Jump to content

sendvic

Korisnik
  • Broj objava

    27
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

Postignuća

  1. nas ima četrdesetak radnika u firmi i uplaćeno nam je 3250 kn za travanj. također nismo dobili platne liste, to je prvi put da nismo dobili platne liste. kruzi mail od direktora u firmi u kojoj obrazlaže da "oni imaju pravo na to". sve okolne firme oko nas su svojim radnicima uplatili 4000 kn za travanj. sad ne znam imaju li stvarno pravo na to ili ne?
  2. moja zadnja prijava na forum je bila u prosincu 2015. danas se idem prijaviti i kaže poruka "vas korisnicki racun je zakljucan pokušajte za 9 minuta" i tako u nedogled. tako da prijavio sam se s google računom i ulogiralo me u moj "zaključani" profil. ja bi radije da se mogu ulogirati direktno sa svojim starim korisnickim podatcima nego preko google računa.
  3. zdravo, na godišnjem sam odmoru do 1.1.16 sa zadnjim danom godišnjeg 31.12.15. namjeravam dati otkaz, u ugovoru mi piše: "Ovaj ugovor se može redovito otkazati uz otkazni rok od 8 (osam) dana". mene zanima: -ako sada dam otkaz (dok sam na godišnjem), hoće li mi se taj otkazni rok uračunavati kao dio godišnjeg ili ću morati nakon godišnjeg u siječnju odraditi tih osam dana otkaznog roka? - dali se tih 8 dana otkaznog roka odnosi na 8 radnih dana ili 8 običnih dana? hvala na odgovorima i mišljenjima.
  4. update od mene, uspio sam se izboriti za svih 16 dana godišnjeg koliko mi pripada. od sutra (11.12) sam na godišnjem pa sve do 31.12 kada je točno zadnji i 16. dan godišnjeg. trebao sam samo naučiti napamet članke 77-86 zakona o radu jer pokušali su iskoristit moje neznanje ali kad su vidili da znam sve nisu imali izbora.
  5. tako sam i ja izračunao. pročitao sam zakon o radu članke 77 do 86 (sve što se tiče godišnjeg odmora) i koliko razumijem, zakonski minimum koji mi moraju dati u komadu je 14 dana ako sam ostvario pravo na toliko a jesam. šef i dalje tvrdi da imam pravo na 12 dana a rješenje o godišnjem mi ne želi dati.
  6. hvala na odgovoru, neću raditi do kraja godine jer ovih dana (11-og prosinca) idem na godišnji. šef mi kaže da imam pravo na 12 dana godišnjeg. a meni je to sumnjivo jer imam razloga da mu ne vjerujem. kako da sam provjerim koliko dana imam? koji je zakonski minimum koji mi moraju dati u komadu? dali mi moraju dati na pismeno nekakvo rješenje o godišnjem? radim od prvog svibnja (petog), na godišnji idem 11.prosinca kolektivnimugovorom je određeno da za 12 mjeseci rada, zaposlenikima pravo na 24 dana godišnjeg.
  7. zdravo, -zaposlio sam se 1.5 (svibanj). -svaki mjesec potpisujem ugovor o radu u trajanju od 1 mjesec. ugovor za ovaj mjesec mi završava 31.12.15. te svakog prvog u mjesecu potpisujem za taj mjesec. da li mi se godišnji računa za vrijeme od početka radnog odnosa do početka godišnjeg odmora ili od početka radnog odnosa do kraja godine?
  8. hvala vam lijepa, stvarno niste trebali. u ovom trenutku sam siguran da autokuća obračunava posebni porez krivo na štetu kupaca. i imam neslužbene informacije iznutra da to namjerno rade. to me stavlja u škakljivu poziciju jer ne želim se bosti s rogatima nego jednostavno platiti koliko kažu i to je to.
  9. odgovorili su mi sa kopijom teksta s ovoga linka: http://www.hak.hr/vijest/333/obavije...tupku-placanja tu ne nalazim odgovor što učiniti ako sumnjam da trgovac krivo izračunava poseban porez na moju (kupčevu) stetu.
  10. poslao sam upit carini pa ću stavit update čim odgovore.
  11. shvatio sam kako je trgovac izračunao više nego ja. ali svejedno, moje znanje o pravu je laičko pa bih molio ako netko može provjeriti jesam li u pravu prije nego zapitam tgovca o ovome. naime, trgovac je za izračun emisije ugljičnog dioksida (CO2) izraženoj u gramima po kilometru koristio krive podatke. s obzirom da je automobil proizveden u EU. i uvezen iz EU., proizvođač je za njega izdao COC certifikat u kojemu je navedena emisija CO2 od 130 g/km. trgovac je za izračun posebnog poreza ignorirao taj podatak te je računao emisiju CO2 na osnovu formule iz: Priloga IV. Direktive 2007/46/EZ Europskog Parlamenta i Vijeća od 5. rujna 2007. , o uspostavi okvira za homologaciju motornih vozila i njihovih prikolica te sustava, sastavnih dijelova i zasebnih tehničkih jedinica namijenjenih za takva vozila. nisam siguran ali mislim da se ova formula može koristiti jedino kada podatak o emisiji CO2 nije poznat, što u mom slučaju nije tako jer je taj podatak jasno napisan u COC certifikatu. u formulu se uvrštava masa vozila u kilogramima, snaga u kilowatima, te vrsta goriva i mijenjač (ručni ili automatski). i po toj formuli ispada da automobil koji me zanima ima emisiju od 141.5 g/km umjesto 130 g/km kako je navedeno u COC certifikatu. i prema tome, pri izračunavanju posebnog poreza, oporezuje se više jer auto koji ima emisiju od 141.5 g/km ulazi u viši stup oporezivanja nego auto koji ima emisiju od 130 g/km. molim savjet, kako da se postavim. hvala unaprijed
  12. zdravo, prilikom kupnje novog automobila od ovlaštenog distributera vozila te marke, trgovac mi na prodajnu cijenu s PDV-om, carinom i dodatnom opremom od 65486 kn izračunava poseban porez od 7203 kn (što je 11% prodajne cijene) naime ja sam proučio zakon o posebnom porezu na motorna vozila i sam si izračunao 4584 kn (što je 7% prodajne cijene) molim vas ako se netko kuži u izračun da mi izračuna, ovo su podatci o vozilu: prodajna cijena sa PDV-om, carinom i dodatnom opremom=65486 kn emisija ugljičnog dioksida (CO2) izražene u gramima po kilometru=130 (podatak od proizvođača) to dvoje je dovoljno za izračun dodatni podatci (ako zatreba): potrošnja mješovita vožnja (l/100 km)=5.8 obujam motora u kubičnim centimetrima=1149 razina emisije ispušnih plinova=EURO6 (norma za zaštitu okoliša) masa vozila spremnog za vožnju (kg)=1105 najveća snaga (kW)=55 gorivo=benzin (EUROSUPER) mijenjač=ručni hvala unaprijed:cita:
  13. ustav je pun je teksta o zaštiti ljudskih sloboda, slobode kao općenitog pojma, socijalne pravde i poštivanja prava čovjeka, a ja si svoju slobodu da sam izaberem TV program koji ću gledati, i da si sam izaberem onaj koji neću gledati, smatram osnovnom ljudskom slobodom. upravo zato ranije napisah da ovaj zakon nema veze sa zdravim razumom, temeljem čega si oni uzimaju za pravo naplaćivati "naknadu"? uređaj sam uredno platio, povrh toga uredno sam platio i porez na dodatnu vrijednost na taj uređaj. ajmo kako ameri kažu cut the crap, svi mi dobro znamo zašto zakon glasi na "posjedovanje uređaja koji mogu primati RTV signal" a ne na fizičke ili pravne osobe koje koriste usluge HRT-a. upravo zato da bi si olakšali naplatu (čitaj iznudu), (koja je usput rečeno kazneno djelo u RH i u svakoj zemlji koja ima ustav)
  14. ustav je povrijeđen kad su nam zanijekali pravo na izbor. drugim riječima, ja ću ti naplaćivati uslugu koju nudim bez obzira želiš li je ili koristiš li je. to je školski primjer iznude ili ti reketa.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija