Jump to content

bobostar

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je bobostar objavio

  1. Morati će obrt, ne može to pod kućnu radinost. Ako je građevinski, onda su to obrt za završne građevinske radove (spomenuli ste održavanje, a to može podrazumjevati i građevinske radove) ili obrt za hortikulturne radove. Naravno, onda sva davanja idu legalno (komora, država, plaće, osiguranja i sl.) i mislim da bi se trebalo dobro naraditi da se to može isplatiti; ispod 10.000-15.000 kn bruto mjesečno prihoda teško da se isplati (i to sa samo jednim zaposlenim tj. vlasnikom).
  2. I nakon svih problema (zatvaranje obrta, nedostatak sredstava, ovrha) ima još jedno zlo, a to je greške u vođenju računovodstvene dokumentacije (nedostaju ulazni računi, neka izvješća i sl.). A sve to mi je radio vanjski servis (na temelju mjesečnog plaćanja). E sada ne bi niti plaćao kazne, niti u zatvor zbog tuđih grešaka (pa nisam valjda ja kriv ako je vanjski računovođa isplatio sredstva sa računa bez ulazne fakture; kako sam uopće to mogao kontrolirati i vidjeti). Zakon kaže da je kriv poduzetnik; al' koji (ja, koji sam vlasnik) ili poduzetnik drugi (koji vodi račune; vanjski računovodstveni servis).
  3. Iako je tema malo više stara, da ne otvaram novu, budući da se tu već govori o stečaju /zatvaranju obrta. Evo problema: Kao i svi u ovj državi, i moj posao je "u banani". Dugovi su prerasli normalnu vrijednost, i odluka je pala da se zatvori obrt. Stvar je jasna; ide ovrha nad privatnom imovinom, i tu nema šta. Ali ima jedan problem. Kada sam započinjao posao, trebao mi je novac i isti sam posudio od fizičke osobe (nije kamatar) a kao osiguranje vraćanja upisana je hipoteka (u vrijednosti cca. 100.000 EUR) na nekretninu (građevinsko zemljište) kojeg sam vlasnik. Naravno, novac nisam uspio vratiti (samo manji dio) i sada je problem. Ako Porezna i vjerovnici pokrenu ovrhu (a hoće) jedino vlasništvo i vrijednost je to zemljište, ali na njemu je hipoteka (koja nije otplaćena). Isto tako, čovjek traži nazad svoj novac (sa kamatom; e tu bi mogli doći kamatari, hm). Što sada? Može li sud (sada FINA) napraviti ovrhu tj. javno prodati zemljište ako je pod hipotekom, i umjesto da vratim novac koji sam posudio (na temelju hipoteke), namire svoje potrebe; ILI moraju prvo riješiti hipoteku, pa ako ostane novaca (a neće, jer je vrijednost zemljišta cca. 100.000 EUR), namiriti državu i vjerovnike. Pitam zato, što mi je draže ostat dužan državi nego privatnoj osobi (e tu bi moglo biti banananja, kamatari, lomljenje prstiju i ostalo... država to ipak ne radi).
  4. Ima li doista punomoć vremensko ograničenje ?
  5. U čemu je pravna razlika između punomoći i prava na zastupanje (oboje se spominje u ZOO) ?
  6. Zahvaljujem svima na odogovoru, i nadam se da ce se to lako rijesiti. Medjutim muci me to sto je potpisana bjanko punomoc koju on sada moze promjeniti, upisati nesto drugo. Isto tako spominjete da se neke punomoci moraju ovjeriti kod biljeznika. KOje to ? Hvala
  7. Nedavno sam sa jednim odvjetnikom potpisao bijanko punomoc (kao, daj sada potpi[i, pa cu ja ispuniti sve ostalo - radi se o punomoci za naplatu nematerijalne stete kod prometne nezgode)> Medjutim, odustao sam o tog odvjetinka te trazim od njega da mi vrati punomoc, kako je ne bi mogao zloporabiti. Kako napraviti opoziv punomoci i kako biti siguran da je odvjetnik nece zloporabiti. Punomoc je samo potpisana, nismo niti bili kod javnog biljeznika na ovjeri potpisa. Kako uopce dobiti nazad tu punomoc. Ja nisam dobio svoj primjerak, jer je rekoa da je nije potrebno. Znam da sam zaribao stvar, ali kako da se izvucem sada. Hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija