Jump to content

senna123

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je senna123 objavio

  1. Pitanje je obzirom da ima 2 založna dužnika, hoće li se oba teretiti u cjelokupnom iznosu ugovora ili će se iznos dijeliti na jednake dijelove. Odnosno odgovaramo li za cjelokupan iznos ugovora ili samo proporcionalno zalogu. Vjerujem da su vam ova pitanja pomalo bedasta ali kada se nađete u ovakvoj situaciji svašta vam padne na pamet.
  2. Unaprijed se ispričavam na poduljem postu. Ukratko trebam pomoć. Prije više od 10godina potpisala sam ugovor o kreditu kao založni dužnik. Danas sam dobila poziv na plaćanje od pravnog slijednika banke koja kao takva više ne postoji. U razgovoru sa kontaktom na pozivu mi je rečeno da zbog članka u ugovoru imaju pravo provesti ovrhu na svim predmetima ovrhe predviđenim ovršnim zakonom. Članak točno glasi: "Korisnik kredita i Založni dužnici izričito izjavljuju da su suglasni da se temeljem ovog Ugovora kao javnobilježničke ovršne isprave, protiv njih neposredno provede ovrha na svim predmetima ovrhe predviđenim ovršnim zakonom, radi potpune naplate osigurane tražbine." U trenutku formiranja ugovora je rečeno da isključivo dajem nekretninu kao zalog i da niti na koji drugi način ne odgovaram vezano na predmet ugovora, samo i isključivo nekretninom. Dalje ni na jedan način nisam upozorena na sadržaj gore navedenog članka. Molim ine koji imaju iskustva u ovakvim slučajevima odgovor na par pitanja. 1. Mogu li provesti navedenu klauzulu, i ukoliko da odgovaram li za cjelokupni ugovor ili samo u udjelu vrijednosti nekretnine 2. Obzirom da nisam jedini založni dužnik na nekretnini ukoliko se aktivira navedeni članak, odgovaramo li za cjelokupan iznos ugovora, ili... 3. Obzirom da jesam obmanuta prilikom potpisivanja ugovora postoji li način da se navedeni članak proglasi ništetnim. Unaprijed hvala svima koji mi mogu pomoći.
  3. Unaprijed se ispričavam na dužini posta ali ne ide drugačije. U najkraćim crtama priča kreće ovako. Prije cca 15 godina kao i svi naivni kupujemo "vikendicu", ubrzo zajednički obiteljski dolazimo do zaključka da bi trebalo pokrenuti posao... ne želimo valjda cijeli život raditi za nekog drugog. Ukratko otvaramo obrt za poljoprivredu, dižemo kredit (CHF je bio 4,2 kn), sadimo masu vinograda... Ukratko 2009 nas ubija švicarac i uvjeti u banci, potpisali smo kao i svi sretni ne razmišljajući što potpisujemo. Majka je bila vlasnik obrta, kao žena poduzetnik je putem linije u vrijeme dizanja kredita trebala dobiti neke povoljnije uvjete koji su se do potpisa ugovora negdje izgubili... naravno banka je tražila da jedno od jamstava bude i obiteljska kuća. Dogodilo se što se dogodilo, u međuvremenu smo imali 2-3 očajne godine sa čistim gubicim, uspjeli smo sklopiti predstečajnu nagodbu... Majka je umrla prije tri tjedna. Trenutno ne želimo odustati smatramo da još imamo šanse sve postaviti na noge, ali trebamo malu pomoć (savjet). Vezano na sve imam par pitanja: 1. brat je redovan student, ukoliko on prihvati nasljedstvo, a nasljeđuje obrt, da li to utječe na njegov status redovnog studenta 2. otac je u mirovini - profesionalnoj. Ukoliko on prihvati nasljedstvo hoće li izgubiti pravo na mirovinu. 3. Ima li varijanta između. Unaprijed hvala
  4. Danas nakon posla sam uočila da mi je auto na vozačkoj strani iznad točka udaren. U tom trenutku uz moj auto nije bilo parkirano drugo vozilo. Inače u pitanju je besplatan i poprilično frekventan gradski parking. Pitanje: Mogu li ikako naplatiti štetu?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija