Jump to content

klarita

Korisnik
  • Broj objava

    17
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je klarita objavio

  1. Molim Vas, zanima me koji datum dopijeća treba staviti kod prijedloga za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave, ako datum dospijeća nije naveden u računu, kao ni ugovoru. Posao je između trgovačkog društva i fizičke osobe. Hvala!
  2. Radnik je bio zaposlen temeljem ugovora o radu na neodređeno vrijeme do 2005. godine. Tada potpisuje s poslodavcem ugovor o radu na određeno sa zaštitnom klauzulom (povratak na poslove koje je radio prije) za radno mjesto za koje ne ispunjava uvjete, a sve do izbora radnika po natječaju. Natječej je raspsian tek sada pa dolazi novi zaposlenik, ovome prestaje ugovor tek 2011. godine i poslodavac mu nudi "stari ugovor" na neoderđeneo vrijeme. Može li radnik ustati tužbom kojom traži da se utvrdi da mu je ugovor na određeno konvalidirao u ugovor na neodređeno vrijeme neovisno o tome što nije ispunjavao uvjete i što su protekle pune tri godine od kada je ugovor na određeno mogao konvalidirati u ugovor na neodređeno.
  3. Zanima me kako se snalaze na g.raspravi osobe koje nemaju iskustva, koliko ih odvjetnik priprema i osjećaju li se uspješnije od drugih. Nadalje, jeste li kolegijalniji od starijih odvjetnika i da li uvijek govorite jedno te isto "izlažem i predlažem...."
  4. Kao tužitelj ustajem tužbom protiv ustanove radi ispražnjenja nekretnine na koju sam se uknjižio kao vlasnik rješenjem o nasljeđivanju iz 2004. g.Predmetna nekretnina oduzeta je od mojih predaka temeljem Zakona o nacionalizaciji i ista je dodijeljena općini tj kul. usatnovi. Rješenje o nasljeđianju nije dostavljeno općini, ustanovi. Ustanova prigovara -poziva se na kvalificirani posjed i ustaje protutužbom. Imam li šanse kao tužitelj? ŠTto je sa zakonom o naknadi. naime činjenica je da nekretninu koristi kulturna ustanova...
  5. Od trećeg pitanja odustajem, pregledala sam propise, pa molim odgovor na prva dva. HVALA!
  6. 1. Predali smo odvjetniku da obavi sve radnje oko osnivanja udruge, pa me zanima koliko se može očekivati da će isti naplatiti predmetne radnje? 2. Obzirom da bi udruga nosila naziv jednog preminulog djelatnika, je li potrebna suglasnost članova uže obitelji? 3. Koja je osnovna razlika od osnivanja zaklade. Naime, mi nemamao sredstva koj bi unaprijed unjeli pa da li to znači da ne možemo osnovati zakladu?
  7. Raspisan je natječaj za radno mjesto,a u ostavljneom roku od 8 dana javila su se 4 kandidata od kojih tri nemaju dokumentaciju u originalu ili ovjerenom presliku kao što je zatraženo natječajem. Može li ih se pozvati da u dodatnom roku od 3 dana dostave dokumentaciju sukladno zahtjevu natječaja? Nadalje, ako se traži visoka stručna sprema tehničkog područja, a neko dostavi ovjernu diplomu o magisteriju iz tehničkog područja te neovjeren preslik diplome o završenom studiju elektrotehnike je li udovoljava uvjetima natječaja???
  8. Odluka je napravljena no već godinu dana nitko nije uspio uručit je radniku. Na poziv ne dolazi itd.
  9. Radnik neopravdano izostaje s posla više od godinu dana, no nikako mu se ne može uručiti odluka o otkazu (izbjegava). Pokušalo se i putem j. bilježnika no bez uspjeha. Što se može poduzeti da bi odluka o otkazu stupila na snagu?
  10. Majka henik. djeteta starog 20.g. zamolila je poslodavca da je oslobodi od noćno rada. Poslodavac je zahtjevu udovoljio, ali obzirom da nema zakonskih uvjeta za navedeno postupanje temeljem čega se odluka može donijeti te predstavlja li ova situacija osnov za pobunu ostalih 10 radnika koji moraju raditi noću, a na istom su radnom mjestu (vratar).
  11. Poštovani, dobila sam rješenje o uknjižbi temeljem ugovora o darovanju, no u samom ugovoru izosatavljena je jedna mala stavka (zajednički dio kuće -skale obuhvačaju nulti, prvi i treći kat, ali ne i drugi). Sada bi sklopila aneks ugovora s darovateljicom (majkom), pa ne znam treba li isti sadržavati clausulu intabulandi ( obzirom da je aneks) i drugo kod prijedloga za uknjižbu da li moram i aneks nositi na poreznu, kolike su pristojbe i što je s ostalom dokumentacijom, domovnica i dr??? I još darovala mi je i grobnicu, pa ne znam gdje i kako se upisuje vlasništvo nad istom, obzirom da je ista izostavljena iz rješenja.
  12. Sporazumni otkaz je regulirao sva prava i obveze, a obzirom da ste ga već popisali nemate više mogućnost potraživanja.
  13. Ne znam točno kakava je odluka o naknadi, ali po ovome što je napisano trebali bi dobiti 50% nakanade. Dakle, ako se naknada isplaćuje kao stimulacija za određeni period, a Vi ste ga odradili 1/2 pripada Vam pravo na pola naknade.
  14. Za vrijeme trudnoće ne možete dobiti otkaz, dakle otkaz je ništav ako je na dan davanja poslodavcu bilo poznato da ste trudni ili ako ga u roku od 15 dana od dostave otkaza obavijestite da ste trudni te o tome donesete odgovarajuću liječničku potvrdu.Dakle, za početak ga prijavite inspekciji rada.
  15. Šta su u ovoj zemlji liječnici zaštićeni lički medvjedi? Radnici odgovaraju za najgluplje stvari poslodavcu, od slučajno pokidane tende do ko zna čega ne. Ali,u slučaju liječnika narod je pomiren sa činjenicom da ne može poduzeti baš ništa. To zaista ne mogu shvatiti.
  16. Žena je po porodu puštena normalno kući. No, nakon 4-5 dana započelo je obilno krvarenje, te je žena pala u nesvijest. Srećom, brzo je stigla hitna pomoć, pa je žena prevezena u bolnicu u kojoj joj je obavljen kiretaža. Naime, do nastale situacije je došlo zbog manjkavosti rada specijalizantice koja je ženi kontrolirala posteljicu. Dakle, ostao je komad posteljice, što ona nije zapazila (analizirala ju je svega nekoliko sekundi, a potrebno je znatno duže). Zbog navedenog razloga žena je imala manjak željeza u krvi, pila je antibiotike i trebalo joj je dobrih 7 dana da profunkcionira od proživljenog šoka. Bitno je naglasiti da ovoj propust u radu liječnika može biti i smrtonosan, jer uslijed istog dolazi do sepse. Zanima me da li je ovo osnov za tužbu. Koga tužiti, što očekivati i postoji li zastara u navedenoj situaciji. Hvala!! p.s: u otpusnom pismu nisu decidirano napisali da se radi o posteljici, nego su nabrojili kao neke ostatke, ali privatni ginekolog (koji je prije radio u toj bolnici) kaže da je jasno iz tog pisma da je ostala posteljica, ali da se oni kao malo ograđuju.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija