Jump to content

sunčicaa23

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Bok. Završila sam pravni fakultet (5godina). Htjela bih odraditi vježbeništvo u odvjetničkom uredu ili u sudu i položiti pravosudni ispit, ali sam svjesna da će biti poprilično teško naći takav posao. Pa sam se okrenula prema SO. Znam da nakon odrađenog SO u državnim insitucijama/ustanovama polažemo DSI. Ali zanima me ako bih SO odradila u nekoj privatnoj firmi/tvrtki uz njihovog pravnika, polažem li tada kakav stručni ispit? Ili bi mi se samo priznalo tih godinu dana radnog iskustva, pa bih naknadno, ako bih se zaposlila u državnom tijelu, morala položiti stručni? Molim vas da mi netko pomogne, da znam u kojem smjeru da krenem u potragu za stažem. Da čekam SO u državnom tijelu kako bih položila DSI, ili ga mogu polagati i nakon SO kod privatnika? Hvala
  2. Pozdrav, imam nekoliko pitanja. Završavam pravni fakultet i čeka me odrađivanje vježbeništva, a neke stvari su mi nepoznate i nejasne. Kolika je točno plaća sudačkih i odvjetničkih vježbenika? Sklapamo li mi ugovor o radu ili ne? Spadamo li mi pod onih 2400kn kao ostali koji stažiraju? Nigdje ne piše ništa konkretno za nas pravnike, a recimo u Zakonu o odvjetništvu piše da nam je plaća bez položenog pravosudnog ispita 5500kn, dok se za sudačke vježbenike gledamo kao državni službenici pa nam se plaća računa po osnovici i koeficijentu, ali također ne piše konkretno koliki je koeficijent za vježbenike.. Znači, dobivamo li mi plaću tako kako piše u zakonu, ili u ovoj krizi u Lijepoj našoj i za nas vrijedI onih 2400, bez obzira gdje odrađivali staž? Ako netko ima konkretne informacije, netko tko možda trenutno odrađuje staž ili zna nešto više o tome svemu, nek šibne koju korisnu informaciju :hvala:
  3. Ovako: osoba AA bila je zaposlena do 10.4. Tada joj je istekao tromjesečni ugovor. Poslodavac joj nije isplatio zadnju plaću.. Radni odnos je nastavljen bez potpisivanja ugovora ili pisane potvrde, što bi po Zakonu o radu, kako sam shvatila, značilo da od tada zasnovan radni odnos na neodređeno vrijeme. U međuvremenu se dogodilo da se osoba AA razbolila i otvorila bolovanje, taman krajem travnja. Otad je prošlo gotovo 4 mjeseca. Poslodavac, osim što nije isplatio zadnju plaću, nije isplatio nijednu naknadu plaće zbog bolovanja. Naravno, prva 42 dana bi trebao platiti poslodavac, a zatim poslodavac na teret HZZO-a. Poslodavac sa osobom AA ne želi komunicirati niti išta. Što učiniti? Podnijeti prigovor HZZO-u može se samo u slučaju stečaja ili nelikvidnosti poslodavca. Kod ovog poslodavca to nije u pitanju. I što sad? Poslodavac ima novac, samo ne želi isplatiti. Osoba AA je još uvijek na bolovanju, bez ikakvih primanja. Kome se obratiti? Je li jedina mogućnost obratiti se sudu ili se ipak može izravno preko HZZO-a riješiti ovaj problem? Nadam se da sam dobro objasnila situaciju i da ću dobiti odgovor koji će biti od pomoći.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija