Jump to content

nevres1011

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Sada puno jasnije,hvala malo čovjeku velikog karaktera.
  2. 3100 bi bio neto prosjek kuna:tikvan: manje vise,ali me izracun i dalje zbunjuje za naknadu od zavoda,koliko sam razumjeo trećina primanja puta godine,ali tu mi postaje nejasno.Za koliko se uvećava sa svakom godinom staža?
  3. Hvala na informaciji,ako neko zna koliko vremenski se ima pravo na naknadu nakon 9 godina staza i koliko bi iznosila otpremnina za toliko staza na prosjek od 3100 kn,bio bih jako zahvalan.
  4. Pozdrav svima Upućujem upit svima vam jakima na polju ZOR-a . Naime suprugi su u firmi najavili da do 6. mjeseca šalju sve zaposlenike na siz,da se tvornica Benetton Istria zatvara. Ali paralelno cure i informacija da neće dobiti odpremnine. E sad pitanja,dali postoji pravna rupa po kojoj neko može 200 ljudi na ulicu poslati bez odpremnine? I drugo,dali se odpremnina racuna trećina plaće iz zadnja 3 mjeseca puta godine provedene u firmi,npr.900 kn je trećina puta 10 godina u firmi? Molim sve upućene za žurnu pomoć da ne potpisuje nista sto ne mora i da ne gubi ono na sta ima pravo. Hvala unaprjed.
  5. Pozdrav. Dalï se netko sretao sa situacijom da ga poslodavac aneksom spusti na 30 sati tjedno a zatim planira u preraspodjeli do 38 sati,dali netko zna koliko po zakonu maksimalno poslodavac smije da planira preraspodjelu ako je ugovor na 6 sati dnevno.?
  6. Pozdrav forumasi i administratori! Molio bih nekoga sa pravnim iskustvom da mi da savjet za situaciju koja bi se mogla desiti u tvornici u kojoj radi moja supruga da ne ostane bez stecenih prava. Naime vec osam godina je zaposlena u Benettonovoj tvornici koja je do ulazka u E.U. Hrvatske poslovala dosta van zakonskih i etickih okvira,ali to nije sadasnja tema Naime,sada je taj pogon i ti radnici vruci krumpir kojeg se pokusavaju rjesiti sa sto manje stete.Tako da se spominje davanje pogona nekom od koperanata koji bi se rijesio radnika sa ugovorima za stalno,ili bi poslali radnike kucama na tako zvano cekanje pa zvali na posao pn potrebi. Zanima me,pravno po zakonu o radu,dali radnik gubi stecena prava ako dodje novi poslodavac i dali mora potpisati ugovor za njega,ako ne koje su opcije.Te koja su prava radnija na cejanju u tvornici koja dalje normalno radi,imali prava na redovna primanja ili moze traziti da mu kao tehnoloskom visku poslodavc raskine ugovor isplati odpremninu i posalje na zavod za zaposljavanje? Unaprjed hvala ,pozdravi
  7. Za sada je sve jos u najavi,ali me zanimalo ukoliko dodje do toga dali ima obavezu potpisati ugovor sa novim poslodavcem,jer to vecinom znaci gubitak velikog djela prava ,ili ima pravo odbiti te traziti da ugovorna obaveza bude prenesena od starog poslodavca ili da joj otkazu ugovor kako bi mogla potrazivati otpremninu i pravo na naknadu od zavoda,jer je 8 godina u navedenoj firmi na ugovoru na neodredjeno.
  8. Postovanje. Supruga mi je zaposlena u Benettonu Istria ,firma velikog imena i reputacije. Ulaskom u EU kao svaka velika korporacija pokusavaju otici istocno sa sto manje stete,pa se tako najavljuje davanje cjelog pogona koperantskoj tvrtki. Zanima me dali netko ima informaciju sta se desava sa zaposlenicima koji su trenutno za stalno zaposleni u firmi,gube li prava po starom ugovoru,i dali mogu odbiti potpisivati ikakav novi ugovor sa najavljenim novim poslodavcem i koja prava imaju.Ljepi pozdravi
  9. Molio bih administratora,iliako netko od forumasa sa sigurnoscu zna na koliko je maksimalno dopusteno zakonom o radu planirati tjedni fond sati zaposlenika koji su na ugovoru od 5 i6 sati dnevno ,hvala.

  10. Znaci bez obzira sto aneks ugovora kaze da nema posla za 8 satni ugovor,ima posla za 8 prekovremenih svaki tjedan pa svejedno radimo puni tjedan samo tako nismo placeni,jer sto zaradimo uzme drzava u porez,zakoni su nam logicni kao Sizifovo kotrljanje kamena,blago nama.
  11. Zna li netko od administratora ili netko na forumu ako postoji zakonska odredba koja poslodavcu zabranjuje da radnike koji imaju ugovor na skraceno radno vrijeme nesmije traziti da rade prekovremeno?
  12. Pozdrav,prvi puta sam na forumu,inace sam legalis kontaktirao samo mailom kako bi dobio odgovor na neke nejasnoce vezane za ono sto je moj poslodavac provodio u djelo a nije mi bilo sukladno zakonu o radu.Uglavnom ovaj puta nije bilo odgovora mailom pa cu podjeliti sa vama svoje iskustvo o pokusat dobiti odgovor na nelogicnu situaciju.Uglavnom,nakon posteno odrobijane sezone umjesto pohvala na zgrnutim miliunima mene i kolege poslodavac je pocastio rezanjem ugovornog fonda sati,sa punog radnog vremena na ono od 5 sati,samim time i srezao place a sve pod izgovorom smanjenja obima poslani viska zaposlenika.I sve bi to bilo covjeku tesko al donekle prihvatljivo da onda istibtaj poslodavac,gle cuda ne trazi da tjedno odradite na one ugovorom odredjene sate jos 8 kojim opet dodjet na puno radno vrijeme ali ste samo manje placeni,i onda jos to zacini svakodnevnim trazenjem da ostanete malo prekovremeno kako bi se stiglo sve obaviti.Ako je obim posla smanjen,ako sam tehnoloski visak i radim samo pola radnog vremena nije li kontradiktorno ako ne i protuzakonito iziskivati da radim prekovremeno a nema posla da mi daju ugovor na puno radno vrijeme.Pa tako pitam ako itkl zna dali su ove dubioze u skladunsa zakonom i dali smo stvarno opet postali robovi koji imaju prava samo disati i drzati jezik za zubima.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija