Jump to content

Mare90

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Mare90 objavio

  1. Ima odredba takva. Bitno mi je da nije potrebna solemnizacija, budući da je darovatelj 300 km dalje, poslali bismo Ugovor postom da ovjeri potpis. Hvala!
  2. Mi imamo slucan problem ali majstor je u blokadi, jedino što je dio novaca išao na račun njegove kceri, pa ne znamo jel nju isto možemo utuziti. S tim da imamo poruke i njegovih tzv. majstora da će doci pa možda i njih tužiti, nezz Prijava kaznena je isla samo protiv majstora, jer s njim imamo ugovor, imamo priznanje preko poruka da će novce uplatiti na račun ali ništa od tog.
  3. Poštovani, jeste li nešto poduzeli do sada? Jeste predali kaznenu prijavu u Državno odvjetništvo?
  4. Poštovani, mora li i za darovanje suvlasničkog dijela nekretnine Darovni ugovor biti solemniziran, ili zk sud priznaje i samo ovjeren potpis suvlasnika za upis? lp.
  5. I pitanje, kako se ovjeravaju potpisi kad se šalje za potpis u drugi grad? Potpišem pa se sve u drugom gradu ovjeri ili?
  6. I još pitanje, trebam li podnijeti uz taj Ugovor, nakon što ovjerim potpise kod jB i prijedlog za upis u ZK SUD i platiti biljege? Kako s poreznom, ako ce JB ovjeravati u Splitu budući da je tamo suvlasnik,. a ja i nekretnina smo u Zagrebu?
  7. Pozdrav svima, imam jedan sličan slučaj, oranicu na kojoj su uz mene još 4 suvlasnika, i jedan od njih darovao bi mi svoj suvlasnički dio koji iznosi 4/12. Imam problem sa formulacijom, kako to inače bude.. Suvlasnik je upisan u vlastovnicu pod broj 4. (iako je treće navedeni, ne znam zašto je preskočen broj 2., ide 1. pa 3.) Znam da moram napisati ugovor o darovanju, je li dovoljno da napišem da mi SUVLASNIK KAO DAROVATELJ DARUJE CIJELI SVOJ SUVLASNIČKI DIO NEKRETNINE 1212/ 2 , k.o. OPĆINA - ×××××PA OPIS NEKRETNINE IZ POSJEDOVNICE, KOJI SZ+UVLASNIČKI DIO IZNOSI 4/12, upisanih pod B vlasničkog lista, pod redni broj. 4. Suvlasnički dio: 4/12 IME PREZIME, OIB: 40000000001, ADRESA PREPIŠEM, koji dio dolazi upisaj+n u zemljišnoj knjizi OPćinskog suda u GRADU, ZK ODJEL GRAD, ×××××(ILI TU SADA ONAJ OPIS NEKRETNINE) AKo može pomoć Više manje znam sta bi u ostalim stavkama trebalo staviti. HELP
  8. Poštovani, sklopljen je Ugovor o djelu s jednim izvođačem, međutim, radi preporuka mjera HZJZ sve se predstave otkazuju i moraju se sklapati aneksi. Predstavlja li ta situacija u ovom slučaju višu silu, ako je u ugovoru clausula rebus sic stantibus, i ako je navedena kao izvanredna okolnost, ili postoji li u tom slučaju odgovornost druge strane i naknada štete? Zahvaljujem na odgovoru
  9. Poštovani, trebala bih savete vezano uz porezno rješenje i pisanje žalbe. 24.12. zaprimila sam porezno rješenje kojom mi se za 2021. utvrđuje porez na kuću za odmor temeljem članka 25. Zakona o lokalnim porezima i temeljem Odluke Grada u kojoj se kuća nalazi. Moram još proučiti tu Odluku. Pisat ću žalbu, budući da bi se porez trebao platiti na samo korisni dio površine, a meni je zaračunat za 150 kvadrata, od kojih je ove jeseni završeno 50 ak kvadrata kuće u kojoj se može živjeti, ostalo je u betonu/ šuti itd.. Mene sad zanima postoji li neki rok u nekom Zakonu kojem se mora završiti cijela kuća, i da se porez baš mora platiti na cijelu kuću, mislim financijski mi je teško u nekom roku sve to napravitii, a u zemljišnim knjigama niti u posjedovnici kuća još nije upisana jer se gradi, doduše već 10 ak godina. Dok se gradi, ja sam u drvenoj kučici/ baraki, pored kuće, i tamo ljetujem, i smatram da se na nju ne bi trebao plaćati porez jer nije ni kuća, a i nisu uvjeti za odmor, iako imam i vodu i struju tamo. PITANJA: Mogu li u žalbi pozvati da dođu u izvid, ili da priložim slike, što mi je činiti? Piše u rješenju da žalba ne odgađa izvršenje rješenja, dakle moram platiti, ali u obrazloženju ne piše temeljem čega je to tako? Je li to inače praksa za takva rješenja? Ako mi usvoje žalbu onda se vraćaju uplaćeni novci? Upravna pristojba je 50 kuna, međutim ne piše nikakav račun. Kad nađem na koji račun i kad platim, onda u samoj žalbi prilažem potvrdu o plaćanju tih biljega ili kako? Bojim se da mi ne odbace radi tih gluposti. Čak mi i nije problem plaćati porez ali samo za ovih 50 kvadrata, ali mislila sam da imam rok do 31. 3. po Zakonu da prijavim završetak radova. Moram li ishoditi onda i uporabnu? I za kraj, Zakon mi nije jasan, jer dolje bih se i preselila kad se kuća završi, na to bih se pozvala u žalbi također, pa ne znam zašto su mi nabili taj porez već. Molim Vas odgovore tko zna. Svaki savjet vezano za pisanje žalbe i pozivanje na članke je dobrodošao.
  10. Poštovani, trebao bih jednu informaciju. Ako jedinica regionalne/lokalne samouprave otkupi fotografiju od autora, mora li tog istog autora navoditi kod / ispod objave tih fotografija (na svojim stranicama itd.) Proučavam Zakon o autorskim i srodnim pravima, međutim ne mogu naći konkretan članak vezan za to. Logično mi je da da, budućid a nisu kupljena sva autorska prava, ali nema pravni temelj. Zahvaljujem unaprijed na odgovoru. lp
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija