Jump to content

Iwica

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

303 pregleda profila
  1. Hvala na odgovoru! Znači da čak ni ja ne mogu pokrenuti istragu iako znam da navedene osobe dobro znaju što je bilo ili je prošlo previše vremena od tada?
  2. Poštovani, moje pitanje je koji sud je nadležan za neke događaje koji su se dogodili na mojem redovnom odsluženju vojnog roka u JNA '90/'91 godine u Bosni i Hercegovini. Davali smo stražu u vojnim objektima u brdima i informacije o događajima u Hrvatskoj u to vrijeme gotovo ništa nisam imao niti sam naslućivao što se događa. Izašao sam nakon odsluženja vojnog roka u lošem stanju, a da mi nije bilo učinjeno nikakvo fizičko maltretiranje, te iako sam imao upisan studij u takvom stanju nisam bio sposoban niti studirati, a ni bilo čime drugim se baviti te sam počeo sa zaprimanjem na meni prve psihijatrije, a što se nastavilo. Više vojnika mi je u nekakvim natuknicama pokušavalo reći što mi se događa ali izgleda nitko se nije usudio jasno mi to reći bojeći se valjda osude od drugih tamo osoba. Radilo se da su mi tamo davane droge, a i ne znam što još. Ja sam imena i prezimena tih vojnika popamtio pa i nekih tadašnje adrese, a čak mi je i susjeda koja je imala ili još ima sestru u blizini gdje sam bio na odsluženju, više godina nakon '91. napomenula koje što. Čak je i ona s tim upoznata ali mi nitko ni od mojih najbližih nije htio ništa reći. Nije mi u interesu da nekoga tužim da ga se smjesti u zatvor ali hoću znati koje osobe i što su mi učinile jer kako sam i naveo imam dovoljno podataka o osobama koje su s tim upoznate i znadu istinu. Sada ono prvo što sam na početku ovoga teksta naveo s obzirom da SFRJ niti JNA, a ni vojni sud JNA ne postoji, kada bi netko pokrenuo istragu da li suđenje vodi sud prema mjestu prebivališta ili tamo gdje se to dogodilo?
  3. Poštovani, interesira me način kako spriječiti smanjenje vrijednosti novca u okolnostima u Hrvatskoj. Prvo najavljena je inflacija u Hrvatskoj kao posljedica jačanja ekonomije drugih država u ovim okolnostima zaraze koronavirusom, a drugo prelaskom sa kuna na euro također se očekuje pad vrijednosti novca u Hrvatskoj iako je smanjenje vrijednosti novca na duže razdoblje prisutno i u najbogatijim državama. Oročenje novca više nije isplativo. Nalazim se kao pacijent na psihijatriji i nemam imovine na koju se uplaćuju razna davanja institucijama Hrvatske vlade. Imam nešto novca i zanima me kako bi što bolje sačuvao smanjenje njegove vrijednosti. Uložio bi do 4000 eura u nešto, a ovdje pokušavam doznati koji su mi troškovi na razna davanja ako taj novac uložim u niže navedeno. Nemam primanja niti uplaćujem doprinose. Imam poslovnu sposobnost, a nekakve nenormalne (socijalne i slično) mirovine me ne zanimaju. Za dvije mogućnosti bi se ovdje raspitao. Prvo ako kupim poljoprivredno zemljište, a drugo parkirno mjesto u Zagrebu. U oba slučaja ako postanem vlasnik neke od tih imovina da li moram plaćati doprinose? Drugo ako dam zemlju u zakup ili iznajmim parkirno mjesto te ostvarim prihod, a ovo mi je i najbitnije pitanje, koja i kolika davanja imam na ta primanja koja su vrlo mala i iznose nekoliko stotina kuna? Da i li se u tom slučaju ne moraju plaćati doprinosi, a da li se i porez na tih nekoliko stotina kuna obračunava nešto malo? Slučaj sa zemljom je da ju moram dati u zakup jer ju inače neobrađenu zaraste korov, a parkirno mjesto mogu da ga ne iznajmim niti mi je prihod od iznajmljivanja bitan. Glavno da ostane uložena vrijednost u mjesto za parkiranje. Tu mi je još bitno da li za parkirno mjesto moram plaćati kakve naknade kao komunalne i koje druge čime mi nastaje trošak? Hvala u slučaju odgovora!
  4. hvala na odgovoru. Napisao sam da se čeka ostavinska rasprava znači da mi je otac umro. Navedeni datum sklapanja ugovora je 30.1.2018. a umro je 11.3.2018.
  5. Poštovani, sestra mi je sklopila sa tatom prije devet godina ugovor o doživotnom uzdržavanju da sestri ostavlja svu svoju imovinu, kada si je slomio nogu ali ugovor nije potpisao nego je ugovor samo ostao pripremljen. Za ugovor nismo znali ni ja ni mama. Nakon zarastanja mu noge više nije trebao nikakvu brigu, a i za ovo mu je moja sestra mogla malo pomoći jer je bila na poslu i drugom mjestu stanovanja. Nedavno je obolio prema dijagnozi od tumora mozga i nije bio u staju taj ugovor ni potpisati, a i ne znam da li je on više i znao za taj ugovor. Nekako je navodno uz prisustvo javnog bilježnika sestra dobila njegov otisak prsta na ugovor i ugovor je postao važeći. Sada prije ostavinske rasprave više ja ništa ne mogu dobiti jer je sva njegova imovina pripala sestri. Radi se o poljoprivrednom domaćinstvu na kojem sam ja privrijedio puno više od sestre ali u momentu kad je tata polomio nogu nisam bio kod kuće. Meni je to jedino mjesto privređivanja i stanovanja, a vrijednost koju je sestra dobila je sve ukupno oko 200 tisuća Eura. Dok sam ja ostao i bez privređivanja i bez stanovanja. Sestra mi ime svoje mjesto privređivanja i stanovanja drugdje. Da li više što mogu promijeniti da mi pripadne imovina i na koji način.
  6. Da li je u ovom slučaju itko obavezan vratiti tablice ili platiti kaznu pošto vozila još nemaju novog vlasnika.
  7. Poštovani, traktori su mi u vlasništvu oca koji je umro, a registracija im istiiće 4.4.'18. Sada se čeka ostavinska rasprava koja vjerojatno neće biti prije petoga mjeseca. Ako je rok za vračanje registarskih tablica 15 dana postoji koji legalni naćin da koristim traktore da kraja petoga mjeseca jer bi trebao posaditi kukuruz od 15.4. do početka petog mjeseca?
  8. Može li se otvoriti tokarski obrt bez majstorskog ispita sa četverogodišnjom srednjom školom za tokara, matura 1990.g. bez radnog staža kao tokar?
  9. Da li je ikako moguće kladiti se s hrvatskim državljanstvomna stranim Internet kladionicama (Expekt, Bwin…), a da to po hrvatskim zakonimabude legalno? Da se plati porez ukoliko je porez tolika prepreka. Ako dobro razumijem zakon o igrama na sreću,on štiti kladionice registrirane u Hrvatskoj jer plaćaju porez . Istovremeno postoji puno hrvatskih Internet stranica kojereklamiraju kađenje na tim stranim kladionicama, a nigdje ni najmanje da tovjerojatno nije po prije spomenutom zakonu. Pogotovo jer je austrijskakladionica Bet-at-home prije Evropskog rukometnog prvenstva u Austriji 2010.g.besplatno davala kod na 5 Eura uz hrvatski časopis „24 sata“ za uplatu na računte kladionice. A to je znači bilo legalno.
  10. Uz osnovnu poljoprivrednu djelatnost na OPG-u u „Pravilniku o dopunskim djelatnostima na OPG-u“ navode se i bravari, tokari i puno drugih. Znači li to da ja sa završenom četverogodišnjom školom za tokara mogu uz tokarenje za potrebe na domaćinstvu obavljati i uslužno drugima te to naplaćivati, a da ne otvaram obrt? Isto se odnosi i na kombajniranje žita drugima, osim svojega. Poveznica: http://www.agroklub.com/upload/dokumenti/pravilnik_o_dopunskim_djelatnostima_na_obiteljskim_poljoprivrednim_gospodarstvima.pdf
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija