Jump to content

nixa999

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, Da li nakon što ne potpišem otkaz sa ponudom izmjenjenog ugovora imam pravo na otpremninu prema najnovijem zakonu o radu i da li imam pravo na burzu? Zahvaljujem LP Nikola
  2. Pozdrav... Početkom prošle godine firma je napravila prijenos ugovora o radu te sad radimo u drugoj firmi ugovor o radu nam se nije mijenjao, niti smo ništa novo potpisivali prilikom prelaska. Nakon 1.1.2015 imaju nam pravo smanjiti plaće ili nam dati otkaz. Da li imamo pravo na otpremninu zbog staža kojega smo imali u bivšoj firmi jer mi nismo nikada dobili otkaz, tj da li je nova firma pravni nasljednik. Hvala
  3. Pozdrav, Supruga mi je dobila obavijest o prjenosu ugovora o radu kod novog poslodavca, ali novi poslodavac njezino radno mjesto nema u popisu svojih zanimanja koje treba, niti koje ima u sistematizaciji radnih mjesta. Radi se o tome da je ona zaposlena kao administrativni referent za ugostiteljstvo, a novo poduzeće nema potrebe za referentima nego samo za kuharima/konobarima itd. Rekli su njoj da će je staviti kao pomoćnu radnu snagu u kuhinji ili kao konobaricu? Da li se tako nešto smije napraviti?
  4. Radi se o tome da firma u kojoj sada radi u principu outsorsa taj dio poslovanja. Druga firma koja se pavi tom djelatnošću (ugostiteljstvo) će preuzeti radnike prema zakonu o radu prema članku 133. Ta druga firma se bavi isključivo pružanja takvih outsorsing usluga i koliko ja znam njezini radnici imaju mizerne plaće i skoro nikakva prava. Da li postoji način da se to nekako izbjegne?
  5. Pozdrav. Supruga mi je na rodiljnom dopustu. U njenoj firmi su joj javili da od 1.1.2014 će izdvojiti njenu djelatnost i prebaciti je kod novog poslodavca. Da li je to uopće moguće i kome bi se ona onda trebala javiti kada se vrati sa porodiljnog dopusta? Hvala na odgovorima.
  6. Pozdrav, Nakon smrti oca dobio sam poziv za ostavinsku raspravu kod javnog bilježnika. S obzirom da znam koje se cijene kreću vezano za ostavinske, da li je moguće reći javnom bilježniku da želim da ostavinsku prebaci pod nadležnost suda kako bi izbjegli plaćanje javnobilježničke nagrade. znam da se prije to rješavalo na sudu i da se kod njih plaćala samo neka simbolična taksa. Ispričavam se ako je ovakvo ili slično pitanje već bilo postavljeno. Zahvaljujemo na odgovorima.
  7. Pozdrav, Nakon 9 godina rada u firmi došlo je do smanjenja radnika, te prebacivanje radnika iz službe u službu. Takvim prebacivanjem, moj šef koji je 5 platnih razreda iznad mene otišao, a direktor je meni uručio jednostranu odluku po kojoj se mene imenuje odgovornim za financijsko i materjalno poslovanje mog odjela. Ali me nije prebacio u platni razred koji je nekad imao moj šef. U mojem platnom razredu piše sljedeći opis dužnosti: "Srednje složeni i raznovrsniji poslovi za čije su obavljanje potrebna stručna znanja i/ili dodatna osposobljavanja koja se odrađuju uz konzultacije nadzor i upute nadređenog, na kojima je definirano što se odrađuje uz slobodu odlučivanja kako odraditi" Tek dva platna razreda iznad se spominje "odgovornost za zakonitost rada i postupanja te pravilnu primjenu postupaka i metoda rada" Također iznad sebe imam i dva šefa koja su zadužena za vođenje skupine odjela, od kojih jedan odjel vodim ja i prema odluci sam i financijski i materjalno odgovoran. S obzirom da sam došao na tapetu direktorima u firmi, postoji mogućnost da će se poslati interna revizija u provjeru poslovanja, a prema stanju bi se našle neslaganja u materjalnom djelu poslovanja (postoje manjkovi/viškovi neke robe) Pitanje je da li ovakvom odlukom sa strane poslodavca/direktora on može svu odgovornost prebaciti na mene. Da li je ova odluka pravovaljana, iako nisam u platnom razredu koji treba imati neku odgovornost. Zahvaljujem na savjetima.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija