Jump to content

imagine

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. je li netko zadnjih godinu dana nosio životopis u komoru i kakvo je iskustvo?
  2. Odgovor za pitanje o dječjem doplatku je u članku 28. ZAKONA O DJEČJEM DOPLATKU: (1) Korisnik doplatka za djecu dužan je nadležnoj ustrojstvenoj jedinici Zavoda prijaviti svaku promjenu u tijeku godine, radi koje je došlo do promjene u ispunjavanju uvjeta za ostvarivanje prava na doplatak za djecu ili izmjenu svote doplatka za djecu i to u roku od 15 dana od dana nastale promjene. (2) Kada se u tekućoj kalendarskoj godini izmijene činjenice i okolnosti u pogledu visine ukupnog dohotka kućanstva koje su isključivale stjecanje prava na doplatak ili zbog kojih je korisniku pripadao manji iznos doplatka za djecu (zbog promjene u broju ili svojstvu djece ili članova kućanstva), korisnik stječe pravo na doplatak ili mu se povećava iznos doplatka za djecu od prvog dana idućeg mjeseca po prijavi nastale promjene.
  3. Sljedeći članci iz Zakona o mirovinskom osiguranju se odnose na tjelesno oštećenje: čl. 56. (2) Pravo na naknadu zbog tjelesnog oštećenja stječe osiguranik kod kojega tjelesno oštećenje od najmanje 30% nastane kao posljedica ozljede na radu ili profesionalne bolesti. čl. 57. Ako osiguranik, za isti slučaj tjelesnog oštećenja stekne pravo na naknadu prema ovome Zakonu i pravo na naknadu prema drugim propisima, može koristiti samo jedno od tih prava, prema vlastitom izboru. Naknada za tjelesno oštećenje od 50 % iznosi 40% osnovice, a osnovica se utvrđuje za svako polugodište. Trenutno iznosi 1213 kn. Osiguranik ima pravo na naknadu od dana nastanka tjelesnog oštećenja ako je zahtjev za ostvarivanje prava podnesen u roku od šest mjeseci od dana nastanka tjelesnog oštećenja. Ako je zahtjev podnesen nakon isteka navedenog roka, osiguranik ima pravo na naknadu od prvoga dana idućega mjeseca nakon podnošenja zahtjeva i za šest mjeseci unatrag. Navodite da ste 4 mj na bolovanju tako da bi od prvog dana nastanka tjelesnoga oštećenja imali pravo na naknadu ako ostvarite to pravo. Zahtjev za priznanje prava na naknadu za tjelesno oštećenje podnosite Područnom uredu HZMO prema svome prebivalištu. Tiskanicu 1.3. koja se odnosi na taj zahtjev možete preuzeti i na stranici zavoda. Puno sreće!
  4. Članak 2. odluke o osnovici za naknadu i usklađivanju naknada za tjelesno oštećenje: Novčane naknade zbog tjelesnog oštećenja korisnicima koji su pravo na novčanu naknadu zbog tjelesnog oštećenja ostvarili od 1. siječnja 1999. do 30. lipnja 2013. usklađuju se od 1. srpnja 2013. za 1,00%. Što je s korisnicima koji su pravo na novčanu naknadu stekli prije 1999. ili čak u Jugoslaviji? Koja odluka za njih vrijedi?
  5. Može li se kumulirati više naknada za tjelesno oštećenje ako osoba uistinu ima više tjelesnih oštećenja koja znatno prelaze onaj izračun postotaka tjelesnih oštećenja iz čl. 3. Zakona o listi tjelesnih oštećenja? Može li ista osoba podnijeti odštetni zahtjev za priznavanje prava na novčanu naknadu zbog profesionalne bolesti uzrokovane azbestozom (noviji zakon) i potom opet zahtjevati naknadu za tjelesno oštećenje koja će se isplaćivati mjesečno?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija