Jump to content

nov

Korisnik
  • Broj objava

    17
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je nov objavio

  1. Poštovani! U veljači ove godine pristupila sam e-licitaciji s namjerom kupnje nekretnine. Početna cijena je bila 115000 kn. Osim mene toj licitaciji pristupila je jos samo jedna osoba. Ugl da skratim odustala sam na 187000 kni osoba koja je sa mnom licitirala ponudila je 189000 kn te tako stekla pravo kupnje. Međutim jučer sam obavještena da je gospođa koja je imala pravo kupnje odustala i nije uplatila novce te sam tako stekla pravo ja otkupiti tu nekretninu po cijeni koju sam ponudila. Između ostalog imam pravo na žalbu do kraja ovog tjedna pa bi tu trebala Vašu pomoč. Naime s obzirom da je od licitacije prošlo 3 mjeseca dio novca uložili smo u nešto drugo i sad mene zanima dali postoji mogučnost da smanjim cijenu tj da kupim nekretninu po manjoj cijeni i naravno zanima me postupak tj primjer pisanja žalbe sudu. Hvala na odgovorima
  2. I kopiju tog papira di piše da se odričem go-a nisam dobila , kao što sam naravno dobila jedan primjerak sporazumnog. Inace što se tiće samog poslodavca oduvijek se tako brzalo s papirima kad se god trebao potpisati ugovor,aneks ugovora il bilo što radnici su bili pozvani u salu za sastanke dalo im se minuta da prelete pogledom po papirima i odma potpis. Tko god je htio detaljno pročitati ili recimo odnjeti ugovor pravniku na pregled tome se odmah prijetilo otkazom. Ažurirano Što se tiče pregleda, da poslodavac je isti platio i dao uputnicu za njega a pošto sam kod bivšeg poslodavca radila 20 godina s ljepilom i kojekakvim kemikalijama (i naravno nikad nisam bila upučena na sistematski) zanimala me najviše spirometrija pluća pa sam ostala u šoku kad mi je sestra dala takav odgovor. Zahvaljujem vam se.
  3. :glavomozid: Hvala na odgovoru al poslodavac je bio dovoljno lukav pa mi je kod potpisivanja sporazumnog otkaza usput turnuo i papir na kojem je pisalo da se odrićem go-a i naknade za isti što sam nažalost podpisala jer mi je u interesu bilo da cim prije dobijem papire za novi posao. Inace sam u roku od tjedan dana pocela raditi kod novog poslodavca pa su mi ti papiri doista bili hitni. Kad sam stigla kuci nazvala sam inspekciju rada i oni su mi rekli da to nije razlog za prijavit inspekciji i da oni na takve prijave ne izlaze u kontrole.
  4. Pošto ovih dana rješavam stvari oko promjene posla nemogu da se ne osvrnem na sve događaje oko toga koji me iz dana u dan sve više iznenađuju. Od toga da sam predala redoviti otkaz ugovora o radu a na kraju morala potpisati sporazumni, usput sam se morala odreči naknade za 15 dana neiskorištenog go-a (sve u svrhu da na vrijeme dobijem papire od bivšeg poslodavca), te ni nakon tjedan dana od raskidanja ugovora nemogu doč k sebi. No uglavnom jučer sam podpisala ugovor s novom firmom (nije mi žao s obzirom na razliku u plači ) a danas sam išla na lječnički pregled za taj posao. Ono što me fasciniralo kad smo obavili taj pregled normalno sam pitala kad mogu znati rezultate lječničkog na što mi je med. sestra odgovorila da nalaze dobiva poslodavac te da netrebam ništa čekati da mogu iči kući. I sad ja ono pitam a što ako nešto ne štima s nalazima što onda ako nisam prošla mislim pa svatko hoče znati valjda, i ona opet kaže meni to če vas vaš poslodavac onda obavjestiti. I sad ja pitam u čem je fora bilo je tu vađenje krvi, urin, psihotest, testiranje sluha, očni , ekg i spirometrija i neke od navedenih pretraga nisam nikad u životu radila pa me normalno zanimao rezultat. Zašto ja nisam mogla dobiti rezultate lječničkog pregleda?
  5. Do 30.06 sam na go počevši s današnjim danom, pošto se firma u kojoj radim zatvara s tim datumom. Znači iskoristit ću 5/10 dana. Firma koja nas je preuzela omogučila nam je da radimo kod njih no zbog udaljenosti ja sam potražila posao bliže. Da sam prihvatila posao koristila bih go do 20.06 ali kako kažem iduči tjedan počinjem raditi bliže kuči pa taj go ne mogu iskoristiti. Ažurirano Mislim 5/10 dana starog go koristim. Zbog hitnih isporuka nam do sad nije bilo omogučeno korištenje go
  6. Poštovani! Molila bih hitan odg. Naime s poslodavcem sam sporazumno raskinula ugovor o radu (s 30.06.2015) jer kroz tjedan dana idem raditi u novu firmu pa nisam željela da mi ovaj dodatno komplicira stvari. Otkazni rok neču odrađivati jer sam trenutno trebala biti na go koji bi trajao do 20.6. Međutim poslodavac mi je uz papire za sporazumni dao i papir na kojem piše da se odričem prava na godišnji odmor, točnije naknade za isti,preostalo mi je 5 dana od 2014 godine i 10 dana od ove godine. S obzirom da kao što sam navela nisam željela da mi poslodavac komplicira prelazak u drugu firmu ja sam taj papir podpisala. Pitanje: dali je taj papir pravovaljan s obzirom da sam pročitala nekoliko postova da se radnik nemože odreči prava na godišnji tj naknade za go?
  7. Eto ja u petak ostala doma i danas se vratila na posao. Prvo što su me pitali gdje mi je opravdanje za petak tj dali sam donjela doznaku od doktora. Mislim 2 mjeseca tražiš godišnji a oni bi doznaku. Kažem da nemam jer nisam bila bolesna da si ju uzmem. I kad ono poslovođa mi kaže da mi mora pisati neopravdani izostanak jer nemam opravdanje. Mislim ko je sad tu lud. Usput da i ne govorim što mi je sve vračala na popravak kao ovo ti ne valja , ovo nisi dobro napravila , ovo ti je ovakvo ,itd sve samo da ti sruši normu. Ubijanje u psihu itd. Također 2 cure koje su isto tražile godišnji kad i ja i imaju još prošlogodišnjeg za iskoristit nisu smjele ostati doma i došle su na posao.
  8. Molim Vas da me uputite u moja prava o korištenju godišnjeg odmora. Naime zaposlena sam u jednoj privatnoj firmi več 18 godina. U petak 02.05.2014. mi treba slobodni dan zbog privatnih stvari , te sam o tome svoju nadređenu obavjestila još krajem veljače tj. dobra dva mjeseca prije što si je i ona zapisala. Do danas sam barem jednom tjedno pitala dali ću moći koristiti taj dan no odgovor je uvjek isti VIDJET ĆEMO. Pošto stari godišnji nemam više a novi se još nezna kad bude (kolektivni) poslovođa mi je rekla da se možemo dogovoriti pa da si taj dan odradim unutar tog mjeseca kad je korišten , tj da ostanem dva dana na poslu od 06-18h ili da taj dan nadoknadim jednu subotu. Danas ( 30.04 ) su nas obavjestili da nam je petak radni dan tj da nemamo produženi vikend a za subotu če nas obavjestiti u petak tokom dana. Opet sam išla do poslovođe molit za slobodni petak te mi je ona odobrila , no umješala se predpostavljena od poslovođe (Šefica) te je rekla da ne može. Nedaj bože da budem na produžeom vikendu. Nakon toga nazvala sam pravnicu u našoj firmi te mi je ona rekla da imam pravo koristiti jedan dan kad mi treba a pogotovo ako sam ga najavila 2 mjeseca ranije te da će ona nazvati šeficu i pitati u čemu je problem. Nakon toga niko mi se više nije tokom radnog vremena obratio samo sam čula da je šefica rekla da ne samo da ja neču koristiti nego če sad i drugi koji če trebati slobodno ispaštati tj da mogu sanjati slobodni dan zahvaljujuči meni. E sad ja stvarno trebam taj dan i ne mogu nikako iči na posao u petak pa me zanima kako da opravdam taj dan. Hvala
  9. Prijatelj radi u jednom servisu za čiščenje poslovnih prostora , banaka, održavanje dvorana,pranja prozora na zgradama itd. Uglavnom od poslodavca je dobio službeno vozilo jer treba masu sredstava za čiščenje , usisivače, ljestve i ostale stvari koje su mu neophodne za rad prevesti do lokacija gdje obavljaju posao. No ono što je zanimljivo da mu poslodavac uzima mjesečno 500 kn iz plače za prijevoz i još 250 kn mjesečno za zaštitnu opremu ( radno odijelo, kacigu, rukavice itd). I tako več 2 g. Zapravo to mi izgleda kao da prijatelj plača gazdi najam službenog auta jer bi vjerojatno sve te stvari trebao vozati na biciklu, i još ako hoče raditi na siguran način mora platit gazdi godišnje 3000 kn za zaštitnu opremu. Molim odg. Što poduzeti? Dali poslodavac to smije?
  10. Molila bih pomoć hitno. Naime , pozvana sam na sud kao svjedok u parnici protiv svog poslodavca kod kojeg sam još uvijek zaposlena a pokrenule su ga bivše radnice koje su dobile otkaz ( pretpostavljam ). Pošto pojma nemam o čem se radi molila bih da netko objasni što je točno u pitanju. Radi se o čl.293. st.1. toč.21, Zakon o radu. HVALA
  11. Pa ovako več sam prije nekoliko mjeseci postavila pitanje u vezi nekretnina koje djelimo s očevim bratom i konačno smo se dogovorili da čemo taj postupak pokrenut nakon rasprave jer je i nama i stricu u interesu da se to več jednom rasčisti. No nisam spomenula da su tu još dva moja brata koja također imaju pravo na nasljedstvo. Želim reči ovako: nakon što je tata umro rekli smo da čemo sjesti i dogovorit se kome će što ići jer je tata ostavio 5 oranica , kuču , dvorište, traktor itd. Pošto smo nas troje poštena i dobra djeca odlučili smo da čemo mami dati sve na uživanje do smrti pa se tek onda dogovorit što će kome da pripadne. No mama je očito shvatila kakve magarce je odgojila ( točno po njezinoj mjeri) i več sad razmišlja o prodaji nekih vrijednijih oranica. Jučer sam načula nešto takvo a danas je rasprava. Ako se nas troje prihvatimo nasljedstva a nismo se dogovorili što će tko uzeti onda ćemo napravit isto ono što su tata i stric prije mnogo godina kad je djed umro podjelili sve na pola ;u našem slučaju na 1/4 i onda ćemo nakon nekoliko godina platiti nekome da nas pošteno razdjeli, ili će naša djeca imati pravne zavrzlame ko što ih sad mi imamo.
  12. Na koji način da se odreknem nasljedstva u korist mame (nakon očeve smrti) , ili da joj ustupim nasljedstvo, a da ona to isto nasljedstvo ne može prodati tj da ja to isto mogu poslje njezine smrti nasljediti? Ako neko uopče razumije što želim reći molim brzi odg.
  13. TNX na svemu. Sad mi je sve jasnije. Uglavnom to su i moj stric i tata pokušali napraviti onim ugovorom koji sam spominjala prije u forumu no nažalost nije nikad podpisan. Na nama je da ponovno napravimo takav ugovor i da pokrenemo postupak nakon ostavinske rasprave. Puno hvala svima.
  14. Imam sina 13 godina i trebao bi nositi aparatić za zube. Otkad su mu izbili prvi trajni zubi vidjelo se da ne rastu pravilno pa sam zubarku molila da nas pošalje kod ortodonta međutim rekla mi je da može ići tek kad mu svi trajni zubi izađu. Svake sam godine redovito sina vodila na kontrolu i molila za uputnicu no njezin je odgovor uvjek bio isti JOŠ NIJE VRIJEME. Prošle godine je konačno na kontroli napisala uputnicu i poslala nas ortodontu. No tamo me dočekao hladan tuš : pošto se kod nas na aparatić čeka 6 god moj sin če taman navršit 18 g i neče imat pravo na besplatan aparatić(mobilni) nego ću ga morat platit. Predloženo mi je da ne čekam tih 6 god nego da platim 12000 kn(za obje čeljusti) za fiksni aparatić koji mu se može odmah staviti . Nakon što sam donjela papire od ortodonta zubarki ona se nasmijala i rekla mi da je njezin suprug isto ortodont ( što ja nisam znala) i da mi taj isti aparatić može napravit za 11000 kn. Stvar je u tome da ja želim čim prije da moje djete počinje nosit taj aparatić ali bi morala podiči neki kredit da mu to omogučim. Dali postoji neki zakon da mu socijalno participira barem dio troškova? Suprug je negdje načuo da zubarka može napisat neki zahtjev hzzo-u i da onda dijete ima pravo na sve ili dio troškova za aparat, no neznam dal se to odnosi na fiksni aparatić. TNX
  15. Članak 11. Porez na promet nekretnina ne plaćaju: ...... 8. osobe koje razvrgnućem suvlasništva ili pri diobi zajedničkog vlasništva na nekretnini stječu posebne dijelove te nekretnine pri čemu omjer stečenog posebnog dijela odgovara omjeru idealnog suvlasničkog dijela na toj cijeloj nekretnini prije razvrgnuća suvlasništva ili diobe zajedničkog vlasništva. Molim vas da mi objasnite malo bolje ovaj članak jer iskreno nisam baš neki znalac što se tiće tih pravnih zavrzlama. Kako to rješiti bez suda?
  16. Zahvaljujem vam na odgovoru, no zanima me još nešto. Naime jučer sam pronašla nekakav ugovor o diobi nekretnina koji su moj otac i stric sastavili još 2005 g kod nekog odvjetnika ali ga nisu potpisali jer je moj otac u to vrijeme bio u bolnici i na kraju je to sve ostalo tako kako je. Uglavnom prema stričevim rječima kad bi oni bili taj ugovor predali i potpisali trebali bi platiti porez na neku razliku cijene u nekretninama no pošto nijedan u to vrijeme nije imao te novce jednostavno se odustalo od toga. Uglavnom mi sad to želimo rješiti čim prije pa me zanima koji je najjeftiniji način da se to napravi ?
  17. Moj otac i njegov brat vlasnici su dvije kuće. Jednu su sagradili moji roditelji a drugu moj stric no iz nekog čudnog razloga tata ima udio 1/2 u stričevoj kući a stric 1/2 u očevoj. Moj otac je umro prije mjesec dana te očekujemo ostavinsku raspravu. Ja i majka želimo se odreći oćevog dijela u stričevoj nekretnini a i stric se želi odreči svog djela u našoj nekretnini. Zanima me dali se to može obaviti na ostavinskoj raspravi ili se mora pokrenuti posebni postupak pošto stric nije nasljednik po prvoj liniji te dali se na to treba platit neki porez ?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija