Jump to content

balota

Korisnik
  • Broj objava

    22
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Danas u Jutarnjem listu izašao je natječaj za prijam kandidata u Državnu školu za pravosudne dužnosnike: - 40 kandidata za suce - 20 kandidata za državne odvjetnike. Natjecaj se raspisuje na temelju plana potrebnoga broja sudaca i zamjenika državnih odvjetnika, koji donosi Ministarstvo pravosuda za svaku kalendarsku godinu. Je li itko vidio taj plan? Zašto u natječaju ne pišu zamjenici DO, a ne DO? Pravilnik o provodenju pisanog ispita i nacinu ocjenjivanja tog ispita donosi Upravno vijece (Pisani ispit za sve koji su položili pravosudni ispit po starom zakonu). Je li uopće donesen i gdje je objavljen taj Pravilnik? Pravilnik o provodenju usmenog ispita i ocjenjivanju tog ispita donosi Upravno vijece. Je li uopće donesen i gdje je objavljen taj Pravilnik?
  2. Nisam slušao već sam odgovarao kog Sučević 10.01.2009. Evo pitanja kojih se mogu sjetiti: fakultativane obveze jamstvo nagodba oblik ugovora o darovanju za slučaj smrti razlika ugovora o zajmu i kreditu rok za pravo prvokupa kod kupoprodaje ugovor o trgovinskom zastupanju koji su zakoni prestali važiti stupanjem na snagu ZOO-a pretpostavke odgovornosti za štetu vrste krivnje stjecanje bez osnove razvrgnuće suvlasništva tužbe za zaštitu vlasništva aktivno legitmirani kod brisovne tužbe pravo suvlasništva zajedničke ograde pravo postavljanja vlastite ograde zaštita od imisija oznaka nekretnine (kat.br. ,površina i kat.općina) vlastoručna oporuka prestanak nasljednog prava bračnog i izvanb. druga vrste trg društava osnivanje dioničkog društva sadržaj društvenog ugvora d.. poduzetnički ugovori (nabrojiti)
  3. VLAHINJA – 04.10.2008. - rok za žalbu u upravnom postupku - pravo na žalbu (da li postoji u svim slučajevima) - razlozi za odbacivanje žalbe - rokovi u ZUP-u; koji se mogu produžiti - računanje rokova - dostava; posebno o dostavi noću - sadržaj rješenja; što sadrži uvod rješenja; što sadrži uputa o pravno lijeku - što ako je uputa o pravnom lijeku pogrešna - izvanredni pravni lijekovi - ukidanje po pravu nadzora - proglašavanje rješenja ništavim (razlozi, rok, tko ga oglašava ništavim) - rok za tužbu - sastav vijeća suda - tko rješava ZZZ, sastav vijeća - protiv kojeg se akta može podnijeti upravni spor - kada se obustavlja postupak pred Upravnim sudom (3 slučaja) - što je to upravni akt - kada će se odbaciti tužba - što uređuje Zakon o radu? - diskriminacija - kako radnik može štiti pravo iz radnog odnosa (rok) - da li dijete od 5 godina može zasnovati radni odnos; dijete od 16 godina - što ako su zakonski zastupnici dijeteta suprostavljeni - odmori - porodiljski dopust
  4. PALARIĆ – 04.10.2008. - kad je donesen Ustav i koliko je puta mijenjan - izvorišne osnove u preambuli ustava - najviše vrednote ustavnog poretka - suverenitet RH - tko je nositelj vlasti, kako narod vlada - tko ima biračko pravo - trodioba vlasti - kako se biraju zastupnici u Sabor - tko saziva Sabor na prvo zasjedanje i kada - kako se konstituira Sabor - koliko je potrebno glasova da bi izabrao predsjednik Sabora - koliko zastupnika ima - kad redovito zasjeda - može li se izvanredno sazvati zasjedanje - zakonodavna delegacija - o čemu se odlučuje organskim zakonima - može li Sabor biti raspušten prije isteka mandata i kako - tko može predložiti donošenje zakona - nadležnosti predsjednika republike - kako se bira predsjenik RH, koliko traje mandat - prestanak dužnosti prije roka, tko preuzima ovlasti - nadležnost Ustavnog suda - sastav Ustavnog suda - kako se biraju sucu USRH, koji su uvjeti - kako se imenuje predsjednik VSRH, kako glavni DO - sastav i nadležnost DSV - kome se suci mogu žaliti na odluke DSV - vrste sudova - stvarna nadležnost općinskog suda, županijskog suda - uvjeti za suca VSRH - sudački imunitet - sudačko vijeće - prestanak sudačke dužnosti - što se uređuje sudskim poslovnikom - kako se imenuju predsjednici sudova - kako se imenuju državni odvjetnici, a kako zamjenici - sastav DOV-a - odvjetnička komora - uvjeti za upis u imenik odvjetnika - odvj. Društvo - tijela odvjetničke komore - tko donosi kodeks odvj. Etike - sankcije za vježbenike i odvjetnike - uvjeti za javnog bilježnika - djelokrug javnog b. - kriterij za broj j.b. - nadzor nad j. b. službom - pravne posljedice solemnizacije - nadležnost HJBK
  5. Ukoliko poslodavac redovito otkazuje ugovor o radu iz poslovno uvjetovanih razloga radniku koji je imao ozljedu na radu ima pravo na otpremninu u dvostrukom iznosu. Kao ozljeda na radu priznaje se i ozljeda koju radnik doživi na redovitom putu na posao i s posla, ali u takvim slučajevima nema odštetne odgovornosti poslodavca. U konkretnom slučaju radnik je doživio ozljedu na radu na redovnom putu na posao (prometna nesreća), a poslodavac redovito otkazuje ugovor o radu iz poslovno uvjetovanih razloga. Pitanje: Ima li radnik pravo na otpremninu u dvostrukom iznosu? Postoji li o tome konkretna sudska praksa?
  6. Zakon o stažu osiguranja s povećanim trajanjem NN br. 71/99.
  7. Dok traje bolovanje ne teče otkazni rok. Dakle kada se zaključi bolovanje počinje teći otkazni rok. Otkazni rok je obveza radnika. Trajanje ovisi o trajanju radnog odnosa. Međutim, ostaje mogućnost da se dogovorite s poslodavcem i da radni odnos prestane sporazumno.
  8. S obzirom da je odluku o tome donio Vrhovni sud ostalo je samo još da se obratite Ustavnom sudu ustavnom tužbom. A kako je pravo na rad ustavom zajamčeno pravo u vašem slučaju Ustavni sud će odlučivati o osnovanosti vašeg zahtjeva.
  9. Obavijest o otvaranju bolovanja je očito dostavljena u roku (rok je 3 dana). U navedenoj obavijesti određen je predviđeno trajanje bolovanja, a točno koliko će bolovanje trajati ne može se znati! Dakle, otkaz je ništav. Bitno je uredno dostaviti izvješće o bolovanju krajem mjeseca. Zahtjev nema posebnu formu. Bitno ga je uputiti u roku od 15 dana od primitka odluke o otkazu.
  10. U potpunosti se slažem da imate pravo na puni godišnji odmor od dan 19.08. S napomenom da poslodavac određuje raspored korištenja godišnjeg odmora.
  11. Treba dodati da radnik ima pravo na naknadu štete za neiskorišteni GO, osim ako isti nije koristio svojom krivnjom.
  12. Javi da li su ti odobrili polaganje stručnog ispita. A po polaganju možemo se dogovorit da mi pošalješ pitanja. Pozdrav
  13. Po struci dipl.iur., a uskoro i dipl.ing.sig. Sretno
  14. Ma bitno ti je da imaš dovoljno bilo kakvog radnog iskustva (zato prilažeš kopiju radne knjižice). Samo ti prijavi ispit. Vjeruj mi jer znam da tako stvari funkcioniraju. Sretno kolega.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija