Jump to content

mojeime

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je mojeime objavio

  1. Ovo nemojte raditi kako on ne bi vama "uzvratio" kaznenom prijavom.

    Hvala. Zato pitam, jer nisam siguran spada li si prijetnja prijavom pod prijetnje koje zakonodavac podrazumijeva pod kažnjivima.

    "Common sense" mi kaže da upozorenje korištenja zakona i pravnih službi ne bi trebala spadati u to, a opet, situacija je rubna (jer nisam službeno zaposlen) i suhoparno logički i to spada pod definiciju prijetnje pa pitam.

     

    Tužbom. Prije toga još jednom, poštom preporučeno s povratnicom pozvati na ispunjenje u roku 8 ili 15 dana, uz upozorenje kako u protivnom slijedi tužba.

    Znači mogu tužiti uz dokaze pisanog dogovora o isplaćivanju?

    Jer, nažalost, nisam pod ugovorom i ovaj dio koji je isplatio je "na ruke" (tj na račun, ali direktno na tekući, neprijavljeno), ali sve dogovoreno (s moje strane ispunjeno, a s njegove - ne) je u mailovima jasno definirano.

     

     

    Još jednom, zahvaljujem na odgovoru.

  2. Bok,

     

    Imam problem sa susjedima. Ne sa svima, sa samo jednima.

    Podstanar sam, otpočetka me upilavaju da sam preglasan. Istina, bio sam neoprezan sa muzikom u početku, ali čim su rekli da im smeta sam se ispričao i počeo više paziti. Znači, nakon prvih mjesec dana kada su rekli da smetam stišao sam se maksimalno moguće i narednih godinu dana oni mene napastuju.

    Prvo su mi zvonili u svako doba dana i noći. Smeta im kad slušam nešto (tiho!), smeta im kad mi netko dođe pa razgovaramo, smeta im svako događanje u mom stanu. Shvaćam da mogu biti osjetljivi, prvo sam nudio broj mobitela da me cimnu čim im smeta, da niti ne moraju zvoniti. Nije dolazilo u obzir, prijetili su mi (pa kao, prijavi me), teško vrijeđali, jednom mi je tip pokušao na silu upasti u stan - sva sreća sam veći i jači pa sam ga odgurao vratima i zaključao. U svim tim situacijama sam se ispričavao i nudio i broj i sve. Nakon tog pokušaja fizičkog napada idući put sam na prvu ružnu riječ njega sočno poslao kvragu, rekao da ga više ne želim čuti i da ima policiju ako ima problema sa mnom.

     

    I još samo da napomenem - sa ostalim sam susjedima s kojima se viđam OK i nitko ništa nije prigovarao, jedna gospođa se čudila ovome i rekla da je i prije radio probleme.

     

    Tu kreće dio koji me zanima. Krenula su pozivanja policije. Jednom su mi došli kada sam gledao utakmicu na netu. Da je prijavljeno neko glasno okupljanje. Ja sam u stanu. Nasmijali smo se tipu, ovi uzeli broj osobne i otišli.

    Drugi put su došli isto zbog "tuluma". Bili dvoje prijatelja, jeli smo, pijuckali u miru i tiho slušali muziku. Policajac nije mogao vjerovati, naljutio se što je toliko hodao zbog toga, ispričao se, zabilježio mi podatke i otišao.

    Jučer mi je popodne došao policajac da vidi tko živi u stanu.. Što je bilo? U petak, kada sam bio vani su dobili prijavu o buci i (vidi čuda) nikoga nije bilo u stanu. Tip me se sjeća sa prve navedene intervencije, pita kao jel znam tko poziva. Kaže kako imaju evidenciju tih pozivatelja, ali da svejedno moraju izaći na svaku dojavu, moli da razgovaram sa tipom. Rekao sam mu (vama sam poviše objasnio zašto) da baš nije tip s kojim se može razgovarati i to je bilo to.

     

     

    E sad, do kad on meni može trošiti moje vrijeme i smetati me sa tim pozivima policije u svako doba dana i noći?

    Jest, živim u stanu, ali nisam glasan. Shvaća da se vjerojatno nešto čuje (poprilično sam siguran da je u mom stanu unutar propisanih granica buke, kamoli van stana), čujem i ja njegovo dijete svako toliko ali to je sve u granicama normalnog i što bi se trebalo tolerirati. Policija mi je oba puta (kada sam bio u stanu) rekla da nisam glasan i da je sve u redu al ako im baš smeta da dodatno pripazimo.

     

    Rade li se evidencije tih izlazaka policije? Meni je draže njih vidjeti nego njega, ali rado bih živio skroz u miru.

    Izguglao sam negdje da se može prijaviti za uznemiravanje lažnim prijavama. Postoji li to još uvijek, spada li moj slučaj u ovo? Ako da, da li je dovoljni dokazni materijal za mene to što policija eventualno zabilježi na postupanjima, kako uopće izgleda tužba, što bi mene (i njega) sve čekalo od troškova i dokazivanja te općenito postupka ako ga tužim?

     

    Ima li još koja alternativa osim te moje ideje?

     

    Pozdrav!

  3. Bok,

     

    Imam problem. Radio sam honorarno pišući neke članke.

    Javio sam se na oglas, dogovorili smo i ja sam odradio svoje unutar dogovora. Nakon nekog vremena, kako nije stizala plaća zatražio sam je i dobio odgovor da ću dobiti samo dio a ostalo ne može platiti (nije da ne može, ne želi. Ulagao je u druge stvari.)

     

    E sad, prvo me zanima mogu li ikako legalno tražiti taj novac?

     

    Ako ne, mogu li kako zaprijetiti poreznom? (da li je kažnjivo pod prijetnjom?)

     

    Ako ne mogu prijetiti, što ide ako prijavim? Kolike su kazne za njega, kolike za mene?

     

    Dokaze imam, od oglasa na koji sam se javio, preko sve komunikacije, objavljenih (potpisanih) tekstova, do uplate tog dijela novca na moj račun sa njegovog računa.

     

    Pozdrav.

     

    EDIT: Ova zadnja opcija, sa direktnon prijavom rada na crno (isplata je bila drito na moj tekući) na poreznu, je osobna satisfakcija u slučaju da nikako ne mogu dobiti svoj zaražen novac, već čisto da vidi da neću lišo ispasti budala. Naravno da ne očekujem dobiti svoj novac u tom slučaju, ali bar ću znati da nisam ispao rogonja za lišo.

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija