Jump to content

Migrena

Korisnik
  • Broj objava

    21
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Migrena objavio

  1. Pitanje: je li moguće osnovati pravo građenja na postojećoj zgradi (nekretnina koju čini čest. zem. i čest. zgr.), i to na način da vlasniku zemljišta i postojeće zgrade ostanu u vlasništvu i posjedu dva postojeća kata zgrade, a da nositelj prava građenja temeljem zasnovanog prava nadogradi još dva kata? Molim pomoć ako netko ima iskustva, jer što više mozgam o problemu, dalje sam od rješenja. Dakle, jedna osoba je vlasnik zemljišta i postojeće kuće koja ima dva kata. Druga osoba ima ovlaštenje od vlasnika nadograditi dodatna dva kata. Po dovršetku radova, ta druga osoba bi se upisala kao suvlasnik u zemljišne knjige, te bi se suvlasnici etažirali. Ali, što dok gradnja traje? Kolege mi kažu da su imali takve slučajeve u praksi, i predlažu zasnivanje prava građenja na postojećoj zgradi, s ograničenim trajanjem tog prava do okončanja radova na nadogradnji, a najduže 20 godina. (jer da nema zapreka da se pravo građenja zasnuje na nekretnini koju čini zemljište i zgrada). S druge strane, prema mišljenju koje u jednom radu iznosi P. Simonetti, zasnivanje prava građenja tamo gdje postoji već izgrađena zgrada, imalo bi za pravni učinak odvajanje čitave zgrade od zemljišta, tj. u slučaju zasnivanja prava građenja na nekretnini koju čini zemljište sa izgrađenom zgradom (od dva kata), nositelj prava građenja bi zapravo stekao pravo raspolagati sa čitavom zgradom, uključujući i postotjeća dva kata i iz toga isključiti vlasnika čes.t zem. i čest. zgr. koje su pravom građenja opterećeni - dakle, ne bi stekao samo pravo nadograditi dodatna dva kata na postojeća dva koja ostaju u posjedu i vlasništvu vlasnika. Ako je mišljenje P. Simonetti točno, zasnivanje prava građenja u ovakvoj situaciji ne bi postiglo cilj koji stranke žele postići (pravo nadogradnje dodatna dva kata na postojeća dva i naknadno etažiranje), već nešto sasvim drugo. Ovo posebice zato što osoba u čiju bi se korist zasnovalo pravo građenja ne smije biti vlasnik nekretnina ukoliko želi ishoditi oslobađanje od plaćanja komunalne naknade pri nadogradnji, a upravo to želi (nije vlasnik drugih nekretnina). DAKLE: je li strankama jedina opcija u ovoj situaciji ortaštvo, ili mogu postići cilj koji žele zasnivanjem prava građenja na zemljištu i postojećoj zgradi?
  2. Tek na kraju svega. KAd te svi ispitaju, onda te zamole da izadjes i cekas rezultate. Okupi se cijela komisja. Ako si nesto pao ili si pao cijeli ispit, zovu te prvog odvojeno. Onda ti kazu sto si i eventualno zasto pao, pa onda ti ides van, a ulaze oni koji su polozili. I ti medju njima, ako imas srece. Uvjerenja su u tom trenutku vec ispintana, s tvojim imenom i sve I onda stanes sa ostalim supatnicima u vrstu, ispred clanova komisije i tajnika ministarstva koji cijeli ispit prati, svi stoje za katedrom, i jedan clan komisije (predsjednik valjda) vam obznani da ste prosli, i uruci vam uvjerenja, jednom po jednom. Prvo se rukujes s njim/njom, pa onda s ostalim clanovima komisije i svi vam tako redom jednom po jednom cestitaju. Poslije toga napuste prostoriju zeleci vam sve najbolje u buducem radu i opcenito sve to bude tako teatralno i sladunjavo da se osjecas jednostavno savrseno 4 mjeseca ucenja - patnja. Ooooo, patnja. Nabava literature, printanje, mobiteliranje, visenje po internetu u iscekivanju objave komisije, prikupljanje dojmova, savjeta, presuda i pitanja ispitivaca - skupo i krajnje frustrirajuce. Dodjela uvjerenja i cestitanje - neprocjenjivo. Sve to skupa ostavlja neki dojam inicijacije po sistemu sadisticke sok-terapije poslije koje dobijes od svojih tiranina velikju, lijepu kocku secera. Nesto u stilu "Sad si nash, dobrodosao" ili tako nesto. Ali, doduse, mozda je sve to samo moje ispaljenje potaknuto prozivljenom traumom. Vrag ce ga znat. U svakom slucaju... Sad kad sam polozila, prosla sve to, uvjerila se u opseg svog znanja (i neznanja ), mislim da bih ja to opet polagala za par godina. Mislim da to uopce ne bi bilo loshe.
  3. ali samo ako se time ne dira u prava ostalih nasljednika (dakle, onih koji nisu izjavili žalbu) Npr. to ja na pravosudnom nisam znala
  4. YAY!!! Vdimo se!! :cita:
  5. Meni stoji pitanje ovako: Izvlastenje - svrha, interes RH, fizicka osoba kao trazitelj izvlastenja Sad.. .Ko zna sto je pjesnik htio reci, mozda je krivo zapisano - mozda je tocan odgovor samo "ne moze", ali mene vise kopa sto nisam uopce sigurna na sto se tim pitanjem cilja... Ma dobro. Nije ni bitno
  6. Bravo Tincha. Puno si pomogla. Nesto u ovom stilu sam i ja nagadjala, ali vrlo neprecizno i maglovito. Inace ima gomilu pitanja od Juric-Knezevic koje meni nisu bas sjela - npr. Fizicka osoba kao trazitelj izvlastenja?
  7. Djelujes snagom uvjerljivosti Vidish, ja sam to samo teorijski zamislila, nisam uopce razmisljala o vjerojatnosti da dodje do provodjenja istrage ako nema prijavitelja... Mozda drugi dokazi, ali onda im nece trebat sama prijava... Bravo, bravo!
  8. Svedrovic ima jedno standardno pitanje, a nije mi jasno... "Je li/moze li biti kaznena prijava dokaz u kaznenom postupku?" Sad, meni je logicno da ne moze, nego da se mora saslusati osoba/osobe koje su je podnijele kao svjedcoi, osim sto mi padaju dvije stvari na pamet kad bi mozda i mogla: 1. Kad podnositelj prijave umre ili tesko dusevno oboli proje pocetka postupka - kao isprava o necijim saznanjima, umjesto svjedocenja 2. Kod kaznenog djela lažnog prijavljivanja kaznenog djela Ima li kakvih drugih mislijenja?
  9. Bencha, vidimo se onda Imas Privatnu Mesiđ
  10. Hvala puno Vec sam preletjela ono o ispitivacima i svi se ok cine, tako da mi je sad puno lakse. Jos kad procesljam pitanja, mislim da bi trebalo sve bit ok A, ono, poslije skoro 4 mjeseca ucenja stvarno ne bih smjela kiksat :tuzan:
  11. E, meni ej vrlo slicna situacija bila. Ja sam pocela radit 15.11. i napunila uvjet 15.05., i sad polazem u devetom. U trenutku kada se prijavljujes, moras imati ispunjen uvjet, a moras se prijaviti najmanje 45 dana prije PRVOG dana roka. Buduci da rokovi pocinju u pravilu 15. u mjesecu, a kroz srpanj i kolovoz nema ispitnih rokova, mislim da ces i ti kao i ja morati polagati tek u devetom mjesecu ili kasnije. Da, u sedmom mjesecu nema roka, nego se samo odrzava produzetak roka iz 6. mjeseca ako ima ljudi.
  12. Ja jos nisam gledala pitanja, to sam ostavila za zadnji tjedan. Vi koji ste slusali ili provjeravali pitanja, sto mi savjetujete s ovom komisijom, ko je najgori, i na sto cu se koncentrirat? U najgrubljim crtama, samo jednu recenicu, svakako cu slijedeci tjedan procesljat sva pitanja i sve teme na legalisu, samo da sad ne izletim iz takta Komisija: Gagro, Svedrović, Brežanski, Mikšić, Knežević E, i tincha, puno hvala na presudama, srce si stvarno
  13. Je, ali ovdje gore pise da ga provodi sud nadlezan za upravne sporove pema pravilima o upravnom postupku. Je li upravni sud odlucuje ili zupanijski - i jesu li to dvije stvari ili stvarno jedna? Ja se nadam da je tako kako ti kazes - jedna stvar o kojoj odlucuje Zup sud, ali mozemo li bit sigurni?
  14. Ovo mi se nimalo ne svidja. Mislim da vecina ljdi uci po Klaricu, previse je zakona da se ide po njima
  15. ja bih te malo dodatno ugnjavila ako nije bed, i zamolila da posaljes i meni na adresu: jasenka_maslek@net.hr, ako moze stat u inbox. Hvala unaprijed. Od posebnog dijela gradjanskog pogledaj obavezno Ugovor o ortastvu, jer se te odredbe primjenjuju supsidijarno na drustva osoba, pa nekad znaju pitat. Nauci par najbitnijih stvari o ortastvu, ne idi previse u detalje jer ionako ih se neces sjetit na ispitu. Cula sam isto da ako si odvjetnicki vjezbenik znaju pitat ugovor o nalogu i ugovor o punovlašću, jer na tim se ugovorima u biti temelji odvjetništvo. A cura koja je polagala u trecem mjesecu rekla mi je da je Damjanovicka pitala bankarske ugovore iz ZOO-a. Znam da te ne tjesim previse, ali samo pogledaj te stvari da znas rec koju suvislu recenicu, ne opterecuj se previse. Cini mi se sa slusanja da je najvaznije ne ostat sutat na postavljeno pitanje, to te full izbaci iz takta i ostavlja grozan dojam.
  16. E, ja imam pitanje, iako ne prevec pametno, ali nemam vremena ni zivaca mozgat o ovome, pa sam se nadala da me netko moze uputit. Imam onu skriptu iz upravnog, u kojoj pise: a na drugom mjestu: I sad ja naravno, blejim u ovo k'o mali majmun i neam uopce ideju gdje bih ovo provjerila, buduci da knjigu nemam. skripta "112 pitanja" spominje ovu prvu tužbu, ali uopce ne spominje kvaziupravni spor. To make a long story short: Što je kvaziupravni spor?
  17. E, na to sam mislila. Ispitna komisija za 1.9. Covjece, godinu sam promasila - mora bit da me isto malo trta hvata
  18. Ja imam drugu vrstu zabrinjavajuceg problema. Ispit mi je za 15 dana, i mene uopce nije strah Navijem sat ujutro za ucenje, pa prespavam, zabusavam svjetski po kompjuteru, gledam TV... Dobro, ucim od 1.6.,a li svejedno... Ocekivala bih da me bar nesto pukne do sad ... A meni jos ne ide u glavu da ja to stvarno polazem. Usmeni mi je 26, moze li mi netko reci zna li se barem koji dan unaprijed koji ce od ispitivaca doci? Komisija je objavljena, ali svejedno je to puno ljudi za svaki dio ispita.
  19. Migrena

    Skripte

    Dosta toga ima na stranici: http://www.my-bonsai.com/zakoni_skripte/
  20. Evo ucim skoro vec mjesec dana, ali pomalo - nije mi panika jer cu prijavit tek za deveti. SAd gledam ova pitanja i nije mi svejedno. Bili su mi nesto govorili da od ispitnog roka u svibnju vise nece objavljivati ispitivace - zanima me je li to tocno. I kad i gdje se objavljuju ispitivaci, ako se objavljuju?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija