Jump to content

Nova24

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Nova24 objavio

  1. Ja sam upravo o tome razgovarala sa ljudima iz Porezne - znaci upravo sam se na moj dio darivanja koncentrirala u pitanju gdje mi je receno da je dan nabave nekretnine dan kad ju je suprug stekao a ne kad sam je ja dobila. Evo jedan vrlo slican primjer samo se radi o djedu i unuku koji darovani stan od djeda zeli prodati - tu je i odgovor pravnika - nije li to ista situacija? http://burza.com.hr/pitanja/porezi/2013/06/117712-porez-kod-prodaje-darovane-nekretnine/ obratite pozornost na drugi dio odgovora u vezi stavka 9.
  2. Nije mjerodavan datum darovnog ugovora vec datum kada je darovatelj stekao nekretninu - a to je u mojem slucaju suprug i to temeljem kupoprodajnog ugovora od prije 13 godina kada je kupio taj stan. I ja kad budem dalje darovala taj isti stan opet će se gledati to da se stan stekao prije vise od tri godine točnije prije 13 godina te stoga ne podlijeze placanju poreza na dohodak.
  3. Moram vam javiti da sam upravo primila poziv iz Porezne uprave – zvala me gospodja da mi odgovori na moj e-mail upit koji sam im poslala jos prije mjesec dana…..medjutim nije mi znala odgovoriti u vezi poreza na dohodak pa me prespojila referentu koji se bavi bas tom temom. Uglavnom odgovor za moju situaciju je slijedeci: nitko nije duzan platiti nikakav poreze – niti onaj na nekretnine sto smo vec utvrdili jer idu darovni ugovori niti porez na dohodak jer u cl. 27 st. 9 pise – „ako je nekretnina iz stavka 5., 6. i 7. ovoga članka stečena darovanjem i otuđena u roku od tri godine od dana njezine nabave od strane darovatelja, otuđitelju se utvrđuje dohodak od imovine i imovinskih prava na način iz stavka 5. ovoga članka. U slučaju stjecanja nekretnine darovanjem, danom nabave nekretnine smatra se dan nabave darovatelja, a nabavnu vrijednost čini tržišna vrijednost u trenutku nabave. I upravo u ovom boldanom je bit za moju situaciju. Nekretnina koju cu ja dobiti od supruga da bi je darovala roditeljima je nabavljena prije 13 godina kad je suprug kupio stan. I to je cijela mudrost i zato mogu odmah po upisu u gruntovnicu svoj stan darovati dalje bez cekanja. Sada se to cini vrlo jednostavno jer je cinjenica da tako i pise u zakonu – da li se slazete?
  4. Evo, ponovno obavljen razgovor (telefonski) sa Poreznom - i naravno - Matrix76 i G-man bili ste u pravu. Dakle danas mi je gospođa potvrdila da se u našem slučaju naravno porez na promet ne kretnina ne plaća ali bi u slučaju da idemo dalje s darovanjem prije isteka od 3 godina bili dužni platiti porez na dohodak. E sad, koliko bi taj porez iznosio naravno nemam pojma i sad bi trebalo ici istrazivati koliki bi to bio novčani iznos. Gospođa je čak spomenula da je to upravo i uvedeno jer je jasno da ljudi izbjegavaju plaćanje poreza upravo na ovaj način na koji sam ja mislila da ćemo to riješiti i zato je uveden taj rok od 3 godina od međusobnog darovanja. Uputila me da dobro proučim brošuru na njihovm službenim strancima: http://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Prirucnici_brosure/Nekretnine_159.pdf - na strani 30 tog linka je opisan taj dio oko poreza na dohodak. Što se tiče mog pisanog upita gospođa je rekla da oni nisu dužni odgovarati na pisane upite bez obzira što pozivaju građane da se jave tako da je moguće da pisani odgovor neću niti dobiti. Još je jedino spomenula da se u tom porezu na dohodak plaća neka razlika između nabavne i prodajne cijene nekretnine ali nije ulazila u detalje. Na moje pitanje tko bi mi mogao točno dati mišljenje o kojem bi se iznosu radilo u našem slučaju rekla nitko konkretno, možete probati u našu referadu za nešto (ne sjećam se više što je rekla) i poslije joj se žurilo i razgovor je zavrišio. Sad je jasno dakle da bi neki porez ipak trebala platiti - meni je svejedno kako se on zvao ali je očito da ne možemo proći bez poreza bez obzira što se radi o supružnicima i roditeljima. Sad me jedino još malo muči ova rečenica - kopirati ću sa ovog linka iz navedene brošure: Kad se ne oporezuje dohodak od imovine po osnovi otuđnja nekretnina?Ako je: 1. nekretnina služila za stanovanje poreznom obvezniku ili uzdržavanim članovima njegove uže obitelji, 2. otuđenje obavljeno između bračnih drugova i srodnika u prvoj liniji i drugih članova uže obitelji, Zar mi ne bi spadali u ovu kategoriju pod br. 1?
  5. Pa ovako, moj upit je bio vezan isključivo uz porez ne promet nekretninama i kada sam na to dobila za mene povoljan odgovor moje drugo pitanje je bilo protek vremena između darovanja - ja nisam izgovorila tocno recenicu porez na dohodak (nisam niti znala da bi se to tako zvalo) ali ako je s druge strane bila dovoljno stručna osoba mislim da je trebala znati da bi se moglo raditi o porezu na dohodak vezno za taj trogodišnji rok - ja sam upravo zbog toga i pitala za taj protek vremena ali mi je rečeno da ne moramo ništa čekati ali isto tako nije mi rečeno da bi mogla platiti neki drugi porez ako darujem nekretninu odmah drugi dan nakon što dobijem rješenje, a nije prošlo tri godine. Zapravo sada očito imam dvije nedorečene situacije - prijavljene adrese stanovanja (koje je spomenula gospođa iz Porezne) i ovaj porez na dohodak koji Vi spominjete??? Upravo zato sam i poslala pisani upit da bi mogla analizirati riječ po riječ iz njihovog odgovora, samo na žalost nitko ne odgovara.
  6. Evo da ukratko izvijestim o razgovoru s djelatnicom Porezne. Nazvala sam na njihov kontakt telefon za građane i opisala svoju situaciju kao u 1. postu. Gospođa je bila vrlo ljubazna i nakon što sam joj objasnila naše želje i namjere ona tvrdi da smo mi (suprug, ja i moji roditelji) u svakom slučaju oslobođeni poreza jer se radi o darovnim ugovorima temeljem čl. 13 Zakona o porezu na promet nekretnina. Međutim, u jednom trenutku me gospođa pitala da li smo prijavljeni na toj adresi i kada sam ja rekla da smo se prije par godina odjavili jer sada već živimo u stanu od mojih roditelja ona je malo zastala i rekla pa dobro, zapravo to nema veze....ali kako sam ja već u nekim postovima na ovom forumu gdje je slična problematika u pitanju pročitala da se spominje to prijavljivanje na određenoj adresi malo je unijela nemir u moje namjere. Na moje ponovno pitanje ima li to kakve veze što tamo nismo prijavljeni ponovno je rekla da nema veze i da se ne trebamo brinuti jer porez ne moramo platiti. Nakon završenog razgovora ja sam ipak još poslala i e-mail sa svojim pitanjima na njihov kontakt budući da mi je gospođa rekla da redovito odgovaraju na e-mailove, međutim do danas mi nitko nije ništa odgovorio (e-mail sam uputila još u ponedjeljak). Zapravo sam sada na istom kao i prije poziva jer iako mi je potvrdila da je naša situacija čista i da nema poreza jer se međusobno darujemo i ono što mi je bilo važno - ne treba čekati između međusobnih darivanja (onaj protek od 3 godina se ne odnosi na nas) - znači kad stigne rješenje o vlasništvu iz gruntovnice ja mogu dalje sastaviti darovni ugovor i prenijeti to na moje roditelje. Ali sad me ipak muči to što me pitala za adrese jer iako je poslije rekla da to zapravo nema veze, nekako mi nije baš bila uvjerljiva. Bojim se da možda nije dovoljno stručna, zato sam i poslala pisani upit ali na žalost odgovora još nema.
  7. Matrix76, puno hvala na upozorenju. Medjutim, ako sam ja dobro shvatila radi se o dva razlicita slucaja - u prvom je slicna situacija kao kod mene gdje se dva puta daruje nekretnina ali u drugom onaj koji je dobio nekretninu darovnim ugovorm namjerava je prodati - kod mene bi sve islo na darivanje - nitko nista ne bi prodavao. Tko bi mogao nakon ovoga reci tocnu informaciju sto mogu ocekivati u svome slucaju? Inace, taman je jucer stiglo rjesenje (izuzetno brzo) na zahtjev koji smo nedavno predali da se moj suprug upise kao vlasnik u zemljisne knjige i upravo smo htjeli sastaviti darovni ugovor da se to prebaci na mene, ja roditeljima itd.....da li bi bilo pametno nazvati u poreznu upravu - imaju pozivni centar za gradjane u vezi upita o porezima i poreznim olaksicama pa otvoreno reci u kakvoj sam situaciji i da zelimo zamijeniti dvije nekretnine darovnim ugovorima kako ne bi platili porez i pitati ih koje poreze mozemo ocekivati? Mozemo li biti sigurni u te informacije obzirom da je pretpostavljam moguce da se na te telefone javljaju i zaposlenici koji nisu mozda dovoljno educirani za svaku situaciju? Hvala svima koji se jave na ovu temu.
  8. Ako je ta suglasnot tzv. tabularna izjava onda je mi imamo, samo sto je kod zahtjeva za uknjizbu nismo prilozili i zato nam je odbijen odnosno samo je napravljena predbiljezba dok ne donesemo tabularnu koja stoji doma. Ono sto me buni je to da li mozemo preskociti jedan korak kod predavanja zahtjeva - dakle ionako moramo podnijeti novi zahtjev za uknjizbu stana naravno ovaj puta sa tabularnom izjavom koja je bila sastavni dio kupoprodajnog ugovora izmedju mog supruga i vlasnika stana - mozemo li u taj novi zahtjev odmah upisati da zelimo mene kao vlasnika ili prvo mora suprug na svoje ime ponovno napisati zahtjev pa tek kad on dobije potpuno rjesenje da onda idemo s darovnim ugovorm na mene da bi ja to mogla dati mojim roditeljima?
  9. Mi trenutno imamo samo rjesenje od ZK ODJELA kada je suprug jos prije par godina podnio zahtjev za uknjizbu naseg stana - doneseno je rjesenje gdje je napravljena predbiljezba za upis jer je tada nedostajala tabularna izjava i u rjesenju pise da se mora dodati tabularna izjava da se dopusti uknjizba. Kako mi to rjesenje nismo nikada dobili na kucnu adresu vec smo tek sada kada smo htjeli rijesiti pitanje stanova otisli u gruntovnicu tamo su se ispricali sto rjesenje nije poslano i dali su nam to rjesenje koje je od 2010. godine - medjutim kako sada zelimo da stan glasi na mene suprug nije dodao tu tabularnu izjavu koja je tada nedostajala vec smo planirali napraviti novi zahtjev za uknjizbu koji bi glasio na mene...samo sto sada onda s tom tabularnom izjavom? P.S. Vezano za adrese - u tom rjesenju kojeg smo dobili za supruga je upisana adresa gdje je stvarna adresa naseg stana iako kazem u osobnoj iskaznici je sada druga adresa (ovog stana od mojih roditelja).
  10. Molim nekoga jos da dodatni odgovor - da li te ugovore mozemo raditi odmah za redom - znaci kad napravimo darovni ugovor - suprug-meni idemo u gruntovnicu i kad dobijemo rjesenje mogu li ja odmah ici na darovni ugovor da to prepisem roditeljima ili moram cekati odredjeno vrijeme - ako moram zasto moram? Drugo, da li je problem kod sastavljanja ugovora sto polovicu stana kojeg meni suprug daruje (da bi ja to mogla darovati roditeljima) niti ja niti suprug nismo prijavljeni na toj adresi i u osobnim iskaznicama nam je adresa stana od mojih roditelja koji stan ja tek od njih trebam dobiti. Molim bilo koga za odgovore i puno hvala svima.
  11. Molim vas za savjet za slijedeću situaciju. Suprug i ja smo vlasnici dvosobnog stana tj. stan glasi na supruga te smo se "usmeno" zamijenili sa mojim roditeljima za njihov veći (trosobni) stan u kojem živimo zadnjih pet godina te smo tamo i prijavljeni, dok moji roditelji koriste naš manji stan ali nisu tamo prijavljeni. S mojim roditeljima smo dogovorili da zamjenu realiziramo u pravnom smislu, uz našu nadoplatu njima za razliku kvadrata, ali kako naš zakon navodno ne poznaje termin "zamjena stanova" već je to kupoprodaja tu bi nas zahvatio porez. Naš plan je slijedeći pa vas molim da mi napišete da li je to uopće moguće izvesti. Napravili bi četiri darovna ugovora da si međusobno podijelimo stanove na način: 1. suprug darovnim ugovorom meni daruje stan kojeg smo kupili na kredit i zajedno ga otplaćujemo ali trenutno glasi na njega. 2. Ja taj stan darovnim ugovorom darujem mojim roditeljima. 3. Moji roditelji svoj (veći) stan darovnim ugovorom daruju meni. 4. Ja svoju polovicu stana darovnim ugovorom darujem svom mužu da bi stan bio pola-pola. Dakle, da li je moguće napraviti četiri darovna ugovora zaredom, da li mora proći određeni period od darivanja i da li nakon svakog darivanja stan treba upisati i u gruntovnicu da bi se radio novi darovni ugovor? Napominjem da je naš stan kupljen na kredit te smo se u banci raspitali i rekli su nam da nema problema i da se hipoteka može prenijeti na ovaj veći stan. Lijepo vas molim za odgovor ili eventualno prijedlog za jednostavnije rješenje ako postoji, a da ne plaćamo porez. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija