Jump to content

hpasali

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, molim vas ako neko ima uvid kakav bi mogao biti rezime slijedeće priče: Moja žena i njen brat smrću oca nasljedili su kuću i okućnicu u Slavoniji i to svaki po 3/8. Preostalih 2/8 u vlasništvu je strine koja je taj dio nasljedila smrću svoga muža (brata oca moje žene). Strina je starija žena i živi u toj kući. Moja žena i njen brat iako joj pomažu nisu zakonski obveznici njezina uzdržavanja. Shodno strininoj nezaposlenosti te neimanja penzije ostvarila je pravo na socijalnu pomoć koju koristi cca 8 godina. Država je zbog toga upisala hipoteku na 2/8 njezina vlasništva i po njezinoj smrti potraživati će nadoknadu sredstava do visine iznosa imovine koju posjeduje. Kako će njezini nasljednici zbog potraživanja države vjerojatno odustati od nasljedstva ostati će država upisana kao 2/8 vlasnik. Moja žena želi prodati bratu svoj dio, no on ne želi više kupiti jer ne zna da li će kuću moći renovirati ili prodati ili što god želi zbog tih državnih 2/8. Da li ko zna koje su reperkusije po tom pitanju? Unaprijed hvala.
  2. Poštovani, ako netko ima saznanja molio bih vas pomoć. Moja supruga je tijekom mogućnosti legalizacije bespravno sagrađenih objekata 2013. podnijela zahtjev za legalizacijom objekta od 20m2 koji je trebao biti pomoćni objekt u funkciji glavnog (legalnog) objekta. Zahtjev je odbijen jer predmetni objekt nema krov što je jedan od preduvjeta da bi nešto moglo biti legalizirano. Dakle, naš objekt po samoj definiciji objekta ne može biti smatran objektom. Da bismo uopće mogli pokrenuti postupak legalizacije tražio se određeni iznos u "biljezima" kao i plaćanje kazne za bespravno sagrađeni objekat. Suštinski gledano mi smo unaprijed platili kaznu za bespravno sagrađeni objekat za koji su nam rješenjem objasnili da se naša konstrukcija ne smatra objektom i da se zahtjevu ne može udovoljiti. Moje je pitanje kako da potražujemo od države nazad novac jer smo platili nešto što po ovakvoj interpretaciji nismo bili dužni platiti.
  3. Poštovani, nadam se da ćete mi pomoći s pravnom interpretacijom navedenih okolnosti čije rješenje mogu naslućivati, ali ne mogu potvrditi kao ispravne. 2005. godine kupio sam kreditom banke stan od bake. Specifično je da sam kupio stan u kojem sam i sam živio u zajedničkom kućanstvu s bakom i majkom. Kupovinu sam prijavio poreznoj upravi pri čemu sam bio oslobođen plaćanja poreza jer se radilo o prvoj nekretnini. Motiv za takvu kupovinu ležao je u činjenici da je moja majka napravila znatne dugove prema raznim vjerovnicima pa smo sa bančinim novcima koji su u međuvremenu sjeli na bakin račun navedene dugove i poplaćali. Ja sam se u međuvremenu oženio i sada živim u drugom stanu dok u predmetnom stanu i dalje žive moja baka i mama. Iako posjedujem kupoprodajni ugovor i tabularnu izjavu nikad se nisam upisao kao vlasnik stana. Baka je i dalje u gruntovnici navedena kao vlasnik nekretnine 1/1. Moja majka je već kroz nekoliko godina uspjela stvoriti nova dugovanja i na taj način vratila stvari na početak. Razlog zašto nisam tražio upis vlasništva je taj što se bojim da bi vjerovnici (za režije) koji kontinuirano ovršuju bakin račun pokušali ovršiti moja primanja kada bi ja bio naveden kao vlasnik nekretnine. Kako baka ima već 83 godine, razmišljam da upišem vlasništvo budući da bi na taj način po bakinoj smrti od njena vlasništva ostali samo dugovi. Ako bi se u tom slučaju njena kćer odrekla nasljedstva da li bi dugovi bi otpisani? Ili bi se vjerovnici ipak pokušali od mene naplatiti iako navedene troškove nisam prouzročio niti sklopio s njima ugovor o isporuci usluge? Te što bi bilo dalje? Kako bi u tom stanu nastavila živjeti moja majka da li obavezu plaćanja režija mogu prebaciti na nju? Znam da se obaveza plaćanja režija može prebaciti na podstanara temeljem ugovora o najmu, no ja svojoj majci stan ne iznajmljujem. Molim Vas ako možete pomoći kako bi znao kako postupiti. Hvala unaprijed.
  4. Poštovani, ako netko ima ideju bio bih zahvalan da mi odgovori. Moja majka udovoljava kriterijima trenutnog programa za otpis dugova najsiromašnijim građanima. Ukupni dugovi prema raznim vjerovnicima sumirani su u 10 pravomoćnih ovrha na koje nije upućena žalba. Otpis dugova je moguć samo na one ovrhe koje su evidentirane u FINI tj. očevidniku. I tu počinje problem: od navedenih 10 ovrha u očevidniku ih je evidentirano 5. U FINI kažu da je evidentirano to što jest, a u odvjetničkom uredu kažu da vide da trošak nije podmiren, ali da nemaju odgovor na pitanje. Napominjem da se radi o ovrhama čija je pravomoćnost stečena još 2011. i 2012. godine. Da li neko zna o kakvom se tu mehanizmu radi? Koji je to međuprostor gdje su te ovrhe ako nisu u FINI? Lijepo vas pozdravljam.
  5. Hvala još jednom. Porezna mi je bila na pameti kao solucija broj 2. Bio sam u banci i nakon izvjesnog natezanja uspjeli smo pronaći modus. Naime, u arhivi ugovora nisu htjeli ni čut da mi izdaju original ugovor s kojim bi išao javnom bilježniku napraviti ovjerenu kopiju. Ipak, susretljivošću osobnog bankara dogovorili smo se da će dotični po službenom protokolu zatražiti cijeli predmet i zajedno sa mnom otići do javnog bilježnika gdje ću ja pokriti troškove, a oni tehnički neće izdati dokument koji ne smiju. Hvala vam na savjetima. Pozdrav.
  6. Hvala Vam na savjetu. Pokušat ću u banci. Banka u svojoj arhivi sigurno ima cijeli taj predmet. Samo se bojim da mi ugovor neće dati pod izgovorom mogućih revizija. Od svega mi je ostao samo jedan loš scan dokumenta. U doba sklapanja ugovora ne poznavajuć materiju pojam tabularne izjave mi je bio stran. Kako ugovor sam po sebi može sadržavati tabularnu nadao sam se da je bila njegov dio, no nije. Ipak, s prodavateljicom sam se dogovorio da odemo javnom bilježniku i riješimo i to pitanje. No ni ona ni ja nemamo više taj ugovor i sad se pitam kako to riješiti. Ne pitajte me zašto to sve radim sada, a ne neposredno po kupovini jer odgovor bi vam se činio kao da čitate neku napetu dramu.
  7. Poštovani, molim vas za savjet; Naime, 2005. kupio sam stan za koji se nikad nisam upisao u zemljišne knjige. U međuvremenu sam shvatio da sam izgubio kupoprodajni ugovor. Javio sam se bilježniku da mi se navedeni dokument reizda, no obavijestili su me da bilježnik ima obavezu čuvanja ugovora 3 godine i da arhiva ne postoji. Predmetni stan otplaćujem kreditom banke. Zar je moguće da će moj (bančin) stan postati predmet ostavinske rasprave nakon smrti bivše vlasnice koja je starija gospođa i koja je i dalje navedena u gruntovnici kao vlasnik, a ja ću to moći samo gledati jer sam izgubio kupoprodajni ugovor? Hvala unaprijed.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija