Jump to content

tkošto

Korisnik
  • Broj objava

    14
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Dobar dan Molim vas hitno pomoć. Situacija je slijedeća: Nakon podjele nekretnina na obiteljsku kuću se upisuje sestra od supruga. Mi živimo kao podstanari nepune dvije godine i imamo uredno prijavljeno boravište, ali vlasnik kuće nam ne želi dati prebivalište tamo. Suprugova sestra tražila je da se odjavimo s prebivališta, što naravno nismo mogli (zbog vlasnika na boravište) te potražuje od mupa da nas odjavi. Mup nam šalje poziv za izjašnjavanjem, objašnjavamo situaciju i žena nas doslovce upućuje na prijavu fiktivnog prebivališta. To naravno ne dolazi u obzir jer je za očekivati da će nas za koji mjesec upravo za to kazniti. Što ovdje mogu učiniti i koje su eventualne posljedice ne poduzimanja radnji s naše strane? Hvala unaprijed
  2. Zapravo jesu na istim nekretninama upisani. Dakle majka daruje kćeri na kč xx/1 svoj udio od 4/6, sinu na kč xx/2 svoj udio od 4/6. Sad su na kč xx/1 sestra 5/6, brat 1/6. I obratno na xx/2. I te će si 1/6 zamijeniti. U gruntovnici su mi potvrdili da može dioba, sad me samo malo prvi članak ugovora muči jer je ovo sve malo nespretno navesti.
  3. Tko bi to mogao dovesti u pitanje, ako se tako ne napravi? K tome, odmah po izvršenim prijenosima, kuća koju majka daruje kćerki, odnosno brat daje u zamjenu sestri, će se dati na prodaju, kako bi se kćerka stambeno zbrinula na drugom mjestu. Vjerujem da pravno gledano to i nije previše bitno, ali smatram da nitko neće dovesti u pitanje darovni ugovor u ovom slučaju. Možete li mi pojasniti u kojim slučajevima se izbjegava porez na nekretnine kod zamjene između brata i sestre - može li se to nazvati razvrgnućem suvl. zajednice ili diobom? Unaprijed hvala svima na pomoći.
  4. Ali djeca su već upisana u svom omjeru na predmetnim nekretninama, majka samo svakom daruje svoj omjer u nekretninama. K tome, mislim da ugovor koji predlažete zahtijeva i solemnizaciju (dakle veće troškove). Djeca si i međusobno još moraju zamijeniti svatko svoj dio. To sam mislila ugovorom o zamjeni riješiti. Čini mi se da u tom slučaju brat i sestra također ne trebaju platiti porez.
  5. Molim pomoć! Pišem darovne ugovore (prepisujem s obrasca iz NN) za majku koja djeci daruje svoje nekretnine - svakom po jednu česticu, odnosno njezin udio u svakoj čestici. Zanima me da li svatko mora imati zaseban ugovor ili sve može na jedan? Koliko primjeraka ugovora je potrebno ovjeriti? 4? Hvala unaprijed
  6. Zašto 15.12.? I zašto opet nema pravo na puni GO odmah nakon 30.6.?
  7. Hvala na detaljnom obrazloženju. Sad mi još par stvari ostaje nejasno (također sam zaposlena u državnoj službi). 1. Trebam li ja upozoriti firmu na donošenje rješenja o punom godišnjem odmoru 26.12. i na isplatu regresa? 2. Kako se "utvrđuje" pravo na puni godišnji odmor kad se tek počelo raditi?
  8. Ovo pitanje i mene zanima. Konkretno - kod starog poslodavca završen radni odnos 12.3. Isplaćena sam za razmjerni dio godišnjeg odmora. Kod novog poslodavca započela 26.6., na određeno, ali pretpostavka je da će to potrajati. Po tome, smatram da bih 26.12. stekla puni godišnji odmor kod novog poslodavca, je li tome tako? Također se apsolutno slažem da mi se treba oduzeti dane korištenog (točnije isplaćenog) odmora kod starog poslodavca. Molim Vas G-man možete li ovo prokomentirati? Također me zanima kod koga i kada stječem pravo na regres za 2019. i u kojim iznosima (uzmimo pretpostavku da na novom radnom mjestu budem do kraja godine)? Jedan i drugi poslodavac isplaćuju regrese u iznosu od 1.250,00 kn. Hvala unaprijed!
  9. Iza oca sam nasljedio kuću u omjeru 1/6. Po 1/6 imaju i majka i sestra iza oca, a majka je još na 1/2 upisala bračnu stečevinu. U jednoj prostoriji želim napraviti poslovni prostor za šivanje, odnosno tapeciranje namještaja. U startu bih to radio na crno dok ne vidim kakav je interes za tu djelatnost, a vremenom bih vjerojatno otvorio i obrt. Problem će mi u svemu raditi sestra (koja možda ima i neku dijagnozu psihičke bolesti), što znam jer mi je već radila probleme za useljenjem. Naime, supruga, dijete i ja već živimo kao podstanari jer nismo od problema s njom mogli useliti u kuću. Obzirom nismo znali kako postupati u situaciji u kojoj nam je cijeli dan lupala nekim metalnim predmetom od drugi, pozvali smo policiju, na što su nam rekli da nam oni tu ne mogu pomoći jer nije bilo niti fizičkog niti verbalnog napada i prijetnje. E sad, vodeći se tom činjenicom, zanima me mogu li se ja tim poslom baviti u kući iako je bučan, jer ni meni onda policija ne bi trebala pravit probleme samo zbog buke. Buka je sestri inače kao glavni problem, iako ona čuje buku i kad ista ne postoji. Ona nam ne dozvoljava ništa u kući raditi jer ona spava u bilo koje doba dana, odnosno uglavnom ne spava, pa kad zaspe to može biti bilo kad. Inače imamo malo dijete, koje je trpilo taj dan kad nam je stvarala probleme i nije moglo spavati, pa smo odlučili da s malim djetetom u tu kuću ne možemo useliti niti ulagati s takvim stanjem. Ali, kako bih mogao smanjiti troškove za obavljanje posla koristeći taj prostor za rad (meni samom ne smeta ako ona lupa odozgo) zanima me trebam li njihovu suglasnost za to. I da li bih mogao imati problema ako samo počnem to u kući raditi bez da imam dozvolu od sestre. Imate li ideju na koje sve prepreke bih mogao naići ako tako radim i kakva zapravo imam prava na nekretnini kao samo 1/6 suvlasnik? Unaprijed zahvaljujem na pomoći!
  10. Koliko mi je poznato, traže podatke iz KE (Zagreb) i s nadležnog Općinskog suda o nevođenju KP. Puno hvala!
  11. U tijeku su mi dva postupka pri Visokom prekršajnom sudu. Bila sam okrivljena i kažnjena novčanom kaznom, ali sam uložila žalbe. Jasno mi je da se za potrebe ishođenja vize podižu podaci iz kaznene evidencije, ali moram biti potpuno sigurna da se ti moji prekršajni postupci neće vidjeti pri podizanju kaznene evidencije za ishođenje vize. Molim da mi odgovorite, da li je tome tako, nesigurna sam malo. Hvala PS Ovo je trebalo u kazneno pravo ili?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija