Jump to content

Mrnjaukalica

Korisnik
 • Broj objava

  261
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O Mrnjaukalica

 • Rang
  Kristijan Grđan
 1. Odvjetnik (dobar ili loš) ne može odbaciti kaznenu prijavu, to može samo državni odvjetnik. Drugo, to što se situacija odvijala svega 20 minuta ne znači da oštećeniku niste protupravno oduzeli slobodu, a još postoji i kazneno djelo tjelesne ozljede počinjeno u stjecaju. Kakve ste vi imali namjere i koje su bile okolnosti otegotne ili olakotne ocijenit će sud, ali baš ne vidim koji bi to bio divan razlog da nekom oduzmete slobodu i još ga namlatite pa da vam se uzme kao olakotna okolnost.
 2. Nemojte se nadati da će CZSS riješiti sve vaše probleme pokretanjem postupka za lišenje poslovne sposobnosti. Ako Vašeg oca treba lišiti poslovne sposobnosti, sud može odrediti da ga se liši djelomično (npr. za odlučivanje o liječenju ili za raspolaganje imovinom) ili u potpunosti. Ako Vaša mama bude skrbnica (ili bilo tko drugi), imati će ovlasti poduzimati pravne radnje u tim dijelovima ili potpuno u ime Vašeg oca. Međutim, u praksi to ne mora značiti da ako je on lišen poslovne sposobnosti za odlučivanje o liječenju, da će traženje skrbnika za liječenjem u bolnici rezultirati i time da će on doista tamo biti primljen s obzirom da liječenje ovisi o medicinskim indikacijama, a ne o odlukama skrbnika. Ako on nema volje za liječenjem, niti jedna pravna odluka ne može dovesti do uspjega u liječenju, jer će on uvijek izbjegavati suradnju i pronalaziti načina da se ne liječi. I što se tiče liječenja, sad kada je poslovno sposoban i odbija liječenje, u bolnici liječnici mogu pokrenuti postupak za prisilni smještaj po posebnim zakonskim odredbama. Drugo, u vezi upravljanja i raspolaganja imovinom, ako to Vaša mama bude ili neki drugi član obitelji, morat će CZSS svakih 6 mjeseci davati izvješće o tome na koji način se raspolagalo s tom imovinom.
 3. Mrnjaukalica

  crkveni brak

  Odgovor na pitanje br. 2. je ne.
 4. Ja sam dao iskrene odgovore na sva pitanja. Jedan od njih bio je i da živim u istospolnoj zajednici, a isto je iskazao i moj partner. Popisivačica je to sve unijela u upitnik, nije bilo nikakve nelagode niti bezobrazluka. Mogao sam npr. lagati i reći da živim sa cimerom, ili da živim sam, ali sam kao i aktivist za prava LGBT osoba smatrao da je dobro da i o nama postoje statistički podaci. Osim toga, ako bračni i izvanbračni drugovi trebaju reći svoj status, zašto mi ne bi trebali? Sva ostala pitanja uopće nisu osjetljiva i ne znam kako bi nekome teoretski moglo naškoditi privatnosti to što se statistički vodi podatak o osobi da ima određenu kvadraturu npr. kuhinje ili da je živjela u inozemstvu dulje od godine dana.
 5. Pitanje je da li se to uopće radi o liječniku koji ima propisanu stručnu spremu ili je to "liječnik" alternativne medicine koji može biti bilo tko tko se obuče u bijelu kutu i tvrdi da liječi na sve moguće i nemoguće načine. Čak i da se radi o liječniku koji ima licencu od Hrvatske liječničke komore, sama komora nema za pacijente nikakve "crne liste" niti bi bilo koji liječnik smio postupiti tako da Vama ili Vašem djetetu odbije pružanje nužne liječničke pomoći. Ako se radi o liječniku koji ima licencu HLK, možete zatražiti od Komore da pokrene protiv njega disciplinski postupak zbog povrede Kodeksa medicinske etike i deontologije.
 6. Niste naveli dovoljno podataka o osiguraniku (ocu) s obzirom da se mora utvrditi da li je on imao dovoljno mirovinskog staža. Dijete u dobi od 11 godina ima pravo na obiteljsku mirovinu bez obzira na oštećenja u razvoju ili zdravlju, a za ostvarivanje prava neka skrbnik podnese zahtjev nadležnoj područnoj službi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.
 7. Vi ste u pravu! Temeljem čl. 23. st. 2. Zakona o zaštiti prava pacijenata (NN, br. 169/04), pacijent ima pravo o svojem trošku zahtijevati presliku medicinske dokumentacije. Prema tome, preporučam da se dopisom obratite ravnatelju zdravstvene ustanove i upozorite na ovu zakonsku odredbu. Također, upozorite da uskrata pristupa medicinskoj dokumentacije, dakle, nepostupanje po Vašem zahtjevu, predstavlja prekršaj prema čl. 41. st. 1. toč. 7. navedenog Zakona prema kojem zdravstvena ustanova može biti kažnjena novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 kn, a novčanom kaznom od 5.000 do 10.000 kn može se kazniti i odgovorna osoba u toj zdravstvenoj ustanovi.
 8. Najbolje bi bilo da ste kupili kartu za metro odmah na početku. Kad već niste, onda ste odmah trebali platiti kaznu, odnosno to učinite već sada, jer biste, s obzirom da su prekršaji u zemljama EU strogi, mogli dobiti zabranu ulaska u EU na neko vrijeme, a to će Vam se svakako vidjeti kod prelaska granice. Ubuduće, pamet u glavu! Nije u Europi isto kao i u Hrvatskoj, da se možete švercati, pregovarati i nagovarati sa kontrolorima, bježati, skrivati se, ne primati opomene i pozive. To što je naša zemlja nesređena ne znači da su takve i druge i da se možete samo tako izvući, pa makar samo za trošak karte za metro koja je možda tada bila samo par EUR.
 9. Mrnjaukalica

  Udruga u prekršaju

  Prihod od članarina trebao bi stajati na žiro-računu udruge ili u blagajni. Pod "blagajnom" podrazumijeva se ili fizičko mjesto ili bankovni račun na kojem može stajati iznos "blagajne" koji je određen odlukom upravnog tijela udruge. Ono što je bitno da prihod od članarina mora biti naveden u godišnjoj bilanci odnosno računu prihoda i rashoda koji se podnosi Državnom zavodu za reviziju. Ukoliko je prihod od članarina koji ste naveli naveden i u bilanci odnosno računu prihoda i rashoda, onda nije toliko odlučno je li to stajalo na privatnom tekućem računu blagajnika, ali može se ispitivati da li je to bilo dopušteno i koja je bila namjena tih članarina i na što su potrošene - npr. da je blagajnik prihod od članarina trošio na svoje privatne potrebe, a ne za potrebe udruge. Prihod od članarina nenamjenska su sredstva udruge i ona ih može potrošiti na stavke koje je sama odredila odlukom upravnog tijela, pa pokušajte to utvrditi. Ako udruga nikada nije prijavljivala prihode Državnom zavodu za reviziju onda je to svakako prekršaj, o čemu možete obavijestiti nadležnu Poreznu upravu.
 10. Mrnjaukalica

  ne bis in idem

  Ovdje se Vama ne sudi za isto djelo, nego za više različitih djela. Naime, jednom ste radnjom ostvarili obilježja i prekršaja i kaznenog djela. Prekršaji su po tome što ste na drzak i nepristojan način uznemiravali spokojstvo građana (čl. 6. ZPPJRM), što ste nedozvoljeno koristili oružje (v. Zakon o oružju), a kazneno djelo prema tome što ste drugome prijetili da ćete ga usmrtiti.
 11. Možete se obratiti i udruzi Sjaj, koja se bavi društvenom afirmacijom osoba s duševnim smetnjama na info telefon br. 091/5354 440 svakim radnim danom od 18 do 20 sati.
 12. Roditelj se ne može odreći roditeljske skrbi, već ga se samo sudskom odlukom te skrbi može lišiti ukoliko je nepodoban. Radi zaštite svojih roditeljskih prava kao i rješavanja drugih pitanja obiteljsko-pravne problematike koji su ovdje vidljivi, otac djeteta se može (i treba!)obratiti nadležnom Centru za socijalnu skrb.
 13. Osim u slučaju ako se dijete razboljelo i zbog bolesti nije sposobno za rad.
 14. Kažete da nemate novca da biste za dijete izdavali za uzdržavanje u cjelosti. Imate li kakve pokretne ili nepokretne imovine, npr. vikendicu, automobil, plovilo, umjetnine, itd? Ako imate, a to Vam nije nužno potrebno za svakodnevni život, onda tu imovinu možete prodati i namiriti tako dugovanja prema svojem djetetu. Isto tako, ako od imovine ostvarujete kakvu dobit, to Vam se također uračunava u prihod. Vaš imovinski status ne predstavlja samo ono što ostvarujete radom, nego i drugim načinima stjecanja dobiti. Sud Vam je odmjerio strogu kaznu, a istu je opozvao iz razloga jer niste poštivali uvjete koje Vam je sud izrekao. Zasigurno su, proed nepovoljnog imovinskog stanja i osobnih okolnosti koje ističete kao za Vas olakotne, postojale i otegotne okolnosti koje su dovele do ovakvih posljedica. Možda ste, npr. namjerno dali otkaz da biste se ekonomski oslabili i tako bili u nemogućnosti izdavati za uzdržavanje, što rade mnogi koji misle da bi taj novac potrošile njihove bivše supruge za svoje potrebe. Ili ostvarujete druge prihode koje niste prikazali sudu, ili imate prihode koje ne želite dati za uzdržavanje, a oni nisu plaća od nesamostalnog rada. Ili imate kakve imovine na temelju koje ostvarujete prihode. Ili imate imovine koja vam ničemu ne služi. Sudovi jesu strogi, ali nisu nepravedni, i zasigurno su suci pravilno odmjerili sve okolnosti koje Vam idu u prilog, kao i one koje su protiv Vas. Sudovi su Vam kroz zatvorsku kaznu dali i jednistvenu priliku da u periodu od 11 mjeseci mirno o svemu razmislite. Dok god dijete raste i razvija se, ima šanse da sa njime ostvarite korektan roditeljski odnos, a to nećete polovičnim izdavanjima za uzdržavanje.
 15. Onaj tko je naslijedio djedovu imovinu naslijedio je i njegove obveze. Prema tome, sve obveze koje je dotični imao prije smrti su obveze koje podmiruju njegovi nasljednici. Ukoliko Vam službenici suda ne daju uvid u spis obratite se predsjedniku tog sudskog odjela.
×
×
 • Napravi novi...