Jump to content

Blanaris

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Tko ima pravo dati kuću u najam, ako u njoj trenutno nitko ne želi živjeti, a ne mogu je niti prodati dok je živa osoba sa doživotnim uživanjem. Da li su to suvlasnici ili je to osoba koja je dobila doživotno uživanje, ili svi moraju biti suglasni. Tko sklapa ugovor sa najmoprimcem.
  2. Kuću su dobili kćerka i brat od pokojnika, dok je nevjenčana supruga dobila doživotno uživanje. Pojavljuje se problem što udovica ne želi živjeti u kući i seli se u novokupljeni stan (kupljen vlastitom ušteđevinom), pa će kuća ostati prazna i neodržavana. Da li se može sklopiti ugovor o najmu kuće i tko na to ima pravo: nasljednici-vlasnici ili osoba koja ima doživotno uživanje, ili moraju svi biti suglasni???
  3. Molim pojašnjenje kako se računa nužni dio, ako na istom deviznom računu zakonski nasljednici od izvršitelja oporuke dobivaju određeni iznos legata. Ostala je dilema da li se prvo izračunava nužni dio, pa nakon toga isplati legat, ili obrnuto. Konkretno: Na računu ima 2400 EUR a legat iznosi 1000 EUR, a nužni dio se računa točno 2/6 dijela. Da li to znači da se 2400 dijeli na šest dijelova za nužni dio, ili 1400 na šest dijelova. Nažalost, taj dio u rješenju o nasljeđivanju nitko nije izračunao, a ne znamo da li to onda trebaju uraditi u banci. Hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija