Jump to content

mugen

Korisnik
  • Broj objava

    27
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovanje, Molim Vas za informaciju. Vlasnik sam 3/4 kuće s pripadajućim zemljištem, te bih otkupio preostalu 1/4. Kuća je ukupne površine 120 m2 (NKP 95 m2), a ukupna površina zemljišta je 450 m2. Nekretninu mi je jedina i u njoj živim sa suprugom i dvoje djece. Znam da se za četiri osobe oslobađa od plaćanja poreza do 90m2, pa je moje pitanje da li se gleda 120m2 ili 95m2. Da li ću biti oslobođen od plaćanja poreza na zemljište s obzirom da je manje od 600m2? Ne znam koliko je bitno, u tijeku je razvrgnuće suvlasničke zajednice nad istom nekretninom, ali smo do dogovora došli izvan suda. Nakon mojeg otkupa, obavjestili bismo sud kako je došlo do dogovora. Što će u tom slučaju učiniti sud? Hvala unaprijed
  2. Hvala felixx na odgovoru, međutim ovdje pitam vezano za detalje oko civilne diobe jer geometrijska nije moguća.
  3. Radi se o razvrgnucu suvlasnistva u kojem sam protustranka. Ukoliko ne bude sporazuma medju strankama, sud ce odrediti prodaju nekretnine putem jav. drazbe. Nekretninu (etaza u kuci s pripadajucim zemljistem)koristim ja s obitelji. Omjeri suvlasnistva su 3/4 : 1/4 u moju korist.
  4. Poštovanje, Pošto nailazim na oprečne informacije (pretpostavljam zbog promjena koje su se događale tijekom godina, a možda zbog netočnih tvrdnji pojedinaca), zamolio bih Vas aktualne informacije vezane za civilnu diobu nakon razvrgnuća suvlasništva. 1. Da li je dražba elektrončkim putem ili usmena? 2. Da li smiju licitirati suvlasnici? 3. Koje su početne cijene na 1., 2. i 3. ročištu (ako uopće postoji treće)? 4. U slučaju najveće ponude suvlasnika, da li on mora uplatiti puni izlicitirani iznos ili se iznos umanjuje sukladno suvlasničkom udjelu? Puno hvala na odgovoru.
  5. Molim odgovor na pitanje iz posta #13 Jel mi možete pojasniti pojam "Nevrijeme"? Da li moje trenutno loše financijsko stanje (primanja opterečena kreditima s tim da je za očekivati popravak stanja kroz 12-18 mjeseci), recesija u državi, trenutna niska vrijednost nekretnina i sl. dovoljan razlog za odgodu razvrgnuća zbog nevremena? Podizanjem novog kredita u ovom trenutku ugrozilo bi egzistenciju mene i moje obitelji gdje ima malodobne djece, a spor je nad našim domom.
  6. Krivo sam postavio pitanje. Ako samo dobro shvatio, ulaganjem ne mogu steći veći dio u suvlasništvu, ali mogu predati zahtjev za priznavanje ulaganja kojim bi se smanjio iznos isplate suvlasniku prilikom razvrgnuća. Da li taj zahtjev predajem u trenutnom postupku razvrgnuća ili na neki drugi način?
  7. na koji onda nacin da zatrazim promjenu suvlasnickih udjela? Na razvrgnuću?
  8. To mi je jasno, ali da li će moja izjava o neslaganju oko suvlasničkog omjera prekinuti postupak razvrgnuća i uputiti me na podizanje tužbe?
  9. U redu. Hvala. Treba mi nešto što će odgoditi trenutno razvrgnuće, jer je očuh popriližno nervozan i nestpljiv, pa bih ga odgodom pokušao natjerati da pristane na manji iznos isplate. Da li to mogu neslaganjem u suvlasničke udjele s obzirom da mi očuh ne priznaje moja dugogodišnja ulaganja u kuću?
  10. Hvala bovu na savjetu. Da li će to stopirati trenutno razvrgnuće?
  11. Znam da je puno pitanja, ali Vas lijepo molim da mi odgovorite barem na dio njih. Hvala Vam.
  12. Puno hvala na odgovoru. Stvarno ste od velike pomoći. Što se tiče kuće gdje su majka i očuh živjeli, istu je kupio očuh za vrijeme trajanja njihove veze, a majka je vrlo brzo preselila u tu kuću te do smrti sudjelovala u svim troškovima održavanja i uređenjima kuće. Preko 3 godine ju je odbijao prijaviti na tu adresu. Da li za to postoje kakve sankcije za očuha? Da li se kuća u tom slučaju smatra izvanbračnom stečevinom ili mogu tražiti samo ulaganja nakon useljenja? Što se tiče majčinog novca na tekućem računu, nakon njene smrti očuh je podizao gotovinu na bankomatu i odradio jednu kupovinu u trgovini plaćajući majčinom kartici. Na ostavinskoj raspravi dao je lažnu izjavu kako novac nakon smrti nije diran. Bitna stvar koju nisam naveo je izuzeće mojeg 15-godišnjeg ulaganja u moju kuću, a neka moja procjena je oko 150 000 kn. Da li mogu tražiti izuzeće mojeg ulaganja kako bi isplata bila niža od procjene vještaka? Ako mogu, na koji način da to napravim? Da li mogu tražiti odgodu trenutnog razvrgnuća dok se ne riješe još ova dva slučaja naknadno pronađene ostavnine? Da li mogu tražiti odgodu razvrgnuća zbog trenutno loših financijskih mogućnosti zbog svojih i supruginih primanja opterečenih kreditom, suprugovim stanjem na poslu gdje nema redovitu isplatu plaće (krivnjom poslodavca)? Za očekivati je da će se financijsko stanje popraviti. Prijeti mi sa stavljanjem kuće na javnu dražbu. Na to ne pristajem jer je kuća moj dom od rođenja i nasljedio sam ju od svojih roditelja. Da li se tu mogu braniti Ustavnim pravom na dom? Puno, puno Vam hvala. lp
  13. Poštovanje, S obzirom da sam slabog imovinskog stanja, nadam se da ćete mi Vi moći pomoći savjetom. Nakon smrti majke, ostavinskim postupkom naslijedio sam sam 2/3 kuće, te sam sada u posjedu 3/4 (otprije sam imao 1/4), ostatak vlasništva je očuhovo. Očuh je pokrenuo postupak razvrgnuća i zahtjeva isplatu njegovog dijela. Trenutno nisam u mogućnosti isplatiti, pa Vas molim informaciju što tražiti od suda kako bi se postupak odgodio zbog neimaštine. Drugo, očuh je kupio kuću u koju je nedugo zatim uselila majka te u vanbračnoj zajednici provela više od 3 godine, te ulagala svoj novac u tu nekretninu. Vanbračna zajednica je završila sklapanjem braka. Smatram da imam pravo na dio kuće, pa Vas molim informaciju kako to dokazati kada je nekretnina u 1/1 očuhovom vlasništvu. Treće, očuh je nakon smrti majke podizao gotovinu ii kupovao karticom moje majke. Znam da je to protuzakonito, pa me zanima što je potrebno učiniti po tom pitanja, odnosno kakve su sankcije za njega. Da li je moguće ove tri stavke objediniti u jednu, da se ne vode 3 zasebna postupka. Koji bi bili moji troškovi u slučaj dokazivanja mojih tvrdnji, a koji njegovi. Da ne duljim previše, za sva dodatna pitanja budem se nadovezao. Hvala Vam puno unaprijed
  14. Hvala bovu. Vidjet ću što se da napraviti. Koliko jednostavno on može tražiti naplatu najma? Jel to ide sudski putem? Jel se mogu ikako obraniti od toga?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija