Jump to content

Iva Begovic

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. I dobro kako mi sada pomaže ovaj vaš komentar? Nije problem u tome što trebam platiti porez. Takav je zakon. No, iznos nije dobro obračunat, uložila sam žalbu na koju mjesecima ne dobivam odgovor i međuvremenu redovito plaćam više nego što bi trebala. A vi se pravite pametni. Evo, kada ste tako pametni objasnite mi kako to da mi oporezuju sve iznad 2.200,00 kn iako je porezna osnovica za mirovine 3.400,00 kuna. I u osobni odbitak ne računaju uzdržavane članove tj. djecu?
  2. Osobno sam urudžbirala požurnicu u Odjelu za drugostupanjski postupak, pa opet ništa. Morat ću se posavjetovati s poreznim savjetnikom.
  3. Ne, na žalost ne. Imam prebivalište u Hrvatskoj, a obzirom da postoji ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između RH i zemlje u kojoj je mirovina ostvarena, porez sam dužna plaćati u zemlji prebivališta, a to mi je HR. Voljela bi da mogu birati jer naši su nezasitni i nezasitnima uskratila informaciju. Ali eto,nisam bila dovoljno pametna. Sada moram plaćati više nego što je po zakonu jer su mi krivo obračunali. Naravno, žalbu sam pravovremeno uložila ali već sedam mjeseci nema odgovora. Ukoliko bi prestala plaćati ovršili bi mi račun, tako da eto, mojem naivnom vjerovanju u RH kao porezno pravnu državu - nema pomoći. Ukoliko netko ima neku ideju, molim pomoć.
  4. Poštovani, izračunat mi je porez na dohodak od inozemne mirovine ne uzimajući u obzir osobni odbitak uz obrazloženje da osobni odbitak koristim za osobni dohodak te da nema multipliciranja prava. Žalila sam se na porezno rješenje jer mislim da je u suprotnosti s člankom 6. Zakona o porezu na dohodak (NN 125/13) kojim je propisano da je osnovica poreza na dohodak ukupni iznos dohotka ostvaren u tuzemstvu i inozemstvu (načelo svjetskog dohotka). Obizorm da se porezna referentica "ljuti" što sam se žalila i tvrdi da nisam imala osnova, molila bih nekoga tko se razumije u porezne zakone (ima li takvih uopće?) da mi prokomentira pravnu utemeljenost moje žalbe odnosno protumači primjeni navedenog članka 6. Unaprijed puno hvala.
  5. Puno hvala na odgovoru. Ako sam dobro shvatila obvezni prekršajni nalog na koji nije izjavljen prigovor smatra se vjerodostojnom ovršnom ispravom i dalje procesuira sukladno Zakonu o ovršnom postupku. Još jednom punoo hvala.
  6. Dobila sam, kao fizička osoba tj. građanin, obvezni prekršajni nalog na koji sam propustila u roku uložiti prigovor te izvršiti uplatu kazne. Od roka je prošlo već više od mjesec dana. Zanima me što mogu očekivati: neki oblik prisilne naplate od strane ovlaštenog tužitelja (u mom slučaju to je inspekcija jednog ministarstva) ili predmet ide na rješavanje Prekršajnom sudu? Unaprijed zahvaljujem na pomoći.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija