Jump to content

jelelena

Korisnik
  • Broj objava

    73
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Aktivnosti reputacije

  1. Sviđa mi se
    jelelena je reagirao na Spitfire u Nadstrešnica   
    Balkon s požarnim prolazom bi bio dovoljno rubno da vam za ovakovo što moguće ne bi trebalo ništa osim suglasnosti ostalih suvlasnika.
  2. Hvala
    jelelena je reagirao na Spitfire u Da li je moguca legalizacija   
    Propisuju se nakon procjene učinka zakona i dosadašnjih rokova. Hoće li se isto desiti i nakon procjene učinka zadnjeg propisanog roka za predaju zahtjeva za izdavanje rješenja o izvedenom stanju, prema stavovima iz MGiPU, najvjerovatnije ne. No kod nas je sve moguće.
  3. Hvala
    jelelena je reagirao na Spitfire u Da li je moguca legalizacija   
    Da, rok za podnošenje zahtjeva za izdavanje rješenja o izvedenom stanju po povoljnijim uvjetima prema Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, no legalizirati se i dalje može u redovnom postupku, što automatski znaći nepovoljnije uvjete, mora sve biti prema odredbama prostornih planova, te su doprinosi određeni u večima iznosima, tako da osim što je sve kompliciranije uz to je i skuplje.
  4. Hvala
    jelelena je reagirao na BRKICA00 u Da li je moguca legalizacija   
    Poštovani,
    rok za legalizaciju je prošao 30. lipnja 2018. tako da više nije moguće podnijeti zahtjev za legalizaciju već morate pričekati novi krug legalizacije kako bi mogli podnijeti zahtjev. 
  5. Hvala
    jelelena je reagirao na drot13 u Parkiranje u pozarni prolaz   
    Iako je to fizički požarni prolaz, pitanje je kako je zavedeno i kako je riješeno vlasništvo. Prvo bi si trebala to provjeriti. Ako je to njegovo, može tamo parkirati bez obzira na prozor.
  6. Hvala
    jelelena je reagirao na Spitfire u Parkiranje u pozarni prolaz   
    Sve ovo što ste pitali ovisi o onome na što vas je upozrio Drot. A najviše vlasnički odnosi. Je li i što označeno kao pripadak stanu, što je investitor ostavio u svome vlasništvu pa je li mogao što raditi bez suglasnosti. Za samu nadsteršnicu, tada do 15 a sada do 20 m2 za gradnju mu nije bila potrebna nikakova papirologija. Ako nije ucrtana, ne znaći da nije legalna jer ukoliko je ispod 10 m2 ni ne mora se ucrtati u katastarski operat. Isto je moguće da ima rješenje o izvedenom stanju koje može biti upisano u ZK. Sve to bi za početak mogli provjeriti online u ZK.
  7. Hvala
    jelelena je reagirao na LjuboZG u Ugovor bez oiba!!!!   
    Ako je na izvatku upisan vaš OIB ne morate više ništa dirati. Vjerojatno ste napisali OIB u prijedlogu za uknjižbu, pa su ga prepisali od tamo. 
    Sve je u redu, ne morate se ničega bojati, ugovor je sklopljen i ispunjen u cijelosti (vi ste platili kupoprodajnu cijenu, a prodavatelj vam je prenio vlasništvo stana) i sve je čisto. 
  8. Hvala
    jelelena je reagirao na LjuboZG u Ugovor bez oiba!!!!   
    Ne možete imati problema jer ste se već uknjižili i time postali vlasnik stana. Kada otplatite otkup stana izdat će vam se brisovno očitovanje kojim ćete samo brisati zalog koji je upisan u zemljišnoj knjizi. 
    Kolegica vjerojatno ima problem da je prodavateljeva adresa različita u zemljišnoj knjizi i u ugovoru (a OIB-a nema), pa se zbog toga ne može uknjižiti. Taj problem može riješiti tako da prijedlogu za uknjižbu priloži uvjerenje o prebivalištu sa slijedom promjene adresa prodavatelja.
    Vama svakako savjetujem da, ako ste u zemljišnu knjigu upisani bez OIB-a, zatražite promjenu podataka u zemljišnoj knjizi na način da Vam se upiše OIB. To možete zatražiti na temelju uvjerenja o prebivalištu MUP-a ili na temelju ovjerene preslike osobne iskaznice (ako se radi o novoj osobnoj iskaznici na kojoj je naznačen OIB i adresa s kojom ste upisani u zemljišnu knjigu). 
  9. Hvala
    jelelena je reagirao na Ruby_Danderfluff u Pobijanje darovnog ugovora ostavitelja   
    Pretpostavljam da je tako.
    Možete, suci obično imaju uredovne dane kad primaju stranke, telefonski se možete raspitati o tome.
  10. Hvala
    jelelena je reagirao na Matrix u Pobijanje darovnog ugovora ostavitelja   
    Takav sporazum je moguć i u ostavinskom postupku.
     
    Da,jer ste to inicirali prigovorom radi povrijede prava na nužni dio
  11. Hvala
    jelelena je reagirao na Matrix u Pobijanje darovnog ugovora ostavitelja   
    Da,radi se o roku iz čl.84 Zakona o nasljeđivanju
  12. Hvala
    jelelena je reagirao na Matrix u Pobijanje darovnog ugovora ostavitelja   
    Pazite jednu stvar,rok iz čl.84 ZN je objektivan u kojem možete istaknuti prigovor radi povrijede nužnog dijela ili izravno ići tužbom,no kako ste vi u ostavinskom postupku istaknuli takav prigovor,a suprotna strana se usprotivila,smatra se da postoji spor koji se rješava u parnici na koju ste upućeni,odnosno da je u određenom roku pokrenete,radi se o roku  koji nikako ne treba miješati sa onim trogodišnjim  iz čl.84 ZN.
  13. Hvala
    jelelena je reagirao na Tonči u Namirenje nužnog dijela   
    Bilježnik je prekinuo postupak i vratio na sud. Sud će vas pozvati i uputiti vas da podignete tužbu. Bilježnik je svoje završio i pošto se niste složili vratio spis na sud. Tko je nezadovoljan diže tužbu.
  14. Hvala
    jelelena je reagirao na Matrix u Namirenje nužnog dijela   
    Iz Zakona o nasljeđivanju

     
    Pogrešno ste shvatili,to je krajnji rok u kojem se mora inicirati pitanje uračunavanja dara u namirenje nužnog dijela,a što ste vi več učinili.
  15. Hvala
    jelelena je reagirao na Matrix u Namirenje nužnog dijela   
    Vi ste tužiteljica,vi takvu tvrdnju iznosite i na vama je teret dokazivanja.
  16. Hvala
    jelelena je reagirao na Matrix u Namirenje nužnog dijela   
    Kako mislite o volji suda,...ovisi o vama.
    Iz Zakona o parničnom postupku




  17. Hvala
    jelelena je reagirao na Matrix u Namirenje nužnog dijela   
    A što bi vam drugo tvrdio,zar je očekivati da vam kaže suprotno.
     
    Neznam kako vi na to gledate,ali i naočigled sigurni slučajevi su padali na sudu,no isto tako i oni gdje su se davale male šanse za uspjeh su prolazili.
    Što vam želim reči,parnični postupak nije nekakva forma po kojem se uspjeh u parnici može prejudicirati,več isključivo ovisi o vašem snalaženju u postupku,jer i najmanja procesna greška vas može koštati gubitka spora ma koliko to bilo ne pravedno.,glede čega vam se preporučuje pomoć stručne osobe koja će zastupati vaše interese.
  18. Hvala
    jelelena je reagirao na Matrix u Namirenje nužnog dijela   
    Zanemarite tekst iz screenshota,obzirom je netočan ili se njegov autor nije dobro izrazio.
    Ako iza umrlog nema imovine koja bi činila ostavinu,tad se ostavinski postupak neće ni voditi,odnosno sud donosi rješenje o ne-provođenju ostavinske rasprave,no to ne znači da nasljednik koji je povrijeđen  u svom pravu na nužni dio ne može izravno ići sa tužbom protiv nasljednika u čiju korist je izvršeno besplatno raspolaganje ostavitelja.
    Voditi računa da takav zahtjev zastarijeva u roku od 3 godine od ostaviteljeve smrti.
  19. Hvala
    jelelena je reagirao na Matrix u Darovni ugovor   
    Obrazloženo u članku 
  20. Hvala
    jelelena je reagirao na G-man u Darovni ugovor   
    Po meni, trebat ćete tražiti nužni dio te uračunavanje u ostavinu ranije učinjenih darova, a onda ćete biti upućena u parnicu s time.
    Fiktivni odnosno simulirani odnosno prividni ugovor znači da dvije strane svjesno sklapaju takav ugovor, iako on ne odgovara njihovoj stvarnoj želji, a u svrhu neke skrivene agende u vidu prikrate ili prijevare treće strane, zaobilaženja propisa i sl.
  21. Hvala
    jelelena je reagirao na G-man u Darovni ugovor   
    Ugovor o DU (ako nije fiktivni) isključuje nasljedno pravo u cijelosti, uključujući i pravo na nužni dio (glede pitanja njime uključene imovine).
    No, po mom mišljenju, moglo bi se zatražiti uračunavanje ovih ranijih darova u ostavinu u kontekstu povrede prava na nužni dio.
  22. Hvala
    jelelena je reagirao na Matrix u Namirenje nužnog dijela   
    Banci bi što prije trebalo predočiti činjenicu smrti.
     
    To je već problem,obzirom da bi postojanje gotovog novca valjalo dokazati
     
    Naravno da jeste
  23. Hvala
    jelelena je reagirao na Matrix u Namirenje nužnog dijela   
    U svakom slučaju se prihvaćate nasljedstva,prigovoriti radi povrijede prava na nužni dio možete odmah kako ste napisali.
     
    Postupak će se najvjerovatnije prekinuti i slijedi parničenje.
  24. Hvala
    jelelena je reagirao na Matrix u Namirenje nužnog dijela   
    Bitno je da istaknete povrijedu vašeg prava na nužni dio.
  25. Sviđa mi se
    jelelena je reagirao na G-man u Darovni ugovor   
    Ovisi je li povrijeđen nužni dio.
    To vam je stvar matematike, treba na papir staviti sve što ulazi u ostavinu, vidjeti vrijednost cijele ostavine, zatim vrijednost eventualnog dijela nasljedstva kojeg je nužni nasljednik naslijedio (ako je uopće što naslijedio) te usporediti to sa vrijednošću nužnog dijela.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija