Jump to content

s123

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poslodavac je radniku isplatio puni iznos plaće u mjesecu odlaska, umjesto iznosa do dana odlaska (jer je radnik radio pola mjeseca). Poslodavac je od radnika tražio povrat preplate uplatom direktno od radnika na račun firme poslodavca, ali porezna uprava je radniku preporučila da se povrat radi preko poslovne banke povlačenjem djelomičnog iznosa, tj. više isplaćenog iznosa sa tekućeg računa. Pošto banka bivšeg poslodavca i radnika nisu iste, poslodavac je svojoj banci uputio zahtjev da povuče djelomičan iznos povrata (samo više isplaćen dio plaće), ali njegova poslovna banka od radnikove poslovne banke traži puni iznos, ne samo djelomičan iznos, i tvrdi da drugačije ne mogu provesti povrat. Radnika se ne tiče način međubankarskih transakcija, želi potpisati suglasnost za povrat, ali samo do iznosa koji stvarno treba vratiti, ne na kompletan iznos. Njegova banka, slijedeći nalog poslodavčeve banke (iako sam poslodavac potražuje djelomičan iznos) traži povrat punog iznosa plaće. Što dalje?
  2. Ne mogu odgovoriti, niti jedan od suvlasnika nema dovoljno novaca za isplatu ostalih. Problem je da ukoliko vjerovnik procjeni da se, umjesto na suvlasnikovoj vlastitoj nekretnini (koja je otprije njegova 1/1), lakše može naplatiti prodajom naslijeđene nekretnine na kojoj je suvlasnik na 1/3, može pokrenuti postupak. Po primjerima iz prakse vidim da je to realan slučaj, te da je predviđeno da u tom slučaju (kad nekretnina ide na javnu dražbu, dakle SVI je izgube), ostala dva suvlasnika mogu tužiti trećeg (a radi kojeg je pokrenuta ovrha) za naknadu štete. U mom slučaju, to mogu unaprijed otpisati, jer taj treći sudužnik, da ima novaca, riješio bi problem vlastite ovrhe već davno. Zanima me je li ikako unaprijed moguće predložiti trećem suvlasniku da se namiri na drugi način (recimo zemljom gdje je moguća geometrijska podjela), a ne kućom? Odnosno što preostaje ostalim suvlasnicima koji nisu zadovoljni da se svaka nekretnina dijeli na 1/3 dijelove (jer tada svaka nekretnina može na naplatu radi ovrhe trećeg suvlasnika), a ne žele ni na koji način oštetiti trećeg suvlasnika?
  3. Na nekretnini (kuća i zemlja) postoje 3 nasljednika (djeca) od kojih jedan već ima ovrhe o kojima se ne želi izjasniti, ali je poznato da postoje na njegovu vlastitu nekretninu. Na koje načine, a prije pokretanja/završetka ostavinske rasprave, se mogu ostala 2 nasljednika zaštiti da njegov suvlasnički udio preko ovrha treće osobe ne optereti moguće nasljedstvo? Nasljednik sa ovhom, bilo kakvo odricanje od nasljedstva smatra izigravanjem, pa makar se radilo i o naknadnoj isplati, te ne želi prihvatiti činjenicu da je sa 1/3 udjelom "opterećenje" i za ostala 2 nasljednika koji nemaju vlastitih problema sa ovrhama? Također, nasljednik sa ovrhom, će novim suvlasništvom postati vlasnik više od jedne nekretnine (iako ne cijele), te ne znam kako će to utjecati na činjenicu njegove ovrhe? Napominjem da niti kuća niti zemlja nisu prije parcelirane, pa ne znam je li ikako moguće prvo napraviti parcelaciju, a zatim izvršiti ostavinu (da bi izbjegli 1/3 vlasništvo, te dobili 1/1 za svakog nasljednika), Hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija