Jump to content

zvjezdanestaze

Korisnik
  • Broj objava

    16
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je zvjezdanestaze objavio

  1. Puno hvala na odgovoru, svakako ću to i napravit samo neznam kako će mama na to reagirati. Tata je odavno umro i ona ima samo još mene. Ja bi i dalje željela brinuti o njoj ali neznam hoće li ona zatražiti poništenje ugovora o doživotnom uzdržavanju i može li se to uopće napravit, ili bi ona mene morala tužit i dokazivat da nisam ispunjavala svoje obveze. Kako brinut o nekome i ispunjavat preuzete obveze ako ta osoba to odbija?
  2. Prije nekoliko godina od majke sam dobila na dar jednu nekretninu. Nakon nekog vremena tu sam nekretninu prodala s tim da sam majci dala jedan dio novaca da s njim raspolaže. S majkom imam sklopljen i ugovor o doživotnom uzdržavanju prema kojemu mi nakon njezine smrti pripada stan u kojem ona živi a ja sam se dužna brinuti o njoj i održavati predmetni stan stan. Majka ima 75 godina i novac koji sam joj dala je investirala u uređenje vikendice. Ja sam smatrala da bi bilo bolje da je tim novcem priuštila sebi neki luksuz jer mi je bilo žao da se ona u tim godinama muči s majstorima, a one se naljutila i optužuje me da želim upravljati njezinom imovinom i novcima te me je tražila da joj dam i sav preostali novac od prodaje one darovane nekretnine. Ja sam joj spremna dati sve ali kako imam još jednu sestru s kojom mama uopće ne komunicira, pitam se trebam li od mame tražiti da mi potpiše da sam joj dala te novce jer se ipak radi o većem iznosu, a sestra ima pravo na nužni dio dara nakon mamine smrti. Koliki je taj nužnidio, kako se on određuje? Kako će se sve to odraziti na ugovor o uzdržavanju? Ona ga sada ne spominje ali s obzirom da sam stekla dojam da ona više ne želi kontakt sa mnom što mi je najpametnije napraviti? Ja sam dosada sve svoje obveze ispunjavala. Nadam se da sam uspjela objasniti situaciju, hvala na svakom savjetu.
  3. Dajte mi malo više, mislim da ne skačem pred rudo i ne želim sebi stvorit nove probleme. Imam razloga za vjerovat da je na punomoći falsificirani potpis. U FINI mi nisu dali uvid u originalne dokumente, dobila sam samo prijepis. Rekli su mi da samo policija po kaznenoj prijavi ima pravo uvida u originale! Mogu li svoje sumnje iznjet odvjetničkoj komori?
  4. A kome prijaviti krivotvorenje putnih naloga u svrhu protupravnog izvlačenja novca iz privatnog poduzeća??
  5. Jeeee, evo za sve koje zanima račun mi je odblokiran, zahtjev je povučen jer je bio neosnovan, a po mojoj reklamaciji FINA se ispričala i vratit će mi troškove postupka jer priložena punomoć nije bila uredna, datum je bio pogrešan a ja čak sumnjam da je potpis falsificiran. Kako u FINI nisim mogla vidjet originalne dokumente razmišljam o podnošenju kaznene prijave protiv odvjetnika.
  6. U ovoj našoj državi je baš kao u onoj poslovici, ko jači taj tlači. Sutra ću ići na FINU i njima uložit prigovor jer je odvjetnik ovdje očito prekršio svoje ovlasti a oni nisu dobro proučili priloženu dokumentaciju. Odvjetnika ću svakako prijaviti odvjetničkoj komori. Nadam se samo da će mi odlobokirat račun i vratit ono malo love što su mi pokupili. Volila bi ipak ako ima netko od pravnika da mi odgovori i da neki savjet.
  7. Po sudskoj presudi platila sam parnični trošak suprotnoj strani(tuženiku) na njegov račun. Uplata je sjela i tuženik je upoznat s uplatom. Nakon mjesec dana tuženik preko svog odvjetnika blokira sve moje račune i traži direktnu naplatu s tim da se sredstva uplate na račun njegovog odvjetnika?? Na FINI sam dobila podatke da je ovrhu pokrenuo odvjetnik koji je zastupao tuženika uz njegovou punomoć. Ja mislim da je tuženik koji je pravna osoba blokiran i da se njegov odvjetnik ne može naplatit od njega, ali kako se može pokrenit prisilna naplata za nešto što sam ja već platila?? Odvjetnik se u zahtjevu koji sam dobila od FINE predstavlja kao ovrhovoditelj, pitam se kako je to moguće? Zar FINA ne traži neke dokaze? Pa u presudi koja je priložena uz zahtjev jasno stoji da sam ja dužna tuženiku naknaditi trošak. Kontaktirala sam tog odvjetnika telefonom ali je bio bezobrazan i spustio mi slušalicu. Uputila sam pismeni zahtjev da povuće prisilnu naplatu, a što ako to ne napravi. Na koji način mogu doći do svojih sredstava, (zar samo preko suda) a na FINI su mi rekli da ako se zahtjev i povuče da oni ne vraćaju troškove naplate. Molim za savjet što mi je radit!
  8. Hvala puno, sve mi je jasno iz vaših odgovora. Postoji li neka udruga odvjetnika gdje bi se moglo zatražiti besplatno zastupanje u radnom sporu? Osoba je radila kod privatnika i nije član sindikata. Lošeg je imovinskog stanja.
  9. Kako suci gledaju na stranke koje se odluče same zastupati? Ima li ikakve šanse na sudu osoba koja nema novaca za odvjetnika pa odluči ući u spor bez odvjetnika?
  10. Evo nastavak sage! Prijateljica kojoj je usmeno najavljen otkaz, zbog zdravstvenih problema 08.01.14. završi kod svoje lječnice koja joj otvara bolovanje. Ona i dalje taj dan i 09.01. kontaktira poslodavca te ga moli da joj izda rješenje za godišnji na koji ju je poslao. Kako od njega nema konkretnog odgovora danas 10.01.14. odlazi kod poslodavca i uručuje mu potvrdu o privremenoj nesposobnosti za rad. U tom trenutku on njoj uručuje pisanu odluku o poslovno uvjetovanom otkazu ugovora o radu iz koje je vidljivo da je kod njega u radnom odnosu od 01.02.2012. Dalje se navodi da: 1. radnici radni odnos prestaje teći istekom otkaznog roka od 15 dana, a koji teće danom dostave odluke te da ima pravo na otpremninu po zakonu. 2. Ima pravo na naknadu umjesto korištenja godišnjeg odmora razmjerno broju dana neiskorištenog godišnjeg odmora, koja se isplaćuje zajedno s isplatom posljednje plaće. Uz ovo ne prilaže ni riješenje o neiskorištenim danima godišnjeg odmora ni obračun na osnovu kojeg bi se izvršila isplata. Također uručuje plaću za 12/2013 bez obračunske liste. U nastavku obrazlaže odluku gdje se poziva na Zakon o radu (čl. 61, 113, 114 i 119). Prijateljica će svakako u roku od 15 dana napisati zahtjev za zaštitu prava, ali nas zanima s obzirom da je bolovanje otvoreno 08.01.14. kad ova odluka stupa na snagu? Ako ona ode s ovom odlukom u nadležnu inspekciju, odnosno ministarstvo, u kojem roku su oni dužni reagirati i što u stavri mogu poduzeti. Eto nadam se da sam bila jasna i da ću dobiti neki savjet.
  11. Hvala puno, sve sam prenjela prijateljici i sad čekamo potez poslodavca.
  12. Uključila bi se u temu. Prijateljici koja radi u pekari poslodavac je usmeno najavio poslovni uvjetovani otkaz (pad prodaje, ukupni pad prometa loša financijska situacija, blokada računa) i poslao je da iskoristi ostatk godišnjeg odmora iz 2013 bez rješenja o godišnjem i bez da joj je uručio pisani otkaz. Kod tog poslodavca je upravo napunila dvije godine staža te prema zakonu ima pravo na otkazni rok od mjesec dana i dva tjedna ali poslodavac joj je rekao da je on mali obrtnik te da ima pravo na samo dva tjedna otkaznog roka. Otpremninu niti ne spominje. Nisam pravnik ali onoliko koliko znam mislim da je poslodavac pokušava prevariti. Uputila sam je da inzistira na pisanoj odluci o godišnjem odmoru (u ove dvije godine nikad nije dobila riješenje o godišnjem niti joj je ikad uručen obračun plaće) a također i na pismenom otkazu u kojem bi bilo regulirano i pravo na otpremninu, kako bi mogla podnjeti zahtjev za zaštitu prava radnika, ali što se može poduzeti ako joj poslodavac zaključi radni odnos po isteku godišnjeg odmora bez priznavanja prava na puni otkazni rok. Ima li pravo na otpremninu bez obzira na to što je poslodavcu blokiran račun?? Unaprijed hvala na svakoj pomoći.
  13. Da, sad mi je jasno. Otac je i braći ponudio nekretninu na dar ali im to nije odgovaralo jer bi morala plaćat porez na kuću za odmor. Sada otac plaća godišnji porez na nekretninu u kojoj ne živi a oni će je svejedno nasljedit.
  14. Zabuna, mislila sam " nakon očeve smrti", jer mama je umrla prije oca. Hvala na odgovoru.
  15. Ako netko zna, molim pomoć! Otac mi je prije tri godine darovao nekretninu koju sam nedavno prodala. Pošto imam još braće , zanima me mogu li oni nakon majčine smrti tražiti nužni dio od te nekretnine jer sam na forumu pročitala da i darovanja ulaze u ostavinu nakon smrti darovatelja? Napominjem da otac ima još druge imovine i nekretnina koje planira oporučno ostaviti svim nasljednicima. U slučaju da nema druge imovine dali bi ja bila dužna isplatiti braću? Hvala
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija