Jump to content

josephwolf

Korisnik
  • Broj objava

    16
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je josephwolf objavio

  1. Poštovani MATRIX, zahvaljujem na detaljnom i opsežnom odgovoru! Sve najbolje! Wolf
  2. Može li pojašnjenje! Dakle ugovor o darivanju vrijedi i bez javnobilježničke ovjere, a što je sa porezom, baka - unuka relacije podilježe ili ne plaćanju poreza?? Pa suludo je da novac od štednje, dakle plaća koje su ostvarivane zadnjih 50 godine i na koje je po automatizmu uziman porez sad opet bude oporezovan a prenosi se na mlađu članicu obitelji!?? Zahvaljujem na ogdovoru!
  3. Poštovani, baka unuci ( mojoj supruzi) želi darovati veći iznos novca. Baka ima dvoje djece, ali ne želi da nitko od njih to zna. Pošto je moja supruga dosta brinula o baki, za razliku od njene djece koja je nisu zadnjih pet godina obišla. Baka želi dati novce ovako, podići sa računa i dati, bez ugovora o darivanju,.. Dali se to može napraviti sa pravne strane (porijeklo novca) te ako se složi ugovor, treba li ga ovjeriti kod javnog bilježnika i platiti porez na dar (pošto je novac od ušteđevine koja se dugo godina skupljala, pa je porez plaćen kroz svaku plaću od koje je izuzet štedni ulog). Ako se na komad papira napiše : ja (OIB) darujem mojoj unuci (OIB) iznos xxx eura, te obje strane potpišu, smatra li se to urednom potvrdom??!! Zahvaljujem!
  4. Poštovani! Osoba, član uže obitelji zaposlenik je u poreznoj upravi u jednom našem gradu na obali. Ja živim već deset godina u Zagrebu, tu sam i prijavljen, imam stan. Od treće osobe sam čuo točne podatke o stanju mojih bankovnih računa, redovnih prihoda te honorarnih prihoda, a treća osoba je u dosta dobrim odnosima sa spomenutim zaposlenikom porezne uprave. Pošto nemam nikakvih materijalnih dokaza, osim toga što sam čuo, a iz toga je sasvim izvjesno tko je izvor podataka, što mogu učiniti da se zaštitim takvih neugodnih događaja? Pala mi je na pamet prijava poreznoj, anonimna, ali kako, što, komu, pošto nemam nikakve dokaze??? Zahvaljujem!
  5. Dakle, to nije jedina imovina, darivanje nije izvršeno u posljednjoj godini života već prije 5 godina a baka je živa i zdrava. Pravno gledano ima li kakve veze nasljednica - nenasljednica kad je riječ o daru, a osoba može darovivati svoju imovinu kome hoće? Može li se ući uopće u stanje na računu unuke, konkretno moje žene, ukoliko njena majka, kći njene bake poželi provjeriti stanje računa svoje kćeri, moje žene?
  6. Poštovani forumaši, stručnjaci za pravo! Neznam ima li slična tema, ali radi se o sljedećem: Osoba A pokloni osobi B novac, pri čemu su A i B u krvnom srodstvu, no nisu u odnosu roditelj - dijete! Novčana sredstva su na bankovnom računu. Nedaj Bože u smrtnom slučaju osobe A, imaju li djeca osobe A pravo na taj novac te mogu li uopće putem odvjetnika ili sl. saznati da on postoji? Konkretno, baka unuci sa svog oročenja prebaci novac na unukino oročenje. mogže li roditelj, dakle dijete osobe koja je taj novac dala tražiti svoj nužni dio ili nešto slično. Imaju li sud ili odvjetnici mogućnost na npr. ostavinskoj raspravi tražiti stanje bankovnih računa unuke? Zahvaljujem na odgovoru i objašnjenju! Srdačan pozdrav!
  7. Poštovani Rubens, Dakle NE treba mi nikakva suglasnost??!!! Možete li mi reći koja je procedura što se pravnih stvari tiče? Podnesem zahtjev na vodovodu? Zahvaljujem!
  8. Poštovani pravnici! Živim u zgradi sa 11 stanova od kojih su nekolicina iznajmljeni. Potrošnja hladne vode se plaća prema stanju zajedničkog vodomjera (za cijelu zgradu), po broju prijavljenih stanara u cijeloj zgradi. Zadnji račun za razdoblje od kraja 7. do kraja 8. mjeseca više od puta je veći nego je to uobičajeno! Na upit, predstavnik stanara rekao je kako nam je svima došao uvećan račun radi kvara koji je nastao pri mjenjanju vodomjera, te je on (predstavnik) priložio žalbu na vodoopskrbu, na koju je danas stiglo riješenje u kojem piše da je vodomjer mjenjao neki "naš" (zgradin vodoinstalater), te kako predstavnik stanara nije bio prisutan pri zamjeni vodomjera, te stoga moramo platiti račun. Neovisno o ovome, već više od dvije godine pokušavam razgovarati sa predstavnikom o ugradnji vlastitog vodomjera jer sam siguran da ne potrošim ni upola vode koliko platim, ali on to kategorički odbija i govori da mi je za to potreban pristanak više od polovice stanara, što (on zna) neću nikada imati. Sad vas, stručnjake za pravo molim da mi pomognete savjetom. Što da radim po jednom i drugom pitanju? Jesam li dužan sam platiti ovaj račun, te kako uvesti vodomjer i konačno vodu plaćati po potrošnji, unatoč apsolutnom kočenju predstavnika stanara?! Svima zahvaljujem na odgovorima i pomoći! Srdačan pozdrav! Joseph Wolf
  9. Hvala svima na odgovoru! za G-man-a ma vlasnika nikad nema i boli ga određena stvar, zvao sam ga ali njemu je to isto kao da je poslje utorka srijeda, ono, a joj baš mi je žao, to nije lijepo..
  10. Poštovani ! Neznam spada li ova tema ovdje, ako ne molim vas da me upozorite! Stvar je sljedeća, stan iznad mog, vlasnik angažirao nekog poznanika da mu u fušu uredi stan, on mu malo pripomagao, sad meni curi voda sa plafona! Kome prijaviti i kako "majstora" i vlasnika?! Zahvaljujem!
  11. Problem nije u baki nego u vama, i uopće nije pravne prirode pa prema tome nije takav niti ovaj odgovor. Ovo ste točno rekli!!! Ma samo me zanimalo to njihovo "pravo" jer unatoč zabrani dolaze u moj stan, za kojeg nisu dali ni kunu, mješaju se u naš život silom i jednostavno mi je dosta toga!
  12. Poštovani! Zanima me pravna narav sljedeće stvari, naime baba veoma loše utječe na naše djete, zlonamjerno se petlja u obiteljske obnose i neprekidno rovari i pokušava napraviti incidente, stoga me zanima kako da je zakonski spriječim da viđa unuka? P.s. Nije joj stalo nimalo do unuka nego do toga da nam uništi brak. Inače živimo na različitim adresama. Zahvaljujem!
  13. promjena prezimena je također promjena imena, jer se ime sastoji od imena i prezimena, zarne?!A što se tiče nasljeđivanja, dali netko tko promjeni prezime ulazi u nasljeđe skupa sa braćom koja nose staro (prvobitno prezime)? LP
  14. Zahvaljujem na opsežnom odgovoru! Samo još da pitam, aneks se radi kod odvjetnika?
  15. Poštovani G-man! Zahvaljujem na odgovoru, što se tiče ugovora, mislio sam dali treba napraviti neki aneks da se vidi da je isti vlasnik i prije i poslije promjene prezimena ili treba nešto drugo? Ovo što ste mi napisali o Gradskom uredu gdje se podnosi zahtjev, to je CZSS, sud, neki poseban Ured? Nisam razumio. Zahvaljujem!
  16. Poštovani!Novi sam član vašeg foruma i tu sam jer mi treba pomoć!Naime ja i supruga imamo sina (2 godine), u braku smo isto toliko te ja imam stan. Svi članovi obitelji imaju moje prezime, sin po rođenji, supruga nakon vjenčanja. Zbog zla koje mi je otac, čije prezime nosim, cijelog života činio, supruga, ja i sin želimo promijeniti prezime u prezime mog djeda po majci. Sad me zanima kakav je pravni postupak promjene prezimena svih članova obitelji, naravno supruga i ja smo složni 100 %! Kako peomjeniti prezime djetetu, kako promjeniti vjenčani list i ugovor o kupnji stana!?Najlijepše Vam hvala na odgovoru!!!Živi i veseli bili!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija