Jump to content

Glib

Korisnik
  • Broj objava

    106
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. inače odgovor na pitanje iz posta je slijedeći: alimentacija pripada djetetu, a uplaćuje se osobi kojoj je dijete povjereno, koliko se čini u vašem slučaju majci. Dakle, i pogotovo ako imate pravomoćnu sudsku odluku o tome, dužni ste uplaćivati alimentaciju. (bez obzira s kime dijete provodi više vremena) drugo je pitanje želite li to mijenjati i na koji način.
  2. ostaje vam i mogućnost da uz obrazloženje sudu, zatražite da se dijete povjeri Vama tj ocu, uz maksimalno izlaženje u susret kod viđanja sa majkom. Za alimentaciju koju bi dijete dobivalo predložite sudu da se priznaju troškovi koje bivša supruga ima dok je dijete kod nje. Promislite i o ovakvom prijedlogu. Je li primjenjiv u Vašoj situaciji? Što kaže Vaš odvjetnik i na kraju popričajte sa bivšom suprugom. Naravno sve skupa mora postojati konsenzus Vaše unutar obitelji.
  3. Ako Vaša supruga pridonosi uzdržavanju djeteta, a to izgleda niste negirali, onda za uzdržavanog člana obitelji, tj. dijete ima pravo koristiti polovicu olakšice. Za jedno dijete mislim da je to polovica od koeficijenta 0,5 neoporezivog dijela plaće. Odnosno, čini mi se iz navedenog da do sada niste to Vi koristili, pa onda Vi na to imate pravo. Ponesite svoj PK obrazac, koji predignete u firmi, ponesite ga u poreznu, zajedno sa pravomoćnim rješenjem suda o razvodu, MBG djeteta, MBG supruge (najbolje vjenčani list) ispunite formular i oni će Vam promijeniti podatke. Podaci se mogu mijenjati za do 15 dana u natrag. Ili zamolite suprugu da ona to uradi za Vas, ako je dijete njoj na olakšici, jer joj ne trebaju nikakvi papiri. Isto tako, supruga, ako želi, može Vam prepustiti cijelu olakšicu ako se tako dogovorite, ili Vi njoj.
  4. Dakle, gospođa je slobodna promijeniti svoje prezime u bilo koje, bilo kada čak i u identično prezime Vašemu, a da ne bude Vaše nego njeno. Npr u tel. imeniku RH imate cca 12000 Horvata... No to su cijenjena gospoda i gospđe već objasnili, ovo je samo zorni primjer.
  5. Kako bi bilo da se Vas odrekne cjelokupna obitelj ako npr. skrivite prometnu nesreću, jer ste vozili 10 Km više od dopuštenog? (ovo je npr. prekršaj ili kazneno djelo zavisi od uvjeta za razliku od Vašeg slučaja) Što ako Vaša kćer počne pušiti ili ne daj Bože nešto gore? Hoćete li se i nje odreći preko novina ili interneta? Ako imate neki ozbiljni razlog za razvod onda se razvedite, i tako možete kćeri dati za primjer kako izgleda stabilna obitelj i kako treba postupati ozbiljni punoljetnik. I inače, ako Vam je kćer bitna, statistički biti će dodijeljena majci na suživot, dakle u pitanju je Vaš ego. A ako bih htio pomoći onda bih rekao da se neke drage ljude prihvaća sa svim prednostima i manama kakvi jesu, na kraju kavi ste i Vi bili i jeste. Ali čini se da ste postali veći pop od Pape. Nek se prvi baci kamenom tko nije ništa skrivio. A za ugođaj razvoda uvijek imate vremena. haug
  6. Dok se s jedne strane svi zaklinju u dobrobit djece, a sa druge strane imamo učestale pojave kakve su opisane na ovom portalu/temi stvari će jako sporo ići na bolje. Koliko je zaposlenih izgubilo svoj posao zbog neodgovarajućeg obavljanja i zanemarivanja istog ili kršenja zakona/prava djece? Zar treba da se roditelji međusobno tužakaju i zatrpavaju sudove i međusobno stvaraju loše odnose (što sigurno nije najbolje za djecu) kada se dosta, ako ne i sve može riješiti ispravnim i pravovremenim postupanjem centra, suda, pravobraniteljstva i policije? Sve to iscrpljuje i državu i roditelje, a što je najgore i djecu. Zar ne bi bilo stvarno bolje da se i obavi postupak mirenja i/ili bračnog savjetovanja, možda bi se tu i tamo smirile strasti u pokojoj obitelji. Tamo gdje ne bi, možda bi bilo jednostavnije nastaviti poslijebračni život na dobrobit djece. U pojedinim stavkama ne samo što zakon nije odgovarajući, nego je možda još veći problem što se ne provodi. Kao što je netko već napisao treba imati sreće da se naiđe na entuzijaste u centrima, sudovima i policiji. A čini mi se da to nije stvar koja bi trebala ovisiti o sreći nego o ispravnim i pravovremenim procjenama i odlukama stručnjaka!
  7. Meni primjerice proces mirenja i posredovanja pri razvodu braka je trajao ukupno, jednokratno, maksimalno 60 minuta. Od tima bila je prisutna samo socijalna radnica. Koja je izgleda uspjela napraviti i psihološku i pravnu procjenu situacije i ujedno je vjerovatno u tih istih 6o minuta uspjela napraviti terenski uvid u stambene uvjete kod oca i majke odvojeno na dvije adrese. Isto tako kao da smo ostavljeni da "koljemo" jedno drugo (što naravno nisam napravio po savjetu odvjetnice koja mi je rekla da svi očevi na centru spadaju u grupu koja želi napakostiti bivšoj, jer ga je ostavila), jer nakon izjave supruge da je bila u vezi tijekom braka (više mjeseci) nije postavila niti jedno pitanje vezano za to (valjda sam ja to trebao raditi) kao npr. u koje vrijeme se to događalo i gdje i koliko je to trajalo. Kao i je li dijete tome prisustvovalo možda. Ali je zato ušlo u zapisnik kad je dijete bilo dojenče da je otac previše radio i bio manje prisutan kod djeteta, a slijedeće godine nisu ušle u zapisnik. Slučajno je ušla u zapisnik konstatacija da otac dimi, ali ne i izrečena ista konstatacija za mamu. Prema obiteljskom zakonu trebalo je pokušati otkloniti bračne razmirice i upoznati nas sa pravnim i psihosocijalnim posljedicama razvoda braka što naravno nije učinjeno, već je samo konstatirano da su razlike u braku nepomirljive u ime pravnika i psihologa kojih nije bilo. Na mišljenja naravno nema prava žalbe, a niti načina da neka od stranaka uvede nešto u zapisnik što ne odgovara istini. I takav po meni važan papir odlazi na sud temeljem kojeg će sudac odlučivati što je za dijete bolje, a prema procjenama roditeljskih sposobnosti. Ili nešto tu ne valja ili bih ja volio raditi na takvom radnom mjestu da me netko plaća bez da snosim bilo kakve odgovornosti niti da se držim zakona. Možda je ovo razlog da pored žive majke, koja nije evidentirana narkomanka, kronični evidentirani alkoholičar i prostitutka nisam zatražio povjeravnje djeteta sebi. S obzirom na koji se Czss sve odnosi mogu biti sretan što sam u prilici redovito viđati dijete, jer drugi to ne uspijevaju godinama niti nakon odluke Suda koja uključuje i nadzor. Što ne znači kad premila buduća bivša dobije pečat pravomoćnosti situacija neće izmaći kontroli. Tako sada brojim sekunde do neke djetetove godine kada će netko možda i upitati dijete s kime i gdje želi živjeti. Pa ako to onda ne budem ja, znat ću da je to u nekoj mjeri do mene, barem u onoj u kojoj sam mogao utjecati u nekoliko sati tjedno provedenih sa svojim djetetom. Usrećeni Tata.
  8. minimalna plaća određuje se prema stručnoj spremi, a ne prema funkciji koja se obavlja, pa predpostavljam da je Vaš bovši suprug prijavljen na minimalcu. Međutim, svaki vlasnik tvrtke ima za pravo sebi isplaćivati akontacije dobiti i dobit firme. Ponekad ima mogućnosti umjesto naplate dobiti i u komepaziju robe i bonova u trgovinama tehničkom robom i prehrambenim artiklima. Pogledajte možete li ovdje naći puta za naći rješenje vezano za visinu alimentaije. U tome slučaju bi alimentacija trebala biti određena postotno na sva primanja koja se zabilježe po njegovom matičnom broju pri poreznoj upravi. Najbolje da konzultirate nekog odvjetnka, a možda netko od kolega sa foruma bude imao neko praktično rješenje.
  9. Ej, Darda. Nemoj nas plašiti. Gledaj malo i sa druge strane. Narast će djeca, bit će to ljudi. Ljudine. To treba vidjet!!! Bit će i lijepih trenutaka. Na kraju krajeva, kako bismo lijepo cijenili kad ne bi bilo ružnog. Drži se, ne moraš pomirit s time, ali živi s time. I zasjat će sunce. Ajde, polako, dan po dan, najteže je na početku. A znaju djeca uvijek tko se iskreno brine za njih. Shvate pilići sve.
  10. Pridružujem se Vašoj inicijativi, ali i dodajem inicijativu da postojeći zakon profukcionira u potpunosti ili da se promijeni. Naime, Centar NE provjerava tko je podobniji roditelj za dodjeljivanje roditelja na suživot već je to po deafoltu majka. Ako tata želi biti sa svojim djetetom onda bi morao doslovno blatiti majku pred Centrom, jer Centar ispituje samo koje su negativnosti kod tate, a ne i koje su pozitivne strane tate. Nadalje, Mišljenje koje Centar kreira, u mome slučaju rezultat su 45 minutnog razgovora sa socijalnom radnicom na kojem nije bilo psihologa niti pravnika, a u Mišljenje nije ušlo ništa što bi meni išlo u korist. Isto tako posredvanje je bilo samo jednom, a na samo mišljenje nema se prava na žalbu, niti suglašavanja potpisom. By the way gospođa se naziva teamom??? Ovo je samo dio moga problema sa Centrom, a papir koji je Centar izdao pratiti će me čitav život, a da ne spominjem da u njemu sa strane druge strane najblaže rečeno ima neistina koje su ušle u zapisnik, a moje objekcije na to nisu ušle. Isto tako istine koje nisu odgovarale majci nisu ušle u zapisnik... Koliko vidim i drugi imaju problema sa istim zakonom ili provođenjem istog ili institucijama koje ga provode (Centar). Kao prvo i dalje sporost pravosuđa, neuručivanje poziva, neisplata alimentacija, neviđanja djeteta sa obe strane. Ili da onaj roditelj kome je dijete dodijeljeno to opstruira, ili roditelj koji ne živi sa djetetom ne viđa dijete.... I sad je najednom cigretiranje najbitnije u uvom dijelu. Napominjem još jednom da pojave ove ovisnosti ima i u domovima nerazvedenih i da bi i na to isti trebalo obratiti pažnju i strah me iskreno da sve ne postane lov na vještice. Jer, naime, i ovu populaciju bi po istom zakonu ili Vašem cijenjenom prijedlogu trebalo provjeravati, a već sad ljudi koji rade na postojećoj problemaici nisu ekipirani, motivirani itd. (čast iznimkama). Stoga, bilo kakve intervencije u ovaj zakon ili procedure trebaju obuhvatiti cjelokupno stanje, a ne samo cigaretiranje. Da ne govorim o tome da je previše toga ostavljeno bivšim supružnicima na dogovor, van viđanja i alimentacije, a da su se bivši supružnici mogli dogovarati najčešće možda ne bi dolazilo do razvoda. U ostalom, sama teta u Centru je rekla da razgovor ne služi tome da mi promislimo o razvodu nego o tome kako će biti najbolje za dijete. A postupak se zove Posredovanje u razvodu braka čiji je dio i postupak mirenja i procjena sposobnosti roditelja. Na žalost same ustanove, ništa od toga nije učinjeno, niti posredovanje, niti nešto što bi bilo najbolje za dijete... A na moje inzistiranje da se iz istih zakona prepiše i pokažete nam svima što piše o neplaćanju alimentacije, mirenju prije razvoda braka, procjene sposobnosti svakog roditelja pojedinačno, detaljnih dogovora što se događa sa djetetom nakon razvoda, ne znam zašto nije prepisano. A bilo bi interesantno i to uvrstiti uz duhanske proizvode.....
  11. možda sam se loše izrazio, ZA potpuno uklanjanje cigarete iz dječijeg života. Ali ako ćemo to zakonski raditi, onda isključivo u paketu sa svime što sam nabrojio u postu prije kako bi dijete bilo zaštićeno i od ostalih perverzija roditelja, a ne samo dimljenja. Za ugodan razvod i odlično zdravlje... PS. Kad uhvatite vremena, molim, dajte nam malo citata i o plaćanju uzdržavanja djeteta i viđanju roditelja koji nije sa djetetom, sigurno i tu ima zanimljivih rješenja po mome sudu barem jednako bitnih za dijete, a većina postova ovdje se odnosi na takve teme....
  12. Može, za cigarete i dimljenje dalje od djece!!! Bi li nekog bilo briga ili nekom zanimljivo da iz tog istog ili sličnog zakona prenese sve odredbe i procedure vezane za dodjeljivanje djece na skrb (odgoj i suživot), plaćanje alimentacija, psihičko i fizičko maltretiranje djece, branjenje viđanja drugom roditelju, neposjećivanja djece i slične "sitnice" o kojima raspravljamo godinama i njihovu primjenu tj. sva dječija prava. Ili barem ovo što je do sada napisano u našim zakonima da se provodi na profesionalan način u razumnim rokovima sa motiviranim i ekipiranim kadrovima. (opet ograda čast iznimkama) od Centara do Sudova i natrag. Pa bi moja želja bila da se sve skupa popravi, a ne da se dobije dodatak zakonu da se ne smije dimit pokraj djeteta koje ne možeš viđat 5 godina. Ili još bolje da majka kad ostavi dijete na čuvanje ovisnici onda dobije packu po prstima i to je ok, al ako recimo tata dimi -crveni karton. I praktično pitanje; šta ako pušač dimi vani, a ne u kući, a mama pije vani i dođe kući. Ipak je razlika. Ili nije? Ma sve je katastrofa. Što ako jedan od roditelja ne vozi dijete u dječijoj sjedalici? Jel to isto, gore ili bolje od dimljenja? Na kraju će se steći dojam da su cigarete najveći problem, dok u zbilji često treba jahanja dok se dođe do situacije da se dijete zagađuje dimom cigarete. E da kad sam se toliko raspisao, problem sa cigaretama sigurno ne spada samo kod rastavljenih, jer i oni u bračnim vodama sa djecom često imaju iste navike, pa predlažem izvanredne, nenajavljene kontrole u oko cca 200.000 kućanstava koje će provoditi Centar, dva puta tjedno. Pa onda kad se ustanovi da oba roditelja dime da se dijete (ako nemaju rodbine) smjesti u dom.... A ispred rodilišta majke u bolničkim ogrtačima mirno puše i dalje.... Jer naravno u bolničkom krugu u trafikama imate za kupiti cigareta, jeste li znali? A nije li licemjerno od Države govoriti o štetnosti cigareta, i prodavati ih istovremeno. I to na mjestima koja su u blizini škola, vrtića, fakulteta... I govoriti koliko to ubija i koliko košta liječenje, a zarađivati na prodaji i davati poticaje na uzgoj duhana. Mislim, kad policija vidi urokanog narkomana onda ga pita gdje je dealer i pusti ga... Spale se nasadi trave, maka, unište labolatoriji... A alkoholizam u obitelji? Psihički poremećaji o kojima bigfoot govori, manji i veći? U redu je imam pancirku.
  13. Što prije zaboravite kako i zašto se dogodilo i okrenete se budućnosti te na rješavanje situacije oko djece i samoga sebe to bolje po dijecu i Vas osobno. Neće biti lako, ali je istinito. Na žalost, govorim iz vlastitog iskustva. A majka kakva jest jest, i prokazivanje toga može mislim imati samo privremenu zadovoljštinu koja dugoročno ne vjerujem da može pomoći djeci. Djeca će to vidjeti ili neće i sama će odlučiti o tome kad bude vrijeme.
  14. Ovdje sam se htio osvrnuti na obitelj, i zaštitnike obitelji koji bi trebali djelovati kao pravni regulator kad je obitelj u krizi ili raspadu i zaštiti djecu, one kojima je zaštita najpotrebnija. Najviše zato jer djecu nitko i ništa ne pita, svi nešto predpostavljaju... A zakoni koji postoje se ne provode iz različitih razloga. Opet ću se ograditi sa mogućnošću postojanja časnih iznimaka. A diskutirati možemo i o odgoju koji je još manje dokaziv pred trećim osobama, gdje je moguća svakakva manipulacija djecom, koja je apsolutno nezdrava ovaj put psihički, a gotovo nikako dokaziva. Možemo diskutirati o pusenju, ali se bojim da situacija koju svako dijete proživljava u najidealnijem razvodu braka mnogo više šteti djetetu od cigare. Kada tu ubacimo sabotiranja bivših bračnih partnera i "evaluacije" stabilnosti i mišljenja Centra, pa sve ostale postove o neplaćenim alimentacijama, automatskim dodjeljivanim očinstvima, nedozvoljavanja viđanja djece i procese koji traju godinama.... Sve to donosi jedan poseban "mir" i onome koji je možda i bio stabilan u trenutku razvoda. Dimio ne dimio. Lights ili cigare. Neka se riješe u teoriji i praksi prvo egzistencijalna pitanja djece, a onda ćemo pušače u bolnice i na ulice ako treba. A ako se trebam izjasniti o pušenju, onda nisam za to da se #### prisutnosti djece, ali ni pije, niti brzo vozi, niti psuje, da se otvaraju vrata starijima, da se pozdravlja na ulici, da se ne krade....
  15. Ajmo mi riješiti prvo da ovo što imamo funkcionira. Da se u Centru pojavi tim od tri tete, a ne jedna kao meni, da svaki put Centar provjeri jesu li oba roitelja sposobni i u kojoj mjeri za povjeravanje djeteta, a ne po definiciji da majka bude ta koja dijete dobiva fumala ne fumala, cigarete ili ko zna što ili čije za vrijeme dok je dijete u blizini!!! A onda kada to bude funkcioniralo neka funkcionira i to sa cigaretama. Naše dijete sada nema pravo da ga njegov otac tj. ja odvedem na šišanje iako se cijela priča zove zajednička skrb. A vi se tu dirinčite o pušenju. Ne rade ljudi posao na dobrobit djece (čast iznimkama) nego da ga odrade i to loše. A ako je pušenje štetno koliko jest neka se zabrani prodaja cigareta! Ali to je druga tema. I oprostite ako je meni bitnije da viđam dijete i da spava kod mene i da mislim da su to njegova veća i bitnija prava nego jel netko dimi kraj njega. Kada se to netko uvjeri onda će shvatiti da je i otac/roditelj koji je brižan, a dimi puno, puno korisniji nego zabrana pristupa takvom roditelju u smislu djetetove zaštite. A sad me razapnite!!!!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija