Jump to content

ketcha

Korisnik
  • Broj objava

    79
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    1

Sve što je ketcha objavio

  1. Zgrada smo s 11 stanova, zajednički vodomjer za 10 stanova i 1 za stan u prizemlju. Mi smo točno iznad šahta gdje su 2 vodomjera i već jaaako duugo razmišljamo o odvajanju a naši sustanari također razmišljaju o odvajanju. Jedina je razlika što mi u stanu nismo živjeli pune 4 godine i nitko nas o tome nije obavještavao. Sada smo krenuli uređivati stan i samu proceduru ne znamo. Javili smo se Vodovodu, predali zahtjev, usmeno prenijeli predstavniku stanara koji se složio i nije dao na znanje da vidi da je igdje problem, dobili smo ugovor i platili novi priključak. 2 dana prije postavljanja novog priključka predstavnik stanara ogorčen i negativno nastrojen. Razumljivo ali opet ne mogu osim onog dijela o "zajedničkim dijelovima" prihvatiti da sam 4 godine plaćala uredno svaki mjesec i po prilici na račun svojih sustanara i njihove potrošnje platila oko 4000kn gdje nisam ni kap pustila. Vodovod nije imao ni prepreku ni potrebu postaviti pitanje da li imamo suglasnosti sustanara i razumijem da ih se to ne tiče ali što sad sustanari mogu napraviti? Hvala na odgovoru.
  2. Istina. Jedino je "prosli" Zakon imao propust pa se moglo ishodovati lokacijsku dozvolu za ogradni zid i to se koristilo kao akt za parcelizaciju. Razvrgnuce suvlasnistva na sudu je komplicirano rjesenje..
  3. I da je ucrtana kao trijem, za nelegalno zatvoreni dio bi onda trebalo ishodovati gradj.dozvolu a u postupku bi trazili geodetski projekt ako se drze Zakona o gradnji. Nisam nasla Nigdje tumacenje ministarstva sto sa tim "malim" dogradnjama..
  4. Molim pojašnjenje. Kako bi ste utvrdili građevinsku česticu za nešto čega nema? Ako ja dobro čitam upit, gospođa bi izgradila kuću a čestica je u suvlasništvu više osoba?! Prema novom Zakonu o gradnji, ako ne postoji građevina, nije moguće utvrditi građevinsku česticu.. A opet, ako dobro tumačim sam Zakon i postupk, gospođa može dokazati svoje pravo gradnje na nekretnini ali bez suglasnosti ostalih suvlasnika nadležno Tijelo nebi smjelo izdati Građ.dozvolu neovisno što je ona većinski vlasnik.
  5. pitanje : kuća je dograđena legalno ili ilegalno? ako postoji akt na temelju kojeg ste ju dogradili onda geodet izrađuje elaborat evidencije za katastar. Naravno to košta i nema džabe ni u stare babe! ako ne postoji akt na temelju kojeg ste ju dogradili tada je situacija ponešto kompliciranija i skuplja. u svakom slučaj, najblaže rečeno, s tom kopijom katastarskog plana si možete obrisati prozore, da ne trošite novinski papir naime, ako veranda nije na toj kopiji katastarskog plana, njeno zatvaranje zvuči prema Vašem opisu ilegalno.
  6. Jednostavno morate napravit elaborat ispravke ma koliko god kostao.
  7. Nije bas tako jer nije sve u novcu. Promasis rok za dopunu i odbijenica je spremna :fucka:
  8. Ako ste podnijeli zahtjev na vrijeme možete ju legalizirati kao pomoćnu građevinu (do 50m2) i za nju isključivo plaćate kaznu. E sad.. da bi ju legalizirali dovoljna je kopija katastarskog plana, sa nekim kratkim tehničkim opisom i skicom situacije gdje se ona nalazi. Nakon legalizacije je ucrtavate elaboratom koji se zove Elaborat evidencije građevine u katastar..
  9. Prvo ishodujte uporabnu (za to vam nebi trebalo otici puno vremena samo ih trebate poticati da izadju na teren, utvrde stanje i napisu rješenje). Potom cete putem Pravilnika o jednostavnim gradjevinama i radovima izmijeniti krov. Nebitno kakva je struja, voda itd. Energetski certifikat je dobro imati iako za Uporabnu prije 1968. Vas ni nece traziti. Sto se tice vijenca samo provjerite da li ste u zoni koja je zasticena konzervatorima.. neovisno o Pravilniku koji Vam dopusta izmjenu krova s njima bi ste se trebali usaglasiti (iako su nekad pretvrdi).
  10. I moj nonno je bio uvjeren da je njegova čestica zadnjih 100 god građevinska pa je ispala poljoprivredna. Nemojmo bacati sve termine u jedan koš jer onda ćete me povuć za jezik i neću Vam pomoć. Dakle.. dobro gledajte što i koliki dio je zelena zona kako bi Vi rekli ledina. Postoje pravila. Nekad stoji Z1 ili jednostavno Z u određenom dijelu pojasa. To samo znači da se toliko metara od regulacijske linije Vi morate povući sa gradnjom. Sumnjam da su Vam cijelu česticu koja je po vama poljoprivredno/građevinska stavilu u zonu Z?! Provjerite dvaput, molit ću. Naime, postoji jedna situacija koja mi ovako pada napamet a to je vodozaštitno područje jer inače nisam naišla na planera koji je rekao da će npr. 3000m2 biti javno zelenilo i to samoinicijativno!!! Najčešće je, vratit ću se na osobni primjer mog nonna, situacija da Općina ili Grad traži prostorno programsku osnovu koja se usvaja. Pa tako njegova npr. čestica je dijelom danas javno zeleno dijelom čestica za gradnju hotela. Što želim reći, kada se takva prostorno programska osnova usvaja ona je predmet donošenja odluke o izmjeni prostornog plana. Di ste bili kada je trebalo dati primjedbe? Shvatit ću da većina ljudi nije upoznata sa tom procedurom al već kada se sada bojite da ćete imati ledinu, zašto se i ranije niste bojali?!?!? Također provjerite koje slovo je na Vašoj čestici. Da li je to P, P1, P2 i značenje tog slova. Pada mi ovako napamet da Vam je zemlja prešla u namjenu ili visokobradivog tla ili šume. I da.. nitko Vam nije dužan nadoknaditi prenamjenu čestice. Ne postoji takav pravilnik ili da kažem zakonski akt kojim bi Vas se obeštetilo. Obeštećuju se samo posebne situacije kada npr. dio Vaše čestice postaje javno dobro (put, cesta, dalekovod, kanalizacija..) i tada imate pravo na nadoknadu.. u protivnom i ponovit ću još jednom ste puška.
  11. Promjenila su se pravila igre. Po zakonu ste dužni ishodit Uporabnu dozvolu prije 15.02.1968. da bi Vaša kuća bila legalna. većina odjela uzima Uvjerenje kao dovoljno kada je u pitanju izmjena građ.dozvole ALI će Vas katastar sigurno odbiti kad dođe vrijeme ucrta dogradnje u katastar. što se tiče potvrde koju spominjete, na Vaše pitanje nije moguće odgovorit. Fali podatak što ta konkretna zona dopušta (kig,kis) te što u planu piše za rekonstrukciju unutar jezgre naselja.
  12. Poštovani, postoje pravila struke koja ne poznaju vlasništvo. Zašto se Vaša čestica našla unutar zelenog pojasa vjerojatno postoji debeli razlog poput blizine prometnice, nekog drugog javnog koridora ili npr. visoke razine podzemnih voda. Uvijek se tijekom javne rasprave možete žaliti (na izlaganju usmeno, ili pismeno putem primjedbe/u knjigu mišljenja). Ako je prostorni plan donešen možete se slikati.. nema tu puno prijedloga
  13. Ovako na prvu, postoji mogućnost ishodovanja građevinske dozvole za dogradnju (rekonstrukciju). Da bi tome mogli pristupiti najbolje se savjetovati sa nekim arhitektom koji je angažiran na području gdje je kuća pa da izvidite dal prostorni plan omogućava ili ograničava gradnju i koje su Vam solucije. Mimo arhitekta možete otići u nadležni ured za prostorno i zatražiti "lokacijsku informaciju" koja je u biti službeni izvod iz prostornoplanske dokumentacije. Lokacijska informacija Vam može pomoći oko uvjeta gradnje na Vašoj čestici i daljnjih pitanja. Bez viđenog bi bilo loptanje pa najbolje da provjerite uživo.
  14. Poštovani, nisam pravne struke i iskreno ovlaš sam pročitala Zakon o vlasništvu i ostalim stvarnim pravima. Zgrada sa 4 etaže, nije etažirana. Suvlasnički odnosi se temelje na knjizi položenih ugovora kojima je evidentno da je Grad vlasnik 1/3, drugi suvlasnik 1/3 i mi kao treći 1/3 (roditelji su vlasnici stana u polovini). Evidentno ako 2 suvlasnika izdaju suglasnost za određenu radnju mi smo manjina. Da li itko ima kakav savjet s obzirom da se radi o konstantnom narušavanju naših prava za miran i dostojan život a realno smo vlasnici 2 etaže od 4 te zajedničkih dijelova u prizemlju? Da li zbilja 2 vlasnika prelaze 50% koliko je minimalno potrebno za odabir? (opisu ću dodat.. u zgradi od 55m2 u prizemlju je poslovni prostor od 30-takm2, pomoćne prostorije od još 12m2 i ulazni dio sa stubištem od 10m2. Na prvom katu je stan od 45m2, dok je na drugom katu stan od 55m2 i tavanski prostor čiji smo vlasnici od neto korisne površine 25m2 s obzirom da je dobar dio niži od 2m svjetle visine)
  15. e-izvadak za početak. u katastru su posjedovni listovi a na gruntovnici vlasnički. nekad se dogodi "izgubljeni u prijevodu" pa ne štimaju podaci al provjerite na e-izvadak
  16. komplicirano pitanje i diskutabilno.. prvo,čim postoji nadozid sugerira da će se u potkrovlju povećati visina. do 2m svjetle visine potkrovlja se ne obračunava kubatura za izračun komunalne naknade. To da li je kućica ili ne, nema veze tolike koliko sama visina sugerira. drugo, način povezivanja tog tavana sa stanom i oblikovanje, materijali u konačnoj obradi sugeriraju da li će se raditi o stambenom ili nestambenom potkrovlju. treće, dizanje nadozida, neovisno o Pravilniku je po meni idalje mijenjanje lokacijskih uvjeta jer se vijenac diže. ako ste za tu varijantu, onda bi sugerirala ipak ići na dozvolu. No, kao i ranije što smo zaključili, kompliciran upit ste postavili. Odite uživo kod nekog arhitekte, konzultirajte se i onda ćete znati na čemu ste. Uostalom i kad Vas on/a uputi pitanje je kako će si referent kojem doođete na stol to razmotriti (ako idete na dozvolu). Ne zaboravite na suglasnosti ostalih stanara, prijavu gradilišta i bla..dozvola, ne dozvola, to ne izbjegnete.
  17. Od prvih izmjena Pravilnika znam nekoliko poslovnih zgrada koje su isključivo radove i preinake interijera radile putem Pravilnika i glavnog projekta. Većina referenata s kojima sam razgovarala se složila i prihvatila Pravilnik kao model doskakanja i preskakanja nepotrebnih akata. Podsjetit ću da je stvar tumačenja i da sigurno ima referenata koji bi me odbili. Isto tako ću podsjetiti ako se radi o zahvatu koji ne zadire u nosivu konstrukciju je Pravilnik primjenjiv. Diskutabilno je ako mijenjate određeni dio nosivog zida, primjera radi otvarate otvor da li onda možete putem Pravilnika i glavnog ili morate zatražiti građ.dozvolu? (naime, s tom radnjom već zadirete u statiku zgrade) Što se tiče suglasnosti stanara, ako se radi o višestambenoj zgradi, nisam pravne struke al do sada što god sam radila privatno i putem Upravitelja zgrade tražila sam suglasnosti. Primjera radi, susjed iznad mog stana je radio preinake u kupatilu i nastala je šteta na pregradnim zidovima mog stana. Radio je to bez suglasnosti i bez obavijesti. Ako se držimo samo etičkog kodeksa moje osobno mišljenje je da uvijek u zgradama, zbog dobrosusjedskih odnosa, vrijedi tražiti suglasnost kao i uputiti Upravitelja u radove. Dakle na taj dio Vašeg pitanja nemam odgovor.
  18. Postoje situacije kada promjenom planova je čestica izostavljena i nema broj. Al Geoportal ili katastar.hr (e-izvadak) prije odlaska u nadležni katastar.
  19. Suglasnost stanara i glavni projekt. Inače te radnje spadaju u jednostavne radove. Pravilnik, čl.5,st.2
  20. Obratite se nekom ovl.geodeti.
  21. Sve uredu. :cita:GUP je javno dostupan i morski vuk je sam kopirao dijelove odredbi koji se njega konkretno tiču. Citirat ću svog oca kad kaže da su planove pisali arhitekti a kad ih tumače pravnici nastanu problemi. Zakone i pravilnike su pisali pravnici i u ta tumačenja ne ulazim. Ne moram biti posebno vidovita ali kao i svaki moj kolega u doba digitalne ere razmišljam/projektiram ili planiram na daljinu. Istina, sve su individualni slučaji i zbog toga sam iskoristila termin "na neviđeno". Odrasla sam u Jurjevskoj i donekle poznajem sklop zgrada koji su u bližoj okolici. Pro bono sam dala savjet koji ima najmanje štete za morskog vuka, što materijalne što vremenske štete. Kako u ovoj temi, tako i u temi gdje sam sa Herostatom raspravila razmišljam o najmanjoj šteti. Nikad ne komentiram teme s kojima nemam izravnog doticaja. Nemojte se ljutiti, ali ovo je samo forum. Poštovani/a je bespotrebno Ovdje smo ljudi Možda preoštro odgovaram ali ne nalazim se ni jednim komentarom uvrijeđena. Dapače, tu sam logirana kao i ostatak radi savjeta. Salut ili pozdrav
  22. Istina. Na izmjenu plana se čeka godina, dvije, tri.. u Puli čekamo i po 8 godina.
  23. Poštovani, kao ovlašteni arhitekt odgovorila sam na neviđeno i sa faktima koje je morski vuk predočio (zona grada, što bi mijenjao na krovu..). Vi ste servirali informaciju koja je točna po Pravilniku ali s obzirom da se radi o dijelu grada koji je pod zaštitom nije tako jednostavno iskoristiti tu informaciju. Osobno sam se susrela sa rekonstrukcijom krova u zaštićenoj zoni gdje nisam kao i morski vuk zahtjevala izmjene (rezanje krova u terasu) pa sam neovisno o pravilniku zatražila građevinsku dozvolu upravo zbog konzervatora koji spadaju u posebne uvjete. Da li postoji zahtjev za konzervatorima ili ne, morski vuk može saznati kroz lokacijsku informaciju koja će mu između ostalog dati i sve ostale uvjete za uređenje s obzirom da se GUP Zagreba izmjenio 3 ili 4 puta pa je bolje da javnopravno tijelo pismeno izda uvjete. Tako da smatram da je moj odgovor itekako bio relevantan i stručan. Kako bi Vi rekli, s poštovanjem.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija