navodi da ne postoje simptomi VIBRACIONE BOLESTI koju nisam niti tražio da mi vještače već sindrom karpalnog kanala.napominjem da je cijelo mišljenje konstruirao oko vibracionog sindroma što ja nisam tražio da vještače.sami simptomi i posljedice između ove dvije bolesti su skroz drugačiji.osim žalbe na rješenje što mogu još učiniti.
  8. dali si i dalje zaposlena kod tog poslodavca ?napunila si 6mjeseci i jedan dan radnog staža kod novog poslodavca i ako nastavljaš raditi imaš pravo na cijeli godišnji odmor.ako ti poslodavac sad prekida radni odnos uzima se prosjek za tih 6--7 mjeseci.u mojoj firmi je kolektivnim ugovorom uređeno da za napunjene 3 godine radnog staža imaš pravo na jedan dan godišnjeg više.npr. osnovni broj dana po zakonu o radu je 20 plus na 21 godinu staža imaš još 7 dana.
  9. godišnji odmor od prošle godine možeš iskoristiti do 30.06 ove godine.znači kod tebe je situacija da ako si znala da će ti prestati radni odnos 31.05 trebala si upozoriti poslodavca da iskoristiš 10 dana starog i razmjerni dio godišnjeg odmora za ovu godinu do datuma prestanka ugovora o radu.znači potpisivanjem otkaza gubiš prava na i naknadu za godišnji odmor.
  10. zavisi ako radiš 48 sati tjedno ubraja se i subota.nedjelja i praznici se ne ubrajaju u godišnji odmor i poslodavac ti je dužan to platiti kao praznik a ostalo kao godišnji odmor. Ažurirano zaboravio sam ti napisati ako ti u ugovoru o radu piše da raiš 40 sati tjedno onda ti se niti subota ne računa u godišnji odmor već samo radni dani od ponedjeljka do petka.
  11. temu sam stavio na forum a bolje sam objasnio u privatnoj poruci kou sam ti poslao.hitno mi je i ako možeš pomozi.unaprijed hvala
  12. 19.03.2014 godine otišao sam na bolvanje radi operacije kralježnice na kojem se nalazim do dan danas.prije toga imao sam priznatu ozljedu na radu koja se dogodila 04.07.2013 godine i bio sam na bolovanju do 07.01.2014 godine.računovotkinja mi je u er-1 obrazac za refundaciju sredstava od hzzo-a upisala samo jedan mjesec koji sam radio.tvrdi da ovo što sam bio na bolovanju radi ozljede na radu i isplate plaće koje sam imao radi toga nemože ući u šestomjesečni prosjek za obračun prosječne plaće za bolovanje.molim objašnjenje jer sam pročitao da i prethodno bolovanje koje je isplaćeno preko firme na teret hzzo-a također ulazi u šestomjesečni prosjek.
  13. po tom tumačenju radnici kojima je priznata profesionalna bolest a nije im utvrđena invalidnost nemogu imati status invalida rada npr. zaposlenici za kompjuterom obolijevaju od sindroma karpalnog kanala i po listi profesionalnih bolesti ta bolest im je priznata kao profesionalna bolest ali također rješenjem invalidske komisije nije im utvrđena invalidnost već neposredna opasnost od nastanka invalidnosti.
  14. Invalid rada je osiguranik koji je na osnovi smanjenja uz preostalu radnu sposobnost ili djelomičnog ili potpunog gubitka radne sposobnosti ostvario pravo na invalidsku mirovinu ili pravo na profesionalnu rehabilitaciju.OSTVARIO SAM PRAVO I PROŠAO PROFFESIONALNU REHABILITACIJU.OVAJ ČLANAK JE CITAT HZMO-A.MOŽEŠ OVAJ DIO PROKOMENTIRATI.HVALA
  15. rješenjem invalidske komisije utvrđena mi je neposredna opasnost od nastanka invalidnosti zbog ozljede na radu .nije mi priznata nikakva invalidnost od strane iste komisije.upućen sam na profesionalnu rehabilitaciju i promjenjeno mi je radno mjesto.s obzirom na gore navedeno dali imam status invalida rada.hvala.
  16. možda je još važno napomenuti da sam kod dogovora za promjenu radnog mjesta dobio pod navodnicima lakše radno mjesto nakon kojeg sam završio na operaciji kralježnice a u međuvremenu mi je dijagnosticiran i sindrom karpalnog tunela koji se vodi kao profesionalna bolest kod šumskih radnika sjekača.sve mi je ovo u postupku pred sudom ali da rezimiramo za ovo radno mjesto šumarskog tehničara jer bi mi to po zdravstvenom stanju i stručnoj spremi bilo najlakše raditi no kao što sam napisao po sistematizaciji tada nije bilo slobodno radno mjesto šumarskog tehničara a sad se ovaj iznenada pojavljuje mada naglašavam nije donešena nikakva nova sistematizacija.zanima me dali to spada u diskriminaciju.hvala
  17. upravo tako.kad sam bio na dogovoru za promjenu radnog mjesta gdje su sudjelovali uz poslodavca i djelatnici centra za profesionalnu rehabilitaciju,tražili su za mene mjesto šumarskog tehničara jer sam završio šumarsku školu te i prije ozlijede sam položio pripravnički ispit.iz firme su mi odgovorili da po sistematizaciji radnih mjesta trenutno nema slobodnog radnog mjesta za poslove šumarskog tehničara ali se sada ovaj pojavljuje naknadno kao premještaj iz druge šumarije u moju šumariju kao zbog razloga djetetovog zdravstvenog stanja. Ažurirano važno je napomenuti još da nikakva nova sistematizacija radnih mjesta nije od tada donešena
  18. imao sam težu ozljedu na radu zbog čega me je invalidska komisija skinula s poslova koje sam obavljao.prošao sam centar za profesionalnu rehabilitaciju i u dogovoru s njima i poslodavcem dobio sam posao lakšeg radnog mjesta pod navodnicima a ne poslova za koje sam stručno osposobljen i koje bi mi najviše odgovaralo.objašnjenje od strane poslodavca je bilo da po sistematizaciji radnih mjessta trenutno nema potrebe za tim radnim mjestom.neki dan dolazi čovjek raditi na to radno mjesto koji je doduše radio na tom radnom mjestu ali daleko od sjedišta moje firme i koji je premješten u moje mjesto rada na gore navedeno radno mjesto navodno zbog zdravstvenog stanja djeteta što je po meni samo izlika da ga se premjesti.znači mene su odbili kao invalida rada za to radno mjesto a njega prebacili zbog zdravstvenog stanja djeteta.dali je to diskriminacija prema meni kao radniku koji je pretrpio težu ozljedu na radu.
  19. poštovani radio sam na poslovima drvosječe i zbog ozljede na radu neki dan sam potpisao ugovor za promjenu radnog mjesta.promjena ugovora je donesena zbog rješenja invalidske komisije gdje mi je utvrđena neposredna opasnost od nastanka invalidnosti.radnici koji su imali slučaj kao i ja su dobili nekakvu naknadu od 1500 kuna po godini staža provedenoj na poslovima drvosječe.zanima me na koji se zakon pozvati jer mislim uputiti zahtjev na hrvatske šume. unaprije hvala!
  20. da.poslodavac joj je otkazao istekom ugovora gdje prestaju njegove obveze prema radniku.ako je prijavljena ozljeda na radu i priznata od hzzo-a ima pravo preko hzmo-a na plaću u stopostotnom iznosu jer je kako vidim prošlo 42 dana na teret poslodavca ostalo plaća hzmo.
  21. zaposlenik sam hrvatskih šuma na poslovima drvosječe(rad motornom pilom).prošle godine imao sam ozljedu na radu,posjekotina pilom po palcu lijeve noge.na invalidskoj komisiji mi je utvrđena neposredna opasnost od nastanka invalidnosti.u rjšenju piše zabrana dugotrajnog stajanja i hodanja te rad u prisinim položajima.u dogovoru s firmom za promjenu radnog mjesta gdje je sudjelovao i centar za profesionalnu rehabilitaciju utvrđeno je još zabrana dizanja i prenošenja teškog tereta,ne viš od 10 kg odjednom i 100 kg za vrijeme radnog dana.poslodavac se s tim složio i potpisao je te papire.vraćam se na posao i prvog radnog dana dobijam zadatak utovariti i istovariti pet tona tereta.zatim danima sađenje biljaka u sagnutom -prinudnom položaju itd.znači sva ona ograničenja poslodavac ne poštuje a ja se bojim odbiti posao.nakon nekog vremena obolijevam iznenada na kičmu i završavam na operaciji kičme.moje pitanje je što napraviti i dali se ova ograničenja koja sam naveo odnose da nebi došlo do nastanka invalidnosti tj.pogoršanja porezane noge ili na općenito zdravstveno stanje.na koji se zakon pozvati radi obeštećenja ako imam pravo.unaprijed hvala
  22. radim 16 godina u šumarstvu i obolio sam na kičmu.imao sam nedavno operaciju kičme.htio sam podnijeti zahtjev za priznavanje profesionalne bolesti radi kičme no dobio sam odgovor da na kičmu nemam pravo.radio sam na poslovima šumskog radnika sjekača(rad motornom pilom).moje pitanje je dali imam kakvo pravo,da naglasim nije bila ozljeda na radu kad sam otišao na bolovanje.
  23. poštovani radim u trgovačkom društvu u vlasništvu države.zbog restruktuiranja biti će tehnološkog viška.naime meni je utvrđena neposredna opasnost od nastanka invalidnosti radi ozljede na radu i zanima me dali mogu biti proglašen tehnološkim viškom i pod kojim uvjetima .unaprijed hvala!
  24. poštovani utvrđena mi je neposredna opasnost od nastanka invalidnosti po konačnom rješenju HZMO-a.prije tri mjeseca mi je poslodavac pismenim putem uputio prijedlog za raskid ugovora na staro radno mjesto uz ponudu za promjenu radnog mjesta na neodređeno vrijeme jer sam zaposlenik na neodrđeno vrijeme.prošla su tri mjeseca a poslodavac mi nije ponudio drugi ugovor.već me vodi na starom radnom mjestu i nemogu ostvariti nikakva prava dok nedobijem novo rješenje.dali postoji rok u kojem je poslodavac dužan promjeniti ugovor o radu .neposredna opasnost od nastanka invalidnosti je nastala zbog ozljede na radu. unaprijed hvala!
  25. Poštovani imam osjećaj da su me u firmi zakinuli na obračunu za godišnji odmor.Naime imao sam težu ozljedu na radu i bio šest mjeseci na bolovanju.Kad sam se skinuo s bolovanja poslodavac mi je rekao da moram koristiti stari godišnji odmor.Zanima me što se obračunava za prosjek,dali je to prosjek zadnja tri mjeseca koja sam radio prije bolovanja ili nešto drugo. Unaprijed hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija