Jump to content

Luda Mama

Korisnik
  • Broj objava

    27
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

918 pregleda profila
  • Mxm

  1. Poštovani i dragi ljudi, unaprijed zahvaljujem svima koji će naći za shodno dati koji savjet što i kako dalje. Dakle.... 1985. godine moj punac je podnio zahtjev za izgradnju kuće u jednom selu. Dobio je odobrenje o gradnji pod određenim uvjetima i sazidao prizemlje kuće. Iako bez vode i struje, u kući se povremeno živjelo i ista se pomalo nadograđivala. Ipak, rat i skora smrt nesretnog punca prekinuli daljnju izgradnju i kuća ostala bez krova, bez vode i struje. Uslijedila je ostavinska rasprava, po kojoj su tri sina i udovica dobili vlasništvo nad kućom u jednakim udjelima. Uskoro se mlađa dva sina odriču vlasništva u korist majke, a ona 3/4 kuće daruje - svom najstarijem sinu. Objekt nije ni legaliziran, ni upisan, postoji tek ovjera ugovora o darovanju kod javnoga bilježnika. Nakon što se sin-vlasnik kuće predomislio i odlučio ustupiti kuću jednom od braće (koji je ujedno i moj suprug), krenuli smo s legalizacijom objekta. Pri tom smo došli do saznanja kako je cijelo vrijeme građevina vođena na pogrešnoj čestici: otac/punac je jednostavno izgradio kuću na drugom mjestu, a ne na onom za koje mu je svojedobno izdano uvjerenje o gradnji. U svim kasnijim dokumentima (o nasljeđivanju i darovanju) jednostavno je prepisivan isti broj čestice, iako je kuća počivala - na drugom. Došao je trenutak da suprug službeno preuzme vlasništvo nad nekretninom i upiše se kao vlasnik. Planiramo kod bilježnika s bratom, koji nekretninu ustupa, potpisati ugovor o darovanju. Pitanje koje me muči jest: kako brat može dokazati svoje vlasništvo nad nekretninom? Nema je u zemljišnim knjigama, jedino što ima, to je ugovor o darovanju u kojem je nekretnina upisana - na drugoj katastarskoj čestici. Još jednom od srca zahvaljujem! Srdačno, Luda Mama
  2. Dragi ljudi, molim za jedno pojašnjenje i savjet. Kod legalizacije potkrovlja zgrade, naišla sam na jedan problem. Naime, nije mi moguće uknjižiti se kao vlasnik jer grad, koji je u međuvremenu kupio stan u zgradi, polaže pravo na dio potkrovlja kao zajedničkih prostorija. Na najvišem katu ima ukupno 6 stanova i svi koriste potkrovlje. Neki su se uknjižili kao vlasnici bez problema jer u to vrijeme Grad nije bio vlasnik stana. Svaki stan na najgornjem katu ima svoj dio potkrovlja, na koji nije moguće pristupiti nego isključivo kroz stan. Ja sam u potkrovlju napravila sobe i kupaonicu, te se moj stan sad vodi kao dvoetažan. Grad je uložio prigovor na uknjižbu na moje ime i pokrenut je postupak pred općinskim sudom. Izašla je ekipa za procjenu i nedavno sam dobila sudsko rješenje po kojem se mogu uknjižiti kao vlasnik. Na to je rješenje Grad uložio prigovor te pokrenuo tužbu zbog uzurpacije njihova vlasništva. Ima li netko savjet što je najpametnije učiniti: ustrajati na postupku ili predložiti nagodbu? Kakvi su izgleda da Grad uistinu dobije pravo na korištenje dijela nekretnine do kojega nema pristup, osim kroz moj stan? Napominjem kako su svi ostali vlasnici suglasni s upisom, budući da prostorije koristimo 35 godina. Hvala unaprijed na bilo kojem mišljenju.
  3. Poštovani, tema je vječna, ali molim mišljenje na osnovu važećih propisa. Naime, došavši na dio naše lijepe obale, bila sam neugodno iznenađena primijetivši kako obala koja se prostire ispod šetnice, postaje nedostupna. Naime, dosta dug dio obale je nepristupačan u dijelu na kojem su izgrađene vile oko kojih je uređena vegetacija (vrlo lijepe okućnice), ali i ograde koje pristup moru čine nemogućim. Ovime su vlasnici nekretnine dobili zapravo i privatni komadić obale. Uvidom u prostorni plan lokalne zajednice naišla sam na otvorenu mogućnost da vlasnici vila uz more urede plažu ispred nekretnine, ako time ne narušavaju šetnicu. Istina, šetnica je slobodna, ali zidovi, ograde i gusta vegetacija i sam pogled na dio uz obalu čine nemogućim. Po mojem poimanju stvari, radi se o uzurpaciji javnoga dobra. Jesam li u pravu? Zahvaljujem na pojašnjenju. Lp
  4. Poštovani Legalisi, molim vas za odgovor. Imam užasnog predstavnika stanara u zgradi punoj umirovljenika. Nekih većih problema zaista nema - tu i tamo naiđe kakav malo mlađi i bučniji podstanar - ali zaista ništa strašno. Ipak, naša Ovlaštena Osoba voli izigravati pred penzićima nekog Supermana, te je danas najavio kako će zbog 'nekulturnih stanara' postaviti nadzornu kameru. Pretpostavljam da će se instalirati iznad ulaznih vrata, kako se ne bi lupalo istima (?!). Zaista nikakve veće štete nije bilo i - budući da je i inače osoba koja gura nos svugdje, otključava tuđe poštanske sandučiće i sl - nikako mi se ne sviđa da izvrši svoj naum. Na koji ga se način u tome može spriječiti? Unaprijed zahvaljujem!
  5. Poštovani, malo sam čitala Zakon o službenicima i namještenicima, pa me zanima ovo: već sam otvarala temu jer me zanimala pravna težina prekoračenja rokova kod provedbe natječaja za prijam u službu u jednom gradu. Što je s prijamom u službu na ODREĐENO vrijeme (ne radi se o prijmu vježbenika)? Naime, konkretni je oglas raspisan za rad na 6 mj. s mogućnosti produženja na 12 mj. Prema Zakonu o službenicima, za takva se radna mjesta ne provodi natječaj. U mom konkretnom slučaju, radilo se o OGLASU objavljenom na web-stranicama dotičnog grada i Zavoda za zapošljavanje. Tekst oglasa (pa tako i uvjeti i potrebna dokumentacija, te najava testiranja i usmenog intervjua) istovjetan je bilo kojem drugom natječaju raspisanom za prijam na neodređeno vrijeme. Može li mi netko s više iskustva objasniti zašto bi lokalna jedinica raspisivala oglas s takvim sadržajem za prijem službenika na određeno vrijeme, ako za to nema zakonske potrebe? Unaprijed zahvaljujem.
  6. Hvala. U Zakonu o službenicima i namještenicima navedeno je kako se provjera znanja i sposobnosti mora najaviti najmanje pet dana prije održavanja. Bumo videli...
  7. Hvala, hetta. Za propis ne znam, u natječaju je navedeno tih 5 dana. Pratim situaciju, pavidim dapropusta ima ikod drugih natječaja. U slučaju da kasne, ali da svejedno objave poziv na testiranje, mogu li se žaliti?
  8. Hvala. Znam kako je moguće da se ne izabere niti jedan kandidat. Mene brinu rokovi. Ako se sutra (8.1.) objavi poziv na testiranje u petak (što je zadnji mogući dan, budući da se do ponedjeljka 15.01. mora izabrati kandidat (ili poništiti cjelokupnu proceduru), jesmo li već zašli u neregularnost jer je prema natječaju nužno da objava mora biti 5 dana prije testiranja? Ne želim čekati petak, odraditi pismeni i usmeni dio, mozda cak i biti primljena, pa da mi se objavi kako je netko uložio prigovor i kako se poništava cijeli natječaj. Osim toga, želim i sama znati koliko se ozbiljno sve odrađuje i prigovoriti procijenim li da cijela stvar nije na nužnom nivou.
  9. Poštovani i dragi Legalisi, molim za one koji imaju vremena, volje i znanja, da me upute u kojem bih smjeru mogla dalje djelovati. Prijavila sam se na natječaj jedne lokalne samouprave za posao na određeno vrijeme. Budući da mi je dokumentacija potpuna i poslana u roku, te da nisam primila nikakvu obavijest o neudovoljavanju formalnim kriterijima, smatram se kandidatom za mjesto. 15.1. ističe 60 dana od roka za podnošenje prijava, što je krajnji rok za objavu primljenih kandidata, a još uvijek nije objavljen termin pisanoga testiranja, koji bi trebao biti objavljen najkasnije 5 dana ranije. Budući da stranački kandidat ne postoji, vrlo je vjerojatno da će se cijela stvar poništiti. Ako se ipak objavi poziv na testiranje, ulazimo li svi zajedno u neregularnu proceduru, koja bi se lako mogla poništiti? Ne bih htjela biti dijelom putujućeg cirkusa. Unaprijed zahvaljujem.
  10. Hvala na savjetu, ali ne želimo kupiti, već preuzeti kuću koja propada, a koju je počeo graditi moj pokojni svekar. Ne bojimo se troškova, samo želimo sve napraviti kako treba, pa me zanima otkuda da krenemo.
  11. Iskreno, ne znam. Tražeći po na internetu dostupnim zemljišnim knjigama, nismo našli ništa. Kuća je na ruralnom području, na kojem su čestice usitnjene i u vlasništvu većeg broja ljudi. Papira nema.
  12. Poštovani i dragi Legalisti, molim vas za savjet. Suprug želi od brata preuzeti (bez plaćanja) nedovršenu, nelegaliziranu kuću, koja je bila dijelom njihova zajedničkog nasljedstva, ali je prije 20 godina ustupio tom istom bratu. Što treba napraviti prvo: legalizirati objekt ili ugovoriti prijenos vlasništva ili nešto treće? Hvala na odgovoru.
  13. Hvala na savjetu. Ukuona cifra je veća, a ja sam umjesto mjesečno plaćala račune kvartalno i više ne znam što je plaćeno. Ne bih željela izbjeći plaćanje, već im želim ponuditi kako ću platiti sve unutar mjesec dana, jer mi je rok od 8 dana prekratak, a oni bi odmah išli s tužbom. A za to bi mi informacija o tome jesu li računi u zastari bila dobrodošla. Zaista ne znam zašto nisu poslali prije, ovo je smiješno...Prema tome, znate li koji je status ovih potraživanja, molim odgovorite. Hvala.
  14. Poštovani i dragi Legalisi, molim vas da mi odgovorite nakon koliko zastarijeva dug prema tvrtki koja čisti stubište zgrade, s kojom imamo potpisan ugovor kao zgrada, te svaki mjesec dolazi na naplatu naknada od 25,00 kuna? Pitam jer mi je došla nenadano opomena pred tužbu za nekoliko neplaćenih računa iz 2013. i 2014. godine, za koje prije nisam dobila nikakvu opomenu, te nisam ni znala da postoje. Nije mi toliko problem same glavnice, već me brinu kamate... Hvala unaprijed na pomoći.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija