Jump to content

marjanowski

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Postovani! U svezi stupanja na snagu novoga pravilnika ( na snazi od 01.06 2014) o dodatku na placu DVO zanima me da li navedeni dodatak ulazi u osnovicu place za obracun buduce mirovine,ili ne? Hvala.
  2. Postovani! Zanima me koji su uvjeti potrebni za odlazak u mirovinu,u svjetlu novoga Zakona u sluzbi u oruzanim snagama RH (Narodne novine 73/13) za profesionalnog vojnika (od 1996.god u sluzbi u OS RH) Naime,po clanku 225 istoga zakona stoji: (1) Djelatni vojnik/mornar koji je u djelatnu vojnu službu primljen na neodređeno vrijeme ostaje u djelatnoj vojnoj službi dok ne navrši 20 godina staža osiguranja. (2) Časnik zatečen u službi u Oružanim snagama na dan stupanja na snagu ovoga Zakona koji ima srednju stručnu spremu ostaje u djelatnoj vojnoj službi dok ne navrši 20 godina staža osiguranja. (3) Osobe iz stavaka 1. i 2. ovoga članka izdvojit će se iz Oružanih snaga prema godišnjem planu izdvajanja osoblja, a najkasnije do 31. prosinca 2016. Pitanje glasi,na kojih 20 godina staza clanak govori,da li samo na staz u OS RH ili sveukupno,staz u civilistvu+staz u OS RH =20,ili iskljucivo efektiva u OS RH? Isto tako,za odlazak u penziju,prosjek kojih godina i mjeseci se uzima pri obracunu prosjeka penzije (prosjek 10 godina,3 zadnja mjeseca,ili nesto trece..?) U svjetlu ocekivanoga novoga obracuna placa,tj pravilnika kojim bi se bitno povecala placa za DVO/mornare da li ce navedeni dodatak (ako ga bude) ulaziti u prosjek za izracun place,ili je taj dodatak izvan mase za obracuna osnovice za mirovinu,naravno ako ga bude. Zahvaljujem
  3. Postovani! Molim za pomoc. Radi se u dvije prometnice,asfaltirane koje prolaze nad predmetnom parcelom. Naime,nakon smrti oca,prilikom ostavinske raspodjele saznali smo da nad parcelom prolaze dvije asfaltirane jednokolne prometnice kroz nase naselje. To smo saznali uvidom u preris,i angaziranjem geodetskog ureda u svezi izrade skice nad parcelom. Pretpostavili smo da od opcine mozemo zatraziti novcanu naknadu,ali smo tamo naisli na nijecan odgovor. Odgovor je bio "sve asfaltirane prometnice su vlasnistvo grada",i "kuda bi mi stigli kada bi svima isplacivali naknade,trebala bi nam 3 proracuna grada"..i sl.,drugim rijecima,da zaboravimo na bilo kakvu naknadu. Moje pitanje glasi,da li zbilja nemamo pravo kao nasljednici na nikakve naknadu jer naglasavam uvidom u preris iste opcine doznali smo da su prometnice na parceli koje je nase vlasnistvo.Sto o tome kaze zakon o cestama i opcenito imovinski zakoni. Naglasavam da je cesta sigurno vise od 20 godina u upotrebi,asfaltirana a nedavno je na njoj i sprovedena kanalizacija. Na samoj parceli izgradena je obiteljska kuca (u procesu legalizacije) te da je kvart u "mjesovito gradevinskoj zoni",a parcela se jos uvijek vodi kao pasnjak. Puno vam hvala na bilo kakvoj pomoci!
  4. Postovani! Prije 3 godine pokrenuo sam tuzbu protiv poslodavca (drzavna firma) u svezi neisplate novcanih naknada za prekovremene sate. Prije godinu dana opcinski sud presudio je u moju korist na temelju nalaza ovalstenog vjestaka za financije. Poslodavac se zalio,i sada je predmet pred drugostupanjskim zupanijskim sudom. Zanima me da li cu imati pravo na zatezne kamate (i kako se izracunavaju?) ukoliko i drugostupanjski sud presudi pravomocno u moju korist od dana kada sam pokrenuo tuzbu (prije 3 god) ili taj rok tece tek od dana pravomocnosti rjesenja pa do trenutka ovrhe nad poslodavcem? Sve skupa u vezi kamata previse je zamrseno (ima ih dosta sa razlicitim nazivima),pa molim ako da mi jednostavnim rjecima pomognete,i unaprijed vam zahvaljujem na pomoci!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija