Jump to content

Bumbarko

Korisnik
  • Broj objava

    56
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Može se redovno studirati i imati klasičan ugovor o radu. Na kraju, Ustav daje pravo na rad, a nijedan zakon ne brani ovo što vi želite. Jedino se treba zdravstveno izregulirati (odjaviti s roditelja ili fakulteta i prijaviti preko poslodavca). HZZO će vam oduzeti i pravo na besplatno DZO (ako ga sami ne prebacite na zaposleniuka koji plaća) iako ste redovan student jer po njima (iako to nijednim zakonom ili njihovim pravilnikom nije zabranjeno no jači su i tlače!) ne možete imati osnovno osiguranje po jednoj osnovi (zaposlenik), a DZO po drugoj (redovni student). Studij vam je i dalje besplatan jer je to rezultat vašeg uspjeha. Sva svoja druga prava redovnog studenta (koja su svaki dan manja i manja ) imate i dalje jer ćete i dalje biti redovni student. Predlažem vam da ako ćete "čačkat" po tom pitanju ne radite to po referadama i inspektoratima nego u nekom dobrom računovodstvu/poreznom savjetniku jer oni najažurnije prate sve te propise, izmjene, porezne posljedice mjenjanja statusa itd.
  2. Poštovani, Što mogu učiniti kada d.d. kojem sam vjerovnik (i protiv koga imam 1st. presudu za platež koja je sad na VTS-u) u novinama objavi poziv za izvanrednu skupšitnu na kojoj namjerava smanjenje temeljnog kapitala za pola (u pitanju su milijuni kuna temeljnog kapitala)? Frapiran sam samim time što to čitam iz lokalnih novina u kojima mi je taj oglas lako mogao promaknuti, umjesto da me vjerovnik službeno obavijesti no više se ni ne čudim. Na kakvu zaštitu imam pravo? Pokušao sam još ranije sa prethodnom mjerom pa sa sam odbijen jer po mišljenju suda nisam učio vjerojatnim da se neću moći naplatiti, iako sve što moj vjerovnik radi ide u tom smjeru. Polako "sisa" d.d., isplaćuje dobit iz ranijih godina, nekretine seli na druge povezane firme, a sud po inerciji traje i traje. Jako me strah.
  3. Zašto je bitno da je ugovor na određeno do jedne godine?
  4. Skinut mi je danas stanoviti iznos s računa (a iz opisa transakcije je vidjljivo da se radi o nekoj ovrsi iz 2008e godine). Znači imam broj predmeta no tvrdim da rješenje kroz ove 4 godine nikada nisam primio. Interesira me kome se ja s tim brojem predmeta obraćam da uopće preuzmem ovrhu (jer čuvam ko hrčak sve potvrde o plaćanju i znam da je sve poplaćano unatrag zadnjih 15 godina)? Sudu (kojem)? Ili javnom bilježniku (pojam nemam koji je uopće donio to rješenje)? Molim zato malo usmjerenje.
  5. Imam i ja pitanje oko nadležnosti. U ugovoru o štednji s jednom bankom (kojoj je sjedište u Zagrebu) piše da je u slučaju spora nadležan stvarno nadležan sud za Banku. Koliko shvaćam to bi bio Općinski sud (jer ja sam građanin, a banka pravni subjekt - D.D.) no ništa u tom Ugovoru ne piše o mjesnoj nadležnosti. Zato me zanima, ako dođe do spora, tužbe s moje strane (a moje prebivalište je Sl. Brodu) tužim li ja tu banku na Općinskom sudu u Sl. Brodu ili Općinskom građanskom sudu u Zagrebu?
  6. Napravljeno kako ste rekli. Sada samo treba čekati. Hvala.
  7. Zanima me moram li na Prijedlogu kao predlagatelje navesti sve nasljednike kojih se prijedlog tiče ili mogu samo svoje ime? Da pojasnim. Radi se o pronađenoj zemlji koja se treba rasporediti na nas 3 brata svakom po 1/3 samo što jedan brat živi u Francuskoj, drugi u BiH i ne bi se mogli na prijedlog potpisati. Sad mene zanima smijem li ih staviti u zaglavlje kao predlagatelje i poslati prijedlog bez njihovih potpisa ili bolje da navedem samo sebe i potpišem, a već će se iz ranijeg ostavinskog rješenja tj. spisa vidjeti da se i njih tiče pa će sve biti u redu? Radim to sam pa ne bih htio da mi se prijedlog odbije zbog kakve tehnikalije. *Hoće li sud onda sam donijeti rješenje ili će to opet proslijediti javnom bilježniku? *Hoće li nas braću to nešto dodatno koštati (nagrada bilježniku)? *Koliko će to po prilici trajati (već imamo kupca, ne bavimo se poljoprivredom) koji bi to najradije od nas već kupio.
  8. Taj Pravilnik nije ni moguće naći u NN jer je to interni pravilnik PBZa u kojem oni mogu napisati da se u sef npr ne smiju stavljati kristalne pepeljare. Ukratko oni imaju svoja pravila pa pristani na njih koliko god blesava bila ili unajmi sef u drugoj banci koja nema ista pravila.
  9. Jeste li sinu taj novac dali na način da ste ga prebacili sa svoga na njegov tekući račun tako da imate potvrdu banke ili baš gotovinu u ruke?
  10. Evo riješio ja to bez mame. Cijena tog uvida, tj. fotokopije je 20 kn biljega.
  11. Imam li ja dovoljno pravo tražiti presliku kupoprodajnog ugovora iz zbirke isprava (znam i točno pod kojim se brojem vozi z rješenje) ako sam sin suvlasnika neke nekretnine ili bi mi ipak za uvid i presliku trebala punomoć majke (mama je stara pa ako ne mora do Gruntovnice ne bih je silio)?
  12. Zar se ne može i ugovor o dosmrtnom uzdržavanju osporavati od strane nasljednika slično kao i najobičniji darovni ugovor? Zapravo pitam koliko je "puta jače" doživotno uzdržavanje od darovanja, da se tako laički izrazim.
  13. Kako ste i rekli, piše da se rješenje ima dostaviti Sudu "B", što eto nikada nije učinjeno. Znači imamo izbor da se to učini "ručno", brže i plati 250kn ili da se urgira kod Suda "A" što je vjerojatno sporije, ali i gotovo besplatno. Još jednom hvala na pomoći.
  14. Očito nisam bio dovoljno jasan. Ta zemlja JEST obuhvaćena tim rješenjem o nasljeđivanju. Propustom Suda "A" ono nikada nije poslano na drugi Sud "B" te ondje provedena preknjižba i sad je potrebno to odraditi "ručno" tj. osobno na Sudu "B", sa svim troškovima koji će pritom iskočiti.
  15. Da objasnim ukratko. Prije 7 god. preminuo otac bez oporuke. Naslijedilo ga 5 kceri u jednakim omjerima. Ostavina se sastojala od kuce u mjestu stanovanja svih njih te komada polj. zemljišta cca. 200 km daleko (sve u RH). Problem je u tome sto ostavina nad tim polj. zemljistem uopce nije provedena. Ocito da Sud koji je rjesenje donio nije ga proslijedio na Sud pod koji zemljiste potpada. Zemlju treba sad sto zurnije „rucno“ tj. osobno uknjiziti jer je jedna sestra zaintresirana da sve otkupi od ostale cetiri. Pitanja: 1.Moze li zainteresirana sestra „A“ uime svih ostalih podnijeti zahtjev za uknjizbu bez da su one prisutne? 2.Sto joj sve od dokumenata treba za priloziti zahtjevu? (ima jedno rjesenje o nasljedivanju, svoj primjerak jos od ostavine, mislila je napraviti ovjerenu kopiju. Moze li to tako?) Treba prirediti sve papire da se radi jednog ne vraca 200 km kuci. 3.Mora li ici i na Katastar ili Gruntovnica to proslijedi Katastru da on upise posjednike? 4.Koji su sve troskovi? Znam da treba 250 kn putem uplatnice za prijedlog za uknjizbu + 20 kn biljega (taksi). Treba li jos nesto? lp i hvala puno
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija