Jump to content

veljac

Korisnik
  • Broj objava

    25
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. parcele različite, suvlasnici isti, katastarska općina ista... Još nešto: moram li i pisati one djelove koji se daruju? primjer: Ime Prezime adresa, čestica broj xxx/x (5/20)... ili je dovoljno samo ''Darivatelji darivaju sve svoje suvlasničke dijelove navedenih čestica''. te, Prezimena i adrese napisati onako kako je na vlasničkom listu s obzirom da su ženski suvlasnici promjenii prezimena i adrese. (znam da moram priložiti i dokazne dokumente)???
  2. Dakle, više suvlasnika bi mi darivalo svoje suvlasničke djelove od nekoliko parcela, pa sam na gruntovnici priupitao kako to najjednostavnije riješiti. Voditelj gruntovnog odjela na sudu mi je rekao da se svi darivatelji i sve parcele mogu staviti ja jedan zajednički Darovni ugovor. No, zaboravio sam pitati dal taj ugovor mogu ja sastaviti sam kod kuće na Računalu (copy/paste članaka po orginalu), i unjeti sve podatke (imena,prezimena,djelove parcela itd,),(mora li nešto biti obavezno pisano penkalom) ili takav ugovor mora napraviti javni bilježnik.
  3. ma znam za takvo riješenje ali zanima me pravno dali se može riješiti.
  4. Poštovani ! Između mene i susjeda nalazi se njegova gospodarska zgrada (ljetna kuhinja,garaža, kokošinjac) ali i njegova ograda cca pola metara od zgrade. Ta ograda je več toliko derutna ga totalno nagrđuje moje dvorište a i svakakva gamad se šeće iz njegovog kokošinjca u moje dvorište. Ima li kakav zakon da susjed mora popraviti tu ogradu? (ionako ta ograda ničemu ne služi kad je iza nje po cijeloj dužini njegova gospodarska zgrada a nedaje da se ograda sruši) Hvala.
  5. Poštovani! Vlasnik sam nekoliko poljoprivrednih parcela u svojoj okolici, tj. SUVLASNIK, jer u vlasničkom listu su još i sva moja brača i sestre, tetke i stričevi. Svi su oni još živi i zdravi ali oni žive u Istri još od malena a ja sam u Međimurju. Jedini ja obrađujem te parcele od kad znam za sebe. Zanima me dali možemo, Svi MI, SUVLASNICI sastaviti neku zajedničku PUNOMOĆ mom sinu (u njihovom slučaju NEĆAKU) u kojoj bi bilo navedeno da može raspolagati sa tim parcelama na svoju volju pa i prenjeti na svoje ime. Ili pak baš TREBA biti sastavljen Darovni ugovor? Nekako mi sew čini opcija sa punomoći jednostavnija je bi to oni ( u Istri) sastaviti punomoć i bez našeg prisistva te nam poslati poštom a kod Ugovora bi morali biti prisutni kod potpisivanja pri bilježniku. Nadam se da sam u pravu. Ako nisam, ispravite me. Znam da nije neki problem danas otići do istre na par dana ali jednostvno samo nikako da se uputimo, a mogli bi telefonski sve riješiti. Hvala na svim komentarima.
  6. jeli to oporučno i kod javnog bilježnika potvrđeno? ako nije onda po zakonu vi nasljeđujete..
  7. mora li nekretnina imati EN cert ako roditelji daruju djeci kuću?
  8. da, oni su zajedno sagradili tu kuću i imaju slijedeće vlasništvo ili suvlasništvo(kako već) otac 52%,majka48%. No majka zadnjih 20 godina nije živjela u njoj zbog rastave a opet nije dobila ni kune za svou polovinu kuće...e sad bi da se to malo zamjeni.....ili može ona zatražiti isplatu svoje polovice kuće??' kakve su procedure???
  9. Poštovanje grupi! Interesira me slijedeće: Moji su se razveli godine davne 1995 . i majka se tada preselila kod svojih roditelja a ja sam ostao sa ocem u kući. Tada ona nije tražila nakakvu isplatu od svog vlasništva kuće te je kasnije kod bilježnika ovjerila dopuštenje da ja slobodno živim na njenom djelu kuće jer smo imali nekakvih problema sa ocem. Pošto je več prošlo 18 godina, može li sad ona zatražiti da se otac iseli iz kuće pa da se ona vrati u nju i da uživa svoj dio kako je i otac radio do sada i li pak može samo zatražiti isplatu njenog djela? nadam se da shvačate ovo moje pitanje...
  10. ja sam vlasnik po papirima, a obrađuje je prijatelj (on nema nikakve veze sa sporom več susjeda)
  11. e sad pa baš ništ ne kužim...prvo nemam nikakva prava, pa onda imam..... idemo ispočetka: -1983 g. moji kupuju kuču sa pripadajučom oranicom (ta koja je u sporu) i stječu vlasništvo pola/pola.. -mi je obrađujemo do 1994, te tada prestajemo sa obradom zbog njihove rastave.. -1995 god. otac daje susjedi (MARA) na daljnju obradu da zemlja ne propada bezveze... -1996 god ''NAVODNO'' otkupljuju zemlju od oca a bez znanja majke te ''NAVODNO'' sklapaju ugovor na običnom listu papira a NE potvrđuju kod bilježnika NIKAD..te ''NAVODNO'' traže potpis od majke koja to ODBIJA.. -2008 god. i oni prestaju a obradom te daju na obradu trečoj osobi (ŠTEF) ,koji i dan danas obrađuje (tj...ima sjenokošu) -2011 god. ja(VELJAC) nasljeđujem od roditelja zemlju po darovnim ugovorima bez znanja da je ''NAVODNO'' prodana od strane oca bez ikakvih prijenosa... -2013 god.(05.10) u dogovoru sa ŠTEFOM, on prestaje sa obradom a JA nastavljam. -07.10.2013 dolazi susjeda (nakon 18 godina) i počinje svađu da ja nemam nikakva prava na zemlju, da nesmijem obrađivati da je to ona kupila od oca pred 18 god. ali nikad nije započela prijenos vlasništva...bla,bla,bla... (več prije sve navedeno). Naravno, Otac u alkoholiziranom stanju potvrđuje njenu priču (jer nismo baš u nekim najboljim odnosima)...
  12. na njoj trenutno radi sasvim treča osoba koji nema nikakve veze sa tim sporom..njemu je susjeda odobrila obradu zemlje i rekla da je njezina... što se tiče majke, ne sječam se baš dobro, ali mislim da je nešto susjeda pokušavala kod nje no ona nije htjela ni čuti več je napomenula da če zemlja ostati jedino meni...tako nekako , čini mi se..moram je pitati...na njezin dio nije bilo nikakve punomoči nikome.. znam da to i nije neka površina al meni sada bogatstvo vrijedi...
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija