Jump to content

Učiteljica139

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Lijep pozdrav, znam za nekoliko slučajeva zapošljavanja pripadnika nacionalnih manjina u školi. To je, navodno, moguće prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, čl. 22. Ipak, nije li škola javna ustanova? Ukoliko jest, odnosi li se ta prednost i na zapošljavanje u školi ili ne? Hvala!
  2. Lijep pozdrav, i sama razmišljam o promjeni narodnosti. Znam da je to prema zakonu moguće, no ono što me zanima jest može li me itko tražiti da svoju "novu" narodnost dokazujem, odnosno, da priložim bilo koju vrstu dokaza za to za što sam se izjasnila? Isto tako, ukoliko je netko mijenjao svoju narodnost, zanima me da li se i koji se dokumenti moraju mijenjati (koliko znam, narodnost je navedena samo u rodnom listu, a u mojem slučaju ta kategorija nije niti ispunjena)? Hvala!
  3. Lijep pozdrav, tražim pravni savjet po pitanju promjene nacionalnosti. Koliko sam upućena, nacionalnost (tj. narodnost) mogu promijeniti tako što ću otići u Ured državne uprave i izjasniti se onako kako želim. Zanima me jesu li za to potrebni neki dokazi i jesam li dužna ikome dokazivati, tj. objašnjavati zašto sam se tako izjasnila? Dakle, ne radi se o promjeni državljanstva, već narodnosti. Isto tako, ukoliko to napravim, je li potrebno mijenjati dokumente? Narodnost, naime, nije navedena ni na jednom dokumentu osim na rodnom listu gdje mi ta kategorija nije niti ispunjena.
  4. Tražila sam uvid u dokumentaciju i utvrdila da nije niti potpuna niti ispravna. Inspekcija je obaviještena, ali koliko znam, još nisu bili u školi, međutim, dogodilo se nešto novo. Umjesto primljene kolegice, danas se na poslu pojavila nova osoba! Ne znam kako je to moguće ako je kolegica primljena na natječaju i danas joj je trebao biti prvi radni dan? Moj ugovor istekao je u petak...
  5. Odgovor je vrlo jednostavan: ravnatelj koji vraća uslugu. Znam da nemam gotovo nikakve šanse, ali imamo novu ravnateljicu koja očigledno osobno poznaje osobu i da nije "došla na vlast", ne bi se ni kandidatkinja javila jer je u proteklih godinu dana u istoj školi bilo nekoliko natječaja za predmet o kojem se radi (jedna kolegica je bila na neplaćenom, pa kasnije trudna, jedan kolega je dao otkaz itd.) i nijednom se nije javila. Koliko sam shvatila, čak je navedeno od strane ravnateljice na šk. odboru da je posjetila kandidatkinju prije nego su odlučile da li da se prijavi na natječaj ili ne. Tako je kako je, proučavam sve mogućnosti jer je s obzirom na specifičnost situacije sve vrlo diskutabilno, ali ne nadam se previše. Hvala na korisnim informacijama!
  6. A što ako se meni ne pošalje ta obavijest? Na temelju čega mogu obaviti uvid u dokumentaciju odabrane osobe? (Škola ima običaj ne slati obavijest, zato pitam.) Isto tako mi nije jasna ta nemogućnost pisanja žalbe. Prema vašim riječima nemam nikakva prava očitovati se školskom odboru i reagirati na njihovu odluku? Puno hvala na pomoći!
  7. Ako se itko razumije u temu, molim pravnu pomoć. Radim u školi kao zamjena, na određeno puno radno vrijeme, te sam zaposlena na 60 dana do raspisivanja natječaja. Natječaj je proveden prošli tjedan, a između ostalog, prijavila se i osoba s invaliditetom. Iako je sve išlo meni u prilog, od aktivnosti škole u kojima sam sudjelovala do toga da mi učenik ide na državno natjecanje, ravnateljica je inzistirala na tome da se primi ta druga osoba jer navodno škola plaća penal ukoliko ju ne primi. Budući da se nitko ne slaže s tom odlukom, posebice zbog toga što smatramo da nastava nikako neće biti kvalitetna zbog motoričkih poteškoća te osobe, nekoliko nas je proučavalo zakone te smo naišli na nekoliko kontradiktornih informacija. Zanima me, kao prvo, je li taj zakon obvezujuć, odnosno, MORA li se ta osoba svakako primiti, ili se može primiti, ali ako se ne primi, poslodavac plaća naknadu jer nema zaposlenu osobu s invaliditetom (koju je plaćao i dosad i koju niti ne plaća on jer je škola oslobođena, već Ministarstvo)? Isto tako, od osoba iz školskog odbora čula sam da je ravnateljica došla te rekla da ima dvije osobe koje predlaže za to radno mjesto - ili mene ili navedenu kolegicu - kako je moguće da sam uopće mogla biti predložena ako na kraju ta osoba ima zakonsku prednost? Također, čekam rješenje iz tajništva jer planiram pisati žalbu, no rečeno mi je da ne mogu pisati žalbu. Koliko ja znam, rok za pisanje žalbe je 15 dana od primitka rješenja. Postoji li neki rok unutar kojeg moram primiti rješenje?
  8. Lijep pozdrav, ako ima tko stručan (ili da se razumije u ovu tematiku), molila bih pomoć. Zaposlena sam u jednoj školi na 60 dana (prvo na 15 pa je to produženo za još 45 dana) bez natječaja. U međuvremenu je škola obavila svu potrebnu papirologiju i stigla je potvrda iz Ministarstva i Ureda državne uprave da natječaj može ići (radi se o radnom mjestu na određeno puno vrijeme). Zanima me je li škola po primitku tih papira obavezna raspisati natječaj i ima li neki rok ili je moguće da odradim tih 60 dana bez da škola raspiše natječaj, da nakon toga dobijem otkaz jer mi je istekao ugovor i da se potom primi netko drugi na isti način? Hvala!
  9. Nitko ništa ne zna? Zaista bi svaka informacija bila dobrodošla.
  10. Lijep pozdrav, upoznata sam s jednom situacijom koja mi se iz više aspekata čini protuzakonita i bez pravne osnove pa bih molila nekog stručnjaka, pravnika, ukoliko ima vremena, da pažljivo pročita situaciju. Molila bih pravni savjet i mišljenje - je li ovo za inspekciju? Upozoravam, priča je prilično složena. U jednoj školi, djelatnica je zaposlena na neodređeno puno radno vrijeme te je do 3. siječnja 2014. bila na neplaćenom dopustu (koristila je neplaćeni dopust do 3. godine djetetova života). Radi lakšeg snalaženja, na ovu ću se djelatnicu referirati kao na osobu A. Dok je osoba A bila na porodiljnom dopustu, mijenjala ju je osoba B. Nakon što je osoba A odradila svoj porodiljni dopust, vratila se na svoje radno mjesto te je radila tri mjeseca prije no što se odlučila za odlazak na neplaćeni dopust. Netom prije povratka osobe A na to svoje radno mjesto, osoba B također odlazi na porodiljni dopust. Iako je osoba B bila primljena ugovorom na određeno radno vrijeme kao zamjena osobe A, povratkom osobe A, ugovor osobe B se nije poništio, već se ona zadržava na porodiljnom dopustu kao djelatnik škole. Budući da osoba A nakon tri mjeseca rada ponovno odlazi, ovoga puta na neplaćeni dopust, u igru upada osoba C koja je trebala raditi do povratka osobe A s neplaćenog dopusta, odnosno, do 3. siječnja 2014. Da bi se priča još više zakomplicirala, sa zadnjim danom polugodišta, odnosno 21. prosinca 2013., otkaz daje osoba D, profesor iste struke, jer odlazi na novo radno mjesto. Dakle, oslobađa se radno mjesto na neodređeno radno vrijeme. Na upit osobe C ima li se pravo javiti na natječaj za to, novo radno mjesto, rečeno joj je da ne, jer se na to mjesto, bez natječaja, prima osoba B, budući da ju škola vodi kao djelatnicu na porodiljnom dopustu. Kako se može voditi kao djelatnik škole ako se osoba koju je u međuvremenu mijenjala bila vratila na svoje radno mjesto? Napominjem da osobi B roditelj radi u školi. Da stvar bude još apsurdnija, osoba A se 3. siječnja vraća na svoje radno mjesto, međutim, u vrlo kratkom roku javlja da ide na bolovanje i na drugi porodiljni dopust. Osoba C ostaje u školi, zaposlena na određeno puno radno vrijeme. Osoba B se još uvijek ne vraća na svoje radno mjesto, već se za nju koristi zamjena (kojoj u ugovoru piše da je primljena na 60 dana do raspisivanja natječaja kojeg neće biti, a ne kao zamjena navedene djelatnice), no osobi C se neslužbeno govori kako će se njezini sati dati osobi B kada se ona vrati na posao, budući da je njezino radno vrijeme neodređeno, ali nepuno. Ako je osoba C primljena preko natječaja na određeno puno radno vrijeme, kako osoba B, primljena na novo radno mjesto bez natječaja, može naknadno uzeti njezine sate i popuniti se? Postoji li mogućnost da se ugovor osobe C naknadno promijeni, a da to bude zakonski 'čisto'? Ispričavam se na opširnom postu i zahvaljujem na razumijevanju i odgovorima.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija