Jump to content

Dorian71

Korisnik
  • Broj objava

    25
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Dorian71 objavio

  1. Zahvaljujem na odgovorima! Razmislit ću o Žalbi, no nisam siguran - možda je presuda zakonska - činilo mi se da ni sutkinji nije bio jasan čl.210. st.2 u mom slučaju, jer dijete nije zavšilo školovanje, već samo 2. raz. SŠ. Imao je mogućnost nastavka redovnog obrazovanja, u 3. razredu, nije to želio.
  2. Zahvaljujem! Nadam se da se, ukoliko do toga dođe, za v.d.-a ne može javiti taj isti čovjek.
  3. Zahvaljujem Vam na odgovoru! Dogodilo se kako sam i pretpostavio: sutkinja tvrdi da trebam plaćati do datuma prestanka školovanja, prema čl. 212. OZ-a, bez obzira što je dijete prekinulo redovito školovanje i što sada ide u večernju školu za kuhara. Sutkinja tvrdi da se školuje i dalje, a redovno školovanje je završio u 5.mj.2014. Kako to može biti, kad nije završio redovno školovanje, već samo 2. razred SŠ, i to nakon 5 godina pohađanja srednje škole? Sutkinja tvrdi da se u ovom slučaju zanemaruje dio OZ-a u kojem se govori o redovitom obrazovanju. Je li to, zaista, tako??? Hvala! Ažurirano Mogu li išta učiniti? Kad dođe pravomoćna presuda (sutkinja će tek za desetak dana donijeti presudu), ima li žalba smisla??
  4. Može li se kanditat za ravnatelja škole, koji nije dobio suglasnost ministra, ponovno javiti na isti, ponovljeni, Natječaj? Hvala!
  5. Molim Vas, ako netko ima iskustava sa sličnom ili istom problematikom, da mi odgovori! Unaprijed hvala!
  6. Molim Vas, može li se dogoditi da sutkinja ne uvaži tužbu za prekid uzdržavanja u sljedećem slučaju: sin je dvaput ponavljao razrede u srednjoj školi (1. i 2.), pred kraj 3. razreda, prekinuo je školovanje. Upisao je doškolovanje za kuhara (uz plaćanje), ima 19 i pol godina? Ako se tako nešto dogodi (a moguće je, jer se radi o malom mjestu i o pristranostima, a predsjednica suda je i sutkinja u ovom slučaju), komu mogu uložiti žalbu, i smatrate li da sam u pravu? Unaprijed hvala!
  7. "I godinu nakon prestanka školovanja (nevažno na koji je način školovanje prestalo: odustankom, gubitkom prava, uspješnim dovršetkom), bit ćete ga dužni uzdržavati ako se ne bude mogao zaposliti." Ako je sin prekinuo redovito školovanje (u 6. mjesecu ove godine) i upisao se u obrazovanje odraslih, dakle više se ne školuje redovito, niti traži zaposlenje, do kada sam dužan plaćati majci (jer mi sud nije odobrio, iako je sin punoljetan, plaćanje direktno djetetu). Želio bih skinuti ovrhu s plaće i davati djetetu novac na njegov račun. Ili mora čekati još godinu dana? Hvala!
  8. Zanima me kako se tretira punoljetni polaznik obrazovanja odraslih, koji je napustio redovito srednjoškolsko obrazovanje, nakon 5 godina u srednjoškolskoj ustanovi? Je li i ova vrsta obrazovanja - redovna? Naravno, plaća se, i konkretno za kuhara, traje 3 godine. Koji je status polaznika takve vrste obrazovanja? Napomenuo bih, postavio sam to pitanje zbog nastavka ili nenastavka plaćanja alimentacije. Ako to nije redovito školovanje, još godinu dana moram plaćati? I, ako netko zna- tko bi trebao platiti to obrazovanje odraslih? Unaprijed hvala!
  9. Zahvaljujem na odgovoru! Presuda će biti donijeta za tjedan dana. Ne znam zašto kad je sutkinja rekla da je zakonski nemoguće skinuti ovrhu. Mislite li da bih angažiranjem odvjetnika (za Žalbu, ako presuda bude takva) mogli postići traženo- ne ne davanje novca, već samo preusmjeravanje na djetetov račun? Nisam našao ni u Ovršnom ni u Obiteljskom zakonu članak koji govori o nemogućnosti prekida ovrhe u ovakvom slučaju. Jer, ako to u Zakonu negdje piše, ne vrijedi mi ni odvjetnik, zar ne?
  10. U svezi mog predmeta, prestanka uzdržavanja- održana je rasprava- sin i ja. Na početku, sutkinja je rekla da mi, zakonski, ne može prekinuti obvezu uzdržavanja, jer ju plaćam ovršno. Obrazložili smo, obojica, da se slažemo da iznos ide na djetetov račun (sat vremena obrazlaganja), da bi presuda bila- tužba se odbacuje, jer se provodi ovrha. Zna li netko, je li to zakonski?? Ovršnost je jedino obrazloženje i razlog odbacivanja tužbe.
  11. Mislim da se nisam dobro izrazio- da, ima status redovitog učenika,ali se od punoljetnosti djeteta, ista može uplaćivati na djetetov račun (odlukom Suda), dok se god redovito školuje.
  12. Svaku nepravilnost, odstupanje od presude, svaki put, treba prijaviti (pisanim putem) Centru za socijalnu skrb.
  13. Mislim da bi trebalo iščitati sve članke u svezi toga... Piše, između ostalog, ukoliko dijete izgubi jednu godinu, u srednjoj školi, uz opravdane razloge (bolest koja onemogućuje redovito obavljanje školskih obveza, trudnoća, isl.), obveza uzdržavanja ostaje. Ukoliko se radi o gubitku jedne ili dviju školskih godina, bez opravdanih razloga, mislim da se može prekinuti uzdržavanje, zbog neredovitosti ispunjavanja obveza, sudskim putem, naravno.
  14. Rasprava će se održati za dva tjedna, a sin je u dilemi- lagati majci pa doći na ročište ili ne doći. U panici je i zbog toga što je odgovorio na tužbu, a majka za to ne zna. Ovrha mi je na plaću- znači, ako sud odobri moje zahtjeve, morat će bivša dobiti obrazloženje, u kojem će, vjerojatno, pisati, da se sin složio s mojim tužbenim zahtjevima.
  15. Razvedeni smo 7 godina; dijete je sada punoljetno. Podnio sam zahtjev za prestanak uzdržavanja, jer majka djetetu ne daje novac- plaćam duplo (sin je izgubio dvije godine u srednjoj školi; ne bih se čudio da je to dopustila zbog dobivanja novca od mene (tako ona shvaća- da njoj plaćam)). Pošto je punoljetan, sin je morao odgovoriti na tužbu, što je i učinio, slažući se sa svakom stavkom koju sam naveo u tužbi, jer želi imati novac (a ne svako malo mene zvati za novac za osnovne potrebe).Majka ne zna da je odgovorio na tužbu. Sad smo obojica dobili poziv za glavnu raspravu. Majka mu je rekla da ne smije ići, da će ona na sud napisati da on mora ići u školu (jer je rasprava u 11 h ujutro, a živi 80 km dalje od nadležnog suda, i mene). Što mogu učiniti? On se boji majke i njezine reakcije, strahuje i od toga da ga istjera iz stana, jer joj je oduvijek najbitniji samo novac (rekla mu je ako ne bude dobivala novac od mene, da si sam mora kupovati hranu, plaćati stanarinu, režije...), a on bi želio nastaviti tamo živjeti i završiti školu. Nemoćan sam, kao i u braku, a sad mi je još teže, jer je dijete odraslo, i vidi njezino pravo lice. Ja bih htio da dođe živjeti sa mnom, ali mu se to čini preteškim- zbog škole, prijatelja, grada... Imam li ikakvu moć nad ovom situacijom, a da mu mogu pomoći??
  16. Kome bi se trebalo obratiti zbog netočnog obračuna plaće? Naime, sestra radi u srednjoškolskoj ustanovi. 1.9. je napunila 20 god. staža. Tek će joj od prosinca porasti plaća, s obzirom na veći koeficijent. Zakinuta je za cca 660,00 Kn. U računovostvu su joj rekli da oni to ne obračunavaju, već u Ministarstvu. Sindikalna pravna služba ne odgovora na njezin upit. Hvala na odgovoru!
  17. Ispričavam se na neukosti- koje bi bilo značenje sintagme parnični predmet? (Podnio sam tužbu za prestanak uzdržavanja, zatim su mi poslali obavijest da tužbu i priložene dokumente kopiram u još jednom primjerku; na omotnici su naznačili: parnični predmet). Znači li to da će mene i bivšu suprugu pozvati na sud, ili će to riješiti na temelju dokaza? Hvala!
  18. Ako se tužba šalje poštom, kako se plaćaju troškovi? Ili ju treba predati na sudu, pa tamo odmah platiti? Koje je razumno vrijeme za slanje požurnice? Više od dva mjeseca? Hvala!
  19. Hvala, ali da sam se s njom mogao dogovoriti oko bilo čega, ne bi do ovoga niti došlo. Ipak, hvala!
  20. Prije 4 godine sam poslao sudu zahtjev da alimentaciju plaćam uplatnicama, da mi nije ovrha na plaću. Prije 2 dana sam dobio odgovor da ne može, jer je gospođa precizirala da želi ovhu. To je u redu?
  21. Sin mi je 5. godinu u srednjoj školi, ide u 3. razred. Pao je dva razreda, ocjene su mu i sada katastrofalne. Punoljetan je. Redovito plaćam alimentaciju,ali taj novac majka nenamjenski troši (dajem mu na ruke još toliko, jer mu ona uskraćuje sve). Mogu li tužbom ostvariti prekid plaćanja (skida mi ovrhom s plaće) te neovisno od suda, davati djetetu novac? Bi li tužba za prekid plaćanja (sudski), bila prihvaćena, u mom slučaju?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija